Auxiliarele didactice se cumpără doar cu aprobarea părinților și avizul epidemiologic nu este necesar la începutul fiecărui an școlar, reamintește Federația părinților

31.157 de vizualizări
Foto: © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com
Avizul epidemiologic se solicită doar la prima înscriere într-o unitate de învățământ, nu la începutul fiecărui an școlar, reamintește Federația părinților într-un comunicat primit de EduPedu.ro, semnat de președintele organizației, Iulian Cristache. Astfel, documentul de la medic este necesar la înscrierea la grădiniță, în clasa pregătitoare (la școală) și la înscrierea la liceu în clasa a IX-a sau la orice altă înmatriculare într-o unitate de învățământ preuniversitar.

„La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic”, amintește Federația care citează ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.629/ 2021.

Părinții trebuie să știe și că auxiliarele didactice (caiete de lucru, culegeri) care nu sunt cele obligatorii date gratuit de minister, ci cele cerute la clasă de învățător/profesor, se cumpără doar cu aprobarea părinților, prin achiziționarea voluntară, fie în mod individual, fie în mod colectiv prin intermediul asociațiilor de părinți, acolo unde există, mai scrie Federația.

Potrivit noului Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar ROFUIP 2022:

Art. 165, alin. (2) „Adunarea generală a părinților hotărăște cu privire la susținerea cadrelor didactice și a echipei manageriale a unității de învățământ privind activitățile și auxiliarele didactice și mijloacele de învățământ utilizate în demersul de asigurare a condițiilor necesare educării copiilor/elevilor“.

De asemenea, colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor a fost eliminată din ROFUIP 2022: Art. 170, alin. (3) „Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor“. De remarcat – nu există sancțiuni în situația în care sunt părinți care strâng bani. – mai multe detalii

Amintim că, din 5 septembrie 2022 când încep cursurile anului școlar 2022-2023 pentru elevi, intră în vigoare un nou Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Alte modificări pe care le prevede actul sunt: elevii nu mai pot fi exmatriculațitransferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, iar elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat.

Amintim și că părinții au în continuare obligația de a nu duce copiii la școală dacă au febră, tuse sau durere în gât, după cum se arată în prevederile contractului educațional, act valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ și care conține drepturile și obligațiile reciproce ale părților. – mai multe detalii

Comunicatul integral, în format .pdf:

Foto: © Oleksandr Grybanov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și:
Noutățile anului școlar care începe pe 5 septembrie, pentru elevi, pe fiecare ciclu de învățământ
Care sunt drepturile și obligațiile părinților, elevilor și școlilor prevăzute în contractul educațional pe care fiecare părinte îl semnează la înscrierea copilul în clasa pregătitoare și la liceu, potrivit ROFUIP 2022 / Părinții au în continuare obligația de a nu duce copiii la școală dacă au febră, tuse sau durere în gât

13 comments
  1. Vai de noi părinții!Ce nu mai sunt in stare sa predea din manuale ?Cer auxiliare,culegeri,atlas geografic,istoric și nici nu lucrează din ele.Le cumpara profesorii pt ca le iese și lor ceva .Vorbesc in cunostinta de cauză.La 25 culegeri unei profesoare iau rămas 250 lei asta pt ca a spus că o culegere este 25lei iar cu reducere a fost 13lei.Am dat un exemplu de pret.Asa ca să se pună pe muncă pt ca bani i-au destui pt cat fac si ce fac.Sa lase părinții în pace cu auxiliarele ca oricum trei sferturi dintr-o clasă se meditează.

    1. Am 63 de ani și as vrea sa amintesc ca am avut și noi culegeri de matematica, fizica,chimie,am luat dicționare, atlas geografic și au început și caietele speciale.E adevărat erau librarii și le cumparam de acolo nu aveau nici un amestec profesorii decât ca ne spuneau de ele.Am învățat multe din ele am făcut și meditații totdin culegeri dar păcat ca am devenit părinți și bunici uitând cum a fost pe vremea noastră. Nu sistemul e de vină pe de-a întregul văd ci și părinții exagerează!!!Buna vorbă ați scris:vai de părinți!

  2. La ce vocabular folosesc unele cadre didactice aici nu ar trebui să mă mai mire nimic. Dacă aveți mai multă înțelepciune nu va mai aprindeți așa repede și discutați constructiv.

  3. Pentru copilul meu,nu răspunde nimeni și nici decizii nu ia,asta ar trebui sa fie valabil pentru toți părinții.
    Sunt cadre didactice(femei) care nu au avut vreodată privilegiul de-a fi mame(cunosc cazuri,din pacate) și se baga,își fac loc în discuții,ba chiar propun ca luarea deciziilor în scoala,pentru copii,sa depindă doar de ele/ei.
    Ar trebui sa va vedeți de materiile pe care le predati,sa acordați mai multa atenție elevilor și sa va rezumati doar la a lua decizii în familiile voastre.
    Fără noi,părinții…ce ați fi și cui ați preda?
    Noi,părinții,suntem tutorii copiilor de pe urma cărora va încasați salariul,de cele mai multe ori,nemotivat.

  4. In ziua de azi, parintii stiu de toate.Ciudat este ca si daca vin cu reclamatii, tot ei au dreptate, in marea majoritate a cazurilor.Ar trebui lasati sa predea ei, de toate, sa vada ce delicata e munca noastra! As vrea sa vad ca ne sustine societatea!

    1. Societatea o sa va sustina cand o sa renuntati la ingamfare si o sa acceptati ca trebuie sa va imbunatatiti activitatea. Like … a lot !
      Prea multi profesori inca mai cred ca cititul lectiei din manual inseamna predare. Prea multi profesori si.au ales aceasta meserie fara sa aiba deloc vocatie sau macar placere in a lucra cu copiii. Sustinere, respect, pretuire …astea se castiga, nu se pretind !

  5. Este absurd ca după o viroză puternică sau orice afectiune a copilului .,.. dermatologică de exemplu, sa aduci copilul la gradi/scoală cand poftește părintele fară un ok din partea medicului…
    Câte competente au părintii?
    Văd că le stiu pe toate ….până si aprecierea unei predări, continutul unui auxiliar, sanatatea copilului, didactică, psihologie, wow, toate le stie un părinte…..Dragi colegi, stati aplecati si lăsati -va si călăriti….ii transportati in spatiile unde doresc …călare
    Un cadru didactic in curând pensionar …sper

    1. Vin de la un centru de analize. Cat am asteptat la rand, o mamica facea pachetul pentru gradinita(bacteriologic, exudat si copro). Deci se mai practica. Si e foarte bine. Anul trecut, la gradinita fiicei mele, la o grupa s-au imbolnavit mai multi de hepatita de la o fetita a carei mama e antivaccinista(copilul nici nu are toats vaccinurile, a refuzat sa-i mai faca cel polio) si o trimite mereu la gradi tusind cand e gripa sezoniera. La triajul epidemiologic nu indrazneste nimeni sa-i intoarca fiica acasa, face scandal ca e discriminata. Si uite asa vin cu toate bolile pamantului. Educatoarea a avut de 2 ori Covid, dupa ce au avut copii din grupa. Lasa, ca e bine sa duca analizele. Cand eram mici duceam hartia aia cu vaccinarile si ne faceau analize si venea asistenta periodic.

    2. Părinții trebuie să aleagă ce este cel mai bine pentru copiii lor. Am avut și eu în școala gimnazială auxiliare și nici nu le-am folosit, deoarece profesorii doar ne-au obligat să le luăm, fără să le folosească la clasă și apoi părinții noștri și-au dat seama că am fost obligați să le cumpărăm, doar pentru că profesorii își luau și ei un comision de la editura respectivă, fapt recunoscut de profesoarele de istorie și de geografie, de atunci. Nu s-a schimbat nimic de atunci și până acum. Federația Părinților are dreptate și susțin ideile acestora (o spun în calitate de mătușă a doi copii, ai căror părinți, vor să îi scoată din sistemul de învățământ de stat, pentru că au ajuns la concluzia că școala de stat, nu îi formează pentru viață)

      1. Ce comision, desteapto? Din contra, colegele invatatoare fac eforturi, comanda, stau dupa curieri si totul pentru ca acea comanda sa fie la grup, pentru a obtine transport gratuit si discount la comanda mai mare. Parintii sunt chiar bucurosi ca nu platesc pretul de librarie.

