AUDIO O învățătoare din Târgu Mureș, către elevii ei de clasa a III-a: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean și…”, / Un părinte a făcut multiple sesizări la autorități, fără niciun rezultat: Fata mea merge la psiholog. A lovit-o cu cartea în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă

Foto: © Igor Zakharevich | Dreamstime.com

Injurii, umilințe, ton ridicat și ironii batjocoritoare adresate de o învățătoare elevilor ei se pot auzi pe înregistrările trimise Edupedu.ro de părintele unui copil din clasa a III-a de la Școala gimnazială „Romulus Guga” din Târgu Mureș. Contactată de Edupedu.ro, învățătoarea Mariana Alexa nu a negat că este vocea sa pe înregistrări și inițial a spus că nu va face nicio declarație, apoi a lăsat de înțeles că va trimite un punct de vedere pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi. Înregistrările audio relevă un limbaj umilitor în clasă, învățătoarea folosind expresii ca: „ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip”, „minte îngustă!”, „specimene de colegi”, „unul mai bătut în cap ca altul”, „la școală specială pentru ăștia care nu învață”. Edupedu.ro a contactat inspectoratul școlar și directorul școlii – vezi în articol reacțiile celor doi oficiali, sesizați anterior de părinți în acest caz.

Din plângerile depuse de către mama uneia dintre eleve la școală, la inspectoratul școlar și la Ministerul Educației, în decursul unui an, trimise acum redacției Edupedu.ro, precum și din relatările părintelui, reiese că învățătoare ar fi agresat și fizic copiii: „a venit acasă plângând să-mi spună că doamna învățătoare a lovit-o cu cartea în cap, cu vârful creionului în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă”, susține femeia. Am ales să protejăm identitatea mamei și a elevei, în acest caz.

Mama fetei în vârstă de 9 ani a declarat pentru Edupedu.ro că a făcut sesizări încă de anul trecut la directoarea școlii, la inspectoratul școlar, la poliție și, recent, la Ministerul Educației. Inspectoratul școlar a demarat o anchetă abia anul acesta, care a durat o lună de zile, potrivit inspectorului. O parte importantă a anchetei a fost vizita inspectorilor la școală și la ore, dar, povestește inspectorul școlar general, ca un făcut, învățătoarea nu a mai țipat la elevi în ziua inspecției și nici nu le-a mai vorbit urât.

Foto: captură de pe site-ul scolii
Ce se aude pe înregistrările primite de Edupedu.ro de la părintele care a depus sesizările și dovezile audio la instituțiile competente:

„Ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip, ce-i în capul tău, creier nu este nici într-un caz, nici într-un caz”.

„2 împărțit la 8! Tu, deșteaptă care ești! 2 împărțit la 8!? Așa se află jumătatea lui 8?! Le împarți pe 2 la 8, tu, tu, minte îngustă! Minte îngustă!”

„Ce-i cu capul tău, măi, (…) ce-i în capul ăla al tău, varză că învățătură nu-i, varză! Nu știu ce e în capul ăla al tău că minte nu ai deloc”.

„Mulțumită câtorva specimene de colegi care nu se străduiesc să învețe, dar sunt campioni la prostii și la bârfe și la povești, dar la învățat ferescă sfântul!”

„Uite ce specimente avem în clasă! Vedeți?! O …, o … [nume de copii – N.Red.] care nu-și fac temele oră de oră, zi de zi, zi de zi, zi de zi, nu-și fac temele ca lumea, uitați-vă și voi cum ne trag înapoi și stăm pe loc”.

„Ce să-ți zic, măi, copile, ce să-ți zic? Care-i prima întrebare, că deja m-am lămurit cu tine! (…) Doamne, dă-mi răbdare! Doamne, unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean, și (…)”.

„Bun, la școală specială pentru ăștia care nu învață, eu nu o să mă mai… cu ei, este școală specială pentru copiii care nu învață sau nu pot să învețe, dragă, și este loc suficient și pentru voi, n-am ce să vă fac”.

Foto: Dreamstime.com

Directoarea Școlii gimnaziale „Romulus Guga” din Târgu Mureș, Daniela Macavei, i-a luat apărarea învățătoarei, într-o declarație acordată Edupedu.ro spunând că „o singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare” și că ar fi „copii care foarte bine reacționează și interacționează cu doamna învățătoare. Chiar nu e o persoană care să abuzeze copiii”.

Inspectorul școlar general Sabin Pășcan a declarat pentru Edupedu.ro că a demarat recent o anchetă la școală și că la o ședință cu părinții aceștia ar fi spus „lăsați-ne domnule în pace că, pentru un părinte, noi nu ne agităm, dacă nu-i convine, să-și ia copilul și să și-l ducă în altă școală”, a relarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș. El a adăugat că „a primit semnale” „că acești copii au nevoie și de discuții cu consilierul psihologic al unității de învățământ”.

Acesta a explicat că a oferit toate pârghiile legale școlii ca să poată face o cercetare disciplinară și să îi desfacă și contractul de muncă învățătoarei, însă momentan nu s-a întâmplat nimic în acest caz. „Joi am Consiliu de Administrație și supun spre aprobare demararea unei inspecții generale a unității de învățământ”, a adăugat Pășcan.

Mamă: „O distruge psihic pe fata mea. Deja nu poate dormi, îmi spune mama, ațipesc și îmi bate inima așa de tare că rămân fără aer și îmi aud inima în urechi

Contactată de Edupedu.ro, mama uneia dintre elevele de la clasa acestei învățătoare a povestit că fata sa nu a fost doar umilită verbal, ci și bruscată fizic, lucru pe care, de altfel, îl descrie și în sesizările făcute la instituțiile abilitate. Susține că fata sa are atacuri de panică și reacții specifice stresului extrem, potrivit mamei.

„Aceste înregistrări sunt de anul trecut, de când am scos fetița de la program prelungit. Am semnalat problemele la direcțiune, la inspectorat, la minister. Acum, la finalul lui martie, fetița a cedat și a mers singură la directoare, a plâns, a spus, doamna directoare a dus-o înapoi în clasă. Învățătoarea a făcut-o bârfitoare și mincinoasă, a umilit-o în fața clasei citindu-i notele pe care le are, că cine s-a trezit să meargă la doamna directoare. Și pe mine m-a umilit, m-a făcut mincinoasă, exagerată, că o hărțuiesc, că fetița mea are probleme de a percepe realitatea… sigur că are o problemă, asta nu este o realitate normală, nu așa trebuie să fie lucrurile”, a povestit mama fetei pentru Edupedu.ro.

Mai mult, când a încercat mai întâi să abordeze situația direct cu învățătoarea, ea spune că a fost amenințată de aceasta.

„Am fost amenințată că soțul dânsei este polițist și dacă ea trebuie să meargă la poliție să depună o plângere pentru că eu aș fi defăimat-o cu „calomnii mincinoase”, ea vrea să meargă cu capul sus la poliție. Mi-a zis să merg să-mi retrag toate plângerile de la instituțiile unde le-am depus și îmi garantează că fata mea o să aibă zile liniștite la școală. Bineînțeles că nu m-am dus. Problema este că o distruge psihic pe fata mea. Deja nu poate dormi, îmi spune „mama, ațipesc și îmi bate inima așa de tare că rămân fără aer și îmi aud inima în urechi”. Așa îmi spune. Acasă e relaxată, o ascult la teme, se descurcă, dar la școală îi pune o întrebare, se panichează, nu răspunde automat, o ironizează, îi mai pune o întrebare și îi spune să stea jos. O cheamă la tablă și o umilește tot timpul. Are trei-patru „amențiți”, cum îi numește învățătoarea, și pe care-i dă drept exemplu în fața clasei”, a povestit femeia.

Mama susține că a încercat să îi explice învățătoarei că, în opinia sa, metodele folosite sunt inumane și că nu așa trebuie tratat un copil. „I-am spus „știu că ați făcut modulul pedagogic, de ce vă comportați așa cu copiii? Fiindcă primii pași îi învață de la dumneavoastră, îi clădiți din temelii pe partea de școală, îi distrugeți acolo direct.” Copiii râd unii de alții în pauze, fac ironii la adresa fetei mele, dar nu mă crede nimeni pentru că la școală totul merge pe pile, pe relații și copiii suferă. Tot ce îmi doresc este să o mute pe învățătoare din școală. Povestea asta a început înainte de pandemie, dar fiica mea a relatat din clasa I niște probleme. Am zis la început că e doar mai exigentă, însă, când a venit acasă plângând să-mi spună că doamna învățătoare a lovit-o cu cartea în cap, cu vârful creionului în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă, a pus doi copii martori în spatele ei să rezolve o problemă la tablă… Problema este această doamnă învățătoare care-i distruge psihic în ultimul hal”, a povestit femeia.

În repetatele sesizări pe care mama le-a depus la Ministerul Educației, trimise acum și pe adresa redacției Edupedu.ro, aceasta a descris situațiile de la clasă:

„Doresc să vă aduc la cunoștință probleme care se petrec în clasa fetiței mele, acțiuni, vorbe nedemne de un cadru didactic cu dovezi clare pe care le dețin și am predat poliției din Târgu Mureș. Mă adresez dumneavoastră deoarece am fost de nenumărate ori la Inspectoratul școlar din Tg. Mureș și am făcut sesizări legat de aceste abuzuri atât în scris cât și verbal și am fost și la direcțiunea școlii și am făcut atât în scris cât și verbal nenumărate sesizări, dar nu s-au luat măsuri. Doamna învățătoare Alexa Maria Lucia de la clasa fetiței mele, abuzează fizic, psihic, emoțional copiii, dar în mod special fetița mea este în atenția dânsei zi de zi prin vorbe de genul: „bătută în cap, încuiată, ai groapă de nisip în loc de creier, ești varză, nu știu de ce mai vii la școală” etc. Foarte multe insulte, ironizări, ridiculizat fetița în fața clasei, dat exemplu negativ în fața clasei… „uitați, copii, ce tâmpenie a scris” sau „auziți, copii, ce a scris la temă, habat nu ai, nu ai nimic în cap” etc. În urma relelor tratamente, fetița mea are atacuri de panică, mergem la un psiholog și avem multe de reparat, mă întreb de ce nu se iau măsuri? Pe cine protejează? În ce țară trăim? Vă rog mult să luați la cunoștință cazul meu și să luați măsuri!”

„Mă adresez din nou cu speranța că cineva mă va ajuta și îmi va ajuta fetița să nu mai treacă prin așa ceva. Sunt multe dovezi de acest fel, zile la rând, săptămâni, practic așa se desfășoară orele doamnei învățătoare zi de zi, nu sunt singurul părinte care are această problemă, dar sunt singura care a luat atitudine, ceilalți copii au fost mutați din clasă la o altă școală, pentru noi mutarea fetiței nu este o soluție pentru că nu are cine o duce la școală. Școala Romulus Guga este chiar în spatele blocului în care locuim noi, domana învățătoare este problema, modul de a-și practica meseria și abordarea este greșită față de elevi și față de părinți, deși direcțiunea știe aceste probleme de-a lungul anilor și au fost probleme cu comportamentul dânsei, dar nu s-au luat măsuri, vă rog mult, sunt disperată!”.

Într-o sesizare făcută anul trecut la Inspectoratul școlar Mureș, mama a mai descris și alte situații în care fata ei a fost umilită la ora învățătoarei:

„Copilul meu este oprit de doamna învățătoare la ora de Citire chiar în momentul în care fetița lectura cu voce tare lecția de zi (tot la cererea doamnei învățătoare) pentru a i se aduce la cunoștință faptul că este o mincinoasă, cuvânt adresat pe baza faptului că fetița a cerut la toaletă la începutul orei, iar doamna Alexa a refuzat să o lase pentru că fata băuse apă în timpul orei și în viziunea dânsei, cei care vor să meargă la toaletă nu pot consuma și apă în același timp”.

 „Îi atribuie porecle, o lovește cu creionul, cartea în cap, o bruschează și o prinde de față punând presiune pe maxilar. Desfășoară activități de bullying punând alți copii să râdă de ea oferind-o drept exemplu negativ pe ea vizavi de modul cum scrie sau cum colorează. Un exemplu concret s-a petrecut pe data de 10 februarie 2021, când fetița mea a fost implicată într-un incident care nu are ce căuta într-o instituție de învățământ.

În vederea efectuării unui exercițiu la matematică pe care fetița mea nu știa cum să îl rezolve, au fost chemați 3 colegi din aceeași clasă pentru a sta ca martori la incompetența fetiței mele, lăsându-i și încurajându-i pe aceștia să râdă de ea, după care distinsa doamnă învățătoare a smucit-o pe fată din bancă și a împins-o spre tablă pentru ca aceasta din urmă să încerce să rezolve exercițiul de față cu toți colegii.

Pe parcursul acestei acțiuni, în loc să ofere instrucțiuni de rezolvarea exercițiului, ea continua să îi atribuie porecle batjocoritoare și să scoată în evidență incapacitatea fetiței de a face un exercițiu. M-am adresat și către direcțiunea școlii unde fetița mea este elevă, însă din păcate nu s-a luat nicio măsură concretă în acest sens, acțiuni similare continuând să se petreacă în cadrul orelor, cu fetița mea cât și cu alți colegi de-ai ei.

Aș dori nespus de mult ca un reprezentant al Inspectoratului Școlar Mureș să se deplaseze la fața locului să analizeze situația și să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea situației chiar dacă asta înseamnă demiterea din funcție a doamnei învățătoare.”

Directoare: „O singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare”

Contactată de Edupedu.ro, directoarea școlii „Romulus Guga”, Daniela Luminița Macavei, spune că sesizarea vine doar din partea mamei respective și că ceilalți părinți ar fi spus, după ce au fost chemați la o ședință cu părinții în cadrul anchetei inspectoratului școlar, că nu vor să mai fie deranjați de conducerea școlii cu ședințe privind situația raportată de mamă. Asta în condițiile în care se aude clar pe înregistrări că fiica femeii care a sesizat cazul nu ar fi singura care este umilită la ore, învățătoarea folosind expresii ca „specimene de colegi”.

Directoarea i-a luat apărarea învățătoarei spunând că „sunt copii care foarte bine reacționează și interacționează cu doamna învățătoare. Chiar nu e o persoană care să abuzeze copiii”.

Mai jos, dialogul dintre Edupedu.ro și directoarea școlii, Daniela Luminița Macavei:

Edupedu.ro: Care este situația de la clasă?

Directoare: „Este o sesizare, dar numai din partea unei singure mămici, nu din partea la mai mulți copii din clasă. Deci, am dat curs sesizării în sensul că: am făcut ședință cu părinții, am încercat să discut la nivel de părinți să vedem exact ce se întâmplă și părinții au zis că pentru lucruri de genul acesta, sau afirmații ale unui singur părinte, să nu-i mai deranjez să-i aduc la ședințe cu părinții, pentru că părerile sunt împărțite, în sensul că o singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare”.

Edupedu.ro: Părintele reclamă, având înregistrări audio care să probeze asta, faptul că învățătoarea vorbește foarte urât cu elevii, iar pe fiica sa o umilește în fața clasei, susține aceasta. Dumneavoastă ați declanșat o anchetă disciplinară în acest caz?

Daniela Luminița Macavei: „Da, da. Am făcut asistență la clasă, am adunat comisia de disciplină, deci nu am lăsat problema așa. A fost trimisă și la cursuri, eu știam că problema s-a rezolvat, în sensul că au ajuns de comun acord cu absolut toată lumea, adică problemele stau să se rezolve, nu știu de ce mai continuă. Nu știam că mai sunt și în momentul de față probleme acolo. Comisia de disciplină nu a sesizat niciun comportament inadecvat”.

Edupedu.ro: Și cu toate acestea, un comportament inadecvat a avut loc. Ce puteți face mai departe la nivel de direcțiune în cazul acesta?

Daniela Luminița Macavei: O să mai continuăm cu asistențe la ore, o să mai luăm din nou legătura cu alți părinți și o să o trimitem pe doamnă la consiliere la cursuri și o să mai vină și inspectoratul la asistență la ore, au mai fost.

Edupedu.ro: Au fost părinți care și-au retras copiii de la ore?

Daniela Luminița Macavei: Absolut niciun părinte, într-adevăr sunt doi copii care au plecat, dar au plecat în altă localitate, unul în altă țară. Niciunul dintre acești părinți care au plecat nu mi-au spus mie sau nu au depus nicio plângere împotriva doamnei învățătoare, deci absolut niciunul. Numai mama la o singură fetiță a depus plângere. Prima plângere a fost depusă la noi la școală anul trecut, tot așa la sfârșitul anului școlar și de atunci nu au mai fost depuse plângeri. A mai fost doamna la noi și am discutat, dar doar verbal, absolut nimic în scris anul acesta. Am continuat să mai mergem în asistență la ore, de la comisia învățătorilor să se ducă cadrele didactice metodiste la dânsa la oră.

Edupedu: Psihologul școlii v-a spus că ceva este în neregulă cu copiii care sunt la clasa doamnei învățătoare, a sesizat vreo diferență în comportamentul lor?

Daniela Luminița Macavei: Nu, nu.

Edupedu: Dar înțeleg de la inspectoratul școlar că s-ar fi sesizat o problemă legat de modul în care se comportă cei mici din cauza abuzurilor. Nu v-a spus nimic?

Daniela Luminița Macavei: Copiii se duc la psiholog, dar cu acordul părinților și sunt copii care, într-adevăr, au fost și au discutat cu doamna psiholog, dar nu era nimic ieșit din comun sau să zicem noi că într-adevăr ar fi fost abuzat. Cumva trebuie determinat pentru că sunt unii părinți care poate nu acceptă nici să le spunem că ar trebui să facă mai mult la matematică sau nu se descurcă destul de bine la citit. S-ar putea să le fi zis, nu știu pe ce ton, dar sunt copii care foarte bine reacționează și interacționează cu doamna învățătoare. Chiar nu e o persoană care să abuzeze copiii. Acuma, că le spune că greșesc, 100% le spune că greșesc, nu toți copiii sunt perfecți.

Edupedu: Contează și cum o face…

Daniela Luminița Macavei: Da, s-ar putea.

Inspectorul școlar general din Mureș: „Noi i-am oferit conducerii școlii pârghiile legale și așteptăm să vedem reacțiile școlii”

Contactat de Edupedu.ro, inspector școlar general din Mureș, Sabin Gavril Pășcan, a spus că știe despre caz și că de o lună de zile fac anchetă la școală, însă, ca un făcut, de fiecare dată când vin în inspecție, învățătoarea se comportă normal.

„Știm despre comportamentul doamnei, inspectoratul școlar nu este angajator, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să stăm deoparte și să lăsăm aceste ieșiri necontrolate ale cadrelor didactice, în speță ale acestei doamne, să afecteze activitatea didactică și să pună în pericol siguranța elevilor. În momentul în care au apărut astfel de sesizări, inspectoratul școlar a făcut echipe de control care s-au deplasat la unitatea de învățământ.

Vă dați seama că în momentul în care au ajuns colegii mei inspectori sau metodiști ai inspectoratului școlar, au făcut asistență la clasă, comportamentul doamnei în momentul în care era cineva străin s-a schimbat radical. În momentul în care s-au încheiat aceste activități și doamna a rămas singură cu elevii, ea a revenit la vechile obiceiuri.

Am avut și o discuție cu conducerea unității de învățământ pentru a demara tot ce înseamnă procedură de cercetare disciplinară care să conducă la desfacerea contractului de muncă. ISJ nu poate să facă acest lucru, școala poate să facă acest lucru. Noi i-am oferit conducerii școlii pârghiile legale și așteptăm să vedem reacțiile școlii.

Înainte de asta nu am avut niciun fel de semnal în timpul lecțiilor online că are un alftel de limbaj decât cel adecvat. În momentul în care doamna a intrat direct în contact cu clasa după reluarea cursurilor, au început aceste tulburări de comportament”, a spus Pășcan.

Întrebat dacă inspectoratul a primit sesizări de la consilierul școlii, Pășcan a spus că inițial nu, însă „atunci când am demarat ancheta în februarie, directorul CJRAE a purtat discuții cu consilierul unității de învățământ și am primit într-adevăr semnale că acești copii au nevoie și de discuții cu consilierul psihologic al unității de învățământ. Joi am Consiliu de Administrație și supun spre aprobare demararea unei inspecții generale a unității de învățământ”.

Întrebat ce știe despre problemele copiilor care ar fi început să somatizeze stresul, să aibă tahicardie, atacuri de panică, inspectorul a spus că „aceste aspecte le-am citit în ultima sesizare care a venit de la Ministerul Educației”.

El a adăugat că, până acum, niciun părinte nu a venit în audiență, a fost depusă doar sesizarea și din cunoștințele sale, niciun părinte nu ar fi cerut transferul copilului lor de la clasa învățătoarei Alexa. „Iar la ședința cu părinții, doar o singură doamnă, cea care face sesizările, este nemulțumită de activitatea doamnei învățătoare. Ceilalți părinți nu au spus absolut nimic. La un moment dat după ce noi ne-am terminat activitatea și iar au început sesizările din partea aceluiași părinte, părinții au refuzat să mai meargă la ședințe și au spus „lăsați-ne domnule în pace că pentru un părinte, noi nu ne agităm, dacă nu-i convine, să-și ia copilul și să și-l ducă în altă școală”, a descris inspectorul reacția celorlalți părinți.

Foto: © Igor Zakharevich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version