Fotografiile color obținute în premieră de telescopul spațial James Webb luna trecută și datele înregistrate de acesta pe baza lor pot fi percepute, mai nou, și în format audio, după cum a anunțat NASA miercuri.
“Există un nou mod captivant de a explora unele dintre primele imagini și date în infraroșu full-color de la Telescopul spațial James Webb al NASA – prin intermediul sunetului. Ascultătorii pot pătrunde în peisajul sonor complex al stâncilor cosmice din nebuloasa Carina, pot explora tonurile contrastante a două imagini care descriu nebuloasa Southern Ring și pot identifica punctele de date individuale într-un spectru de transmisie al exoplanetei gigantice cu gaz fierbinte WASP-96 b”, scrie NASA pe site-ul oficial.
O echipă formată din oameni de știință, muzicieni și un membru al comunității de nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere a lucrat pentru a adapta datele lui Webb, cu sprijinul misiunii Webb și al programului Universe of Learning al NASA.
Primul audio – pe baza imaginii cu nebuloasa Carina
O imagine în infraroșu a “stâncilor” cosmice din nebuloasa Carina, capturată de telescopul Webb al NASA, a fost cartografiată pe o simfonie de sunete. Muzicienii au atribuit note unice regiunilor semitransparente, gazete și zonelor foarte dense de gaz și praf din nebuloasă, culminând într-un peisaj sonor zbuciumat, notează agenția spațială.
Al doilea audio – pe baza imaginilor cu Nebuloasa Inelului Sudic
Telescopul Webb al NASA a surprins două imagini ale Nebuloasei Inelului Sudic – în lumina infraroșie apropiată (în stânga) și în lumina infraroșie medie (în dreapta) – și fiecare a fost adaptată la sunet.
În această ‘sonificare’, culorile din imagini au fost decodate în tonuri de sunet – frecvențe de lumină convertite direct în frecvențe de sunet. Lumina în infraroșu apropiat este reprezentată de o gamă mai mare de frecvențe la începutul piesei. La jumătatea ‘drumului’, notele se schimbă, devenind mai joase în general pentru a reflecta faptul că infraroșul mediu include lungimi de undă mai mari ale luminii.
Ascultați cu atenție la 15 secunde și 44 de secunde. Aceste note se aliniază cu centrele imaginilor în infraroșu apropiat și mediu, unde apar stelele din centrul ‘acțiunii’. În imaginea în infraroșu apropiat cu care începe piesa, doar o singură stea se aude clar, cu un clinchet mai puternic. În a doua jumătate a piesei, ascultătorii vor auzi o notă joasă chiar înainte de o notă mai înaltă, ceea ce denotă faptul că au fost detectate două stele în infraroșu mediu. Nota mai joasă reprezintă steaua mai roșie care a creat această nebuloasă, iar cea de-a doua este steaua care pare mai strălucitoare și mai mare, mai indică NASA în informare.
Al treilea audio – pe baza imaginii cu Exoplaneta WASP-96 b
Telescopul Webb al NASA a observat caracteristicile atmosferice ale exoplanetei gigantă gazoasă fierbinte WASP-96 b (…), iar punctele de date individuale ale spectrului de transmisie rezultate au fost transpuse în sunet.
“Muzica se conectează la centrele noastre emoționale”, a declarat Matt Russo, muzician și profesor de fizică la Universitatea din Toronto. “Scopul nostru este de a face ca imaginile și datele lui Webb să fie ușor de înțeles prin intermediul sunetului – ajutându-i pe ascultători să își creeze propriile imagini în minte”, spune acesta, citat în comunicatul de presă.
Aceste piese audio sunt destinate în primul rând ascultătorilor nevăzători și cu vedere redusă, dar sunt concepute pentru a fi captivante pentru oricine le ascultă. “Aceste compoziții oferă un mod diferit de a experimenta informațiile detaliate din primele date ale lui Webb. Similar modului în care descrierile scrise sunt traduceri unice ale imaginilor vizuale, sonificările traduc și ele imaginile vizuale prin codificarea informațiilor, cum ar fi culoarea, luminozitatea, locația stelelor sau semnăturile de absorbție a apei, sub formă de sunete“, a declarat Quyen Hart, cercetător principal în domeniul educației și al comunicării la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Maryland. “Echipele noastre sunt hotărâte să se asigure că astronomia este accesibilă tuturor”.