    3. In primul rand, este si mai absurd sa presupui ca avizele alea chiar au vreo valoare reala …
      In al doilea rand, problema in colectivitati nu sunt parintii care isi retin acasa copiii cu viroze sau alte boli, ci parintii care ii trimit la scoala bolnavi, iar tocmai acestora din urma nu le cere nimeni niciun aviz pt ca respectivii copii nu absenteaza cele 3 zile consecutive ! Astfel ca, desi intentia acestei reguli a fost una buna, ea nu face decat sa.i penalizeze tocmai pe parintii mai responsabili, eventual chiar sa.i determine si pe acestia sa.si trimita copiii la scoala bolnavi, ca sa scape de tevatura obtinerii acelui aviz.
      Oricum, din cate stiu, numai avizul dupa vacanta s.a anulat, cel cerut dupa 3 zile de absenta e inca in vigoare… Asa ca puteti fi linistita in continuare, sunteti “in siguranta” in scoala ca si pana acum !
      Cat despre competentele parintilor… nu stiu ce sa zic, nu prea e in regula sa generalizati. Nu cred ca va convine cand si parintii generalizeaza la randul lor si spun ca, bazat pe rezultatele invatamantului din ultimii ani, corpul didactic din Romania e cam varza…
      Poate ca nu avem neaparat toate acele competente certificate “pe hartie”, dar cu siguranta suntem mai interesati (multi dintre noi) decat (multi dintre) voi…
      Semneaza un parinte dezamagit.

    4. Draga doamna cadru didactic,întâmplarea face ca și noi părinții sa fi dat pe la scoala (unii dintre noi chiar mult,as zice) și sa fim în măsura sa apreciem calitatea actului educational,chiar dacă nu avem modulul pedagogic,asa ca dvs. Și,da,s-a întâmplat sa rămân perplexa când mi-am ajutat copilul la teme și am constatat ce aiureli învață copilul meu din auxiliarele comandate de catre doamna învățătoare,auxiliare care,culmea,erau cumpărate pe banii mei. Și,apropos,de ce e nevoie de auxiliare? De ce nu sunt suficiente manualele? Nu cumva pt ca și acestea sunt ” gandite” tot de niște asa zise capete luminate? Asa ca,dvs cadrele didactice lăsați aroganta și nu ne mai tratați cu superioritate pe noi părinții pt ca a fi profesor nu înseamnă a deține adevărul absolut. În plus,știm cu toții cât de ușor este sa ajungi profesor în ziua de azi și cât de ușor se publica un auxiliar. Da,noi părinții nu mai avem încredere ca sistemul de invatamant poate garanta copiilor o bruma de cultura la terminarea scolii generale. Și avem și de ce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației primește amendamente la proiectele noi ale legilor Educației, deși acestea nu sunt publice. Președintele Federației Părinților: Am avut un scurt dialog cu doamna ministru, i-am înaintat câteva propuneri de amendamente formulate de către Federație

Ministerul Educației primește amendamentele la cele două proiecte de legi, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, deși acestea nu au fost făcute publice. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a…
Vezi articolul

Situația de la Școala Gimnazială nr. 51 din București, unde zeci de părinți au stat la coadă joi noaptea pentru a-și înscrie copilul la programul Școală după școală: Sunt 168 de locuri aprobate de ISMB. “Vineri la ora 12, erau pe listă peste 180 de copii în așteptare”, spune un părinte / Înscrierile se fac și luni

Peste o sută de părinți ai elevilor înscriși la școala Gimnazială numărul 51 din Capitală, din sectorul 2, au stat de coadă în fața unității de învățământ, de joi noapte,…
Vezi articolul

Noile planuri-cadru pentru liceu sunt “în curtea” secretarului de stat din Ministerul Educației Bogdan Cristescu: Pe mine mă trageți de mânecă că nu am respectat termenul – încercăm să facem o treabă cât mai bună

Noile planuri-cadru de liceu, pentru care Ministerul Educației (ME) a încălcat în acest an pentru a doua oară termenul de publicare în dezbatere publică, vor fi anunțate în câte o…
Vezi articolul