Parlamentul din Australia a adoptat joi legea care interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele de socializare, transmite agenția Reuters. Legea propusă de premierul Anthony Albanese va intra în vigoare într-un an, iar companiile care dețin rețelele sociale trebuie să se asigure că nu mai permit accesul tinerilor sub 16 ani. În caz contrar riscă amenzi de până la 32 de milioane de dolari.
Legea care interzice oricărei persoane sub 16 ani să aibă acces pe rețele sociale a fost adoptată joi de Parlamentul australian.
La sfârșitul unei sesiuni parlamentare care a durat până noaptea târziu, Senatul, camera superioară a Parlamentului, a votat în favoarea adoptării legii, după ce guvernul laburist al premierului Anthony Albanese a obținut sprijinul opoziției conservatoare.
Legea urmează să intre în vigoare în noiembrie 2025 și prevede controale stricte asupra rețelelor de socializare, precum și obligația platformelor de a lua măsuri rezonabile pentru a se asigura că sunt puse în aplicare protecții de verificare a vârstei.
„Platformele au acum o responsabilitate socială să asigure că siguranța copiilor noștri reprezintă o prioritate pentru ei. Ne asigurăm că părinții pot purta acea conversație dificilă cu copiii lor (n.red. despre interzicerea accesului la rețele sociale). «Vă sprijinim» este mesajul nostru către părinții din Australia”, le-a transmis premierul Albanese într-o declarație.
„Am cunoscut părinți care și-au pierdut copilul. Este dezastruos. Noi, ca și Guvern, nu puteam asculta mesajele părinților și să spunem că e prea greu. Avem o responsabilitate să acționăm, iar guvernul meu a făcut acest lucru și îi mulțumesc. Ne-am asigurat prin lege că ceea ce ține de educație va fi disponibil”, a adăugat premierul Albanese.
Legea este una controversată: Grupurile pentru drepturile copilului s-au poziționat împotriva legii, dar dar 77% din populație a dorit-o, potrivit ultimelor sondaje, scrie Reuters.
Giganţii tehnologici şi platformele de reţele de socializare trebuie să implementeze măsuri prin care să se asigure că utilizatorii au vârsta potrivită, de minimum 16 ani, pentru a intra pe rețele. Potrivit BBC nu au fost menționate care rețele sunt vizate de interdicție. Cert este că riscă amenzi de până la 32 de milioane de dolari, companiile de tehnologie care dețin rețelele sociale ce nu se adaptează legii.
Informații de context
Legea din Australia vine în contextul în care un număr tot mai mare de guverne care au legiferat sau au declarat că intenționează să legifereze o restricție privind vârsta de acces la social media, pe fondul preocupărilor legate de impactul acesteia asupra sănătății mintale a tinerilor, scrie Reuters.
Țări precum Franța și unele state americane au adoptat legi pentru a restricționa accesul minorilor fără permisiunea părinților, însă interdicția australiană este absolută. O interdicție totală pentru persoanele sub 14 ani în Florida este contestată în instanță pe motive de libertate de exprimare.
La nivel global, Instagram a anunțat în urmă cu câteva luni. Tinerii cu vârste sub 18 ani se vor putea conecta la platforma Instagram numai prin „conturi pentru adolescenți”, au anunțat reprezentanții rețelei de socializare pe pagina oficială. Aceste conturi au setări mai restrictive și pot fi chiar controlate de părinți.
Așa-numitele „conturi pentru adolescenți” au setări prestabilite mai stricte decât cele prevăzute pentru un cont obișnuit. Tinerii sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a putea folosi setări mai puțin restrictive.
Foto: @ Dark1elf | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.