Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au atenţionat, joi, asupra faptului că toate reţelele sociale trebuie să respecte regulile de protecţie a minorilor în spaţiul online, iar orice conţinut ce poate avea drept consecinţă prejudicierea siguranţei fizice sau psihologice a copiilor trebuie filtrat pe aceste reţele sociale, potrivit Agerpres. Atenționările vin în contextul în care mai mulți copii au ajuns la spital după ce au răspuns la provocarea „Superman” de pe TikTok.
- De asemenea, șefa Biroului de Siguranţă Şcolară a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Lenuţa Cozma, a făcut un apel, joi, către directorii unităţilor de învăţământ să supravegheze mai bine elevii pe timpul pauzelor, ca urmare a apariţiei cazurilor de vătămare după ce unii copii au răspuns la provocarea „Superman” de pe TikTok.
„Toate platformele sociale trebuie să respecte regