Pe 6 martie 2023 s-au deschis înscrierile la Concursul național de robotică Nextlab.tech ediția 2023, cea mai mare competiție de robotică școlară din România. Participarea este gratuită. Se pot înscrie elevi cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani la data înscrierii. Concursul figurează în lista celor finanțate de Ministerul Educației Naționale, iar sponsorul național al competiției este Banca Comercială Română.
Anul acesta există o serie de elemente de noutate pe care concurenții sunt rugați să le urmărească cu atenție.
Astfel, tradiționalul asistent virtual Ioana dotat cu inteligență artificială oferit de Nextlab.Tech din 2018 va fi integrat cu ChatGPT începând cu această ediție din 2023. Elevii vor putea să folosească, în anumite limite, sisteme de inteligență artificială generativă.
În plus față de anii anteriori elevii calificați în faza II a concursului vor putea participa și cu echipamentele distribuite în școli în cadrul proiectului “Platforma digitală cu resurse educaționale deschise EDULIB – Biblioteca virtuală”. Acest proiect este implementat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
A fost introdusă și noua probă de Robotică sustenabilă și verde. Există în continuare și cele 4 secțiuni mai vechi: Line Follower Basic, Line Follower Advanced, Labirint și Robotică Creativă.
Înscrieri elevi: aici fiecare elev își creează un cont în platforma robo.nextlab.tech urmând ca ulterior elevii să își asocieze contul cu cel al profesorului coordonator folosind opțiunea specifică din platformă.
Înscrieri profesori: fiecare cadru didactic va crea un cont de profesor. Numele de utilizator al contului de profesor trebuie comunicat către elevii coordonați astfel încât aceștia să se asocieze cu cadrul didactic coordonator. Opțional, un cadru didactic poate înscrie grupuri de elevi.
Cea mai potrivită vârstă pentru introducerea roboticii în viața unui copil este 6-8 ani, potrivit lui Răzvan Bologa, conferențiar la Facultatea de Cibernetică a Academiei de Studii Economice din București și coordonatorul proiectului Nextlab.Tech, într-un interviu acordat Edupedu.ro. Acesta punctează faptul că este o foarte mare diferență între un robot de jucărie și un robot cu valoare didactică, deoarece acesta din urmă vine la pachet cu un plan educațional, pentru că e nevoie de conținut și conținutul este mult mai valoros decât robotul în sine.
“Educația de azi trebuie să treacă dincolo de scrisul pe hârtie sau pe ecranul calculatorului. Elevii trebuie să folosească și chip-uri microprogramabile în procesul educațional. Ei au nevoie să experimenteze cu mici dispozitive fizico-cibernetice și să le arate celor din jur realizările lor. Desigur că o educație de calitate nu poate fi limitată la tehnologie. Elevii trebuie să învețe și elemente de artă digitală, matematică, retorică, fizică și muzică. Noi insistăm și asupra acestor aspecte în cadrul concursului”, a mai declarat Răzvan Bologa.
Calendarul concursului Nexlab.Tech, ediția 2023:
- 6 Martie 2023 – 10 Mai 2023 – Înscrierea participanților pe platforma de concurs: robo.nextlab.tech
- 20 Mai 2023 – Susținerea testului online de calificare în faza II (roboevaluare + videopitch) ;
- 30 Iunie 2023 – Afișarea listelor cu elevii calificați în faza II a concursului
- 15 Iulie 2023 – Începerea expedierii roboților către elevii din etapa II, care beneficiază de kit gratuit de robotică Nextlab.Tech
- 26-29 Octombrie 2023 – Încarcarea videopitch-urilor cu roboții realizați, aferente etapei II partea I
- 6 – 8 Decembrie 2023 – Finala, etapa II partea II în format fizic la București
Anul acesta finala concursului va fi susținută în format fizic la București. Participarea în Faza II va fi individuală. Elevii care doresc să își îmbunătățească abilitățile în domeniul roboticii sunt invitați să se înscrie.
Informații suplimentare și înscrieri pe pagina dedicată concursului.
Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Sponsorul principal național Banca Comercială Română. Începând cu 2022 concursul beneficiază de sprijin financiar din partea Ministerului Educației Naționale din România. Sprijinul logistic și tehnologic este oferit de start-up-ul Nextlab.tech. Inițiativa este sponsorizată suplimentar de Dacia Renault și Fundația GlobalWorth. Proiectul funcționează în cadrul programului Romania tech Nation. Mediul de business este încurajat să se alăture acțiunii pentru a mări numărul elevilor care vor beneficia de un kit gratuit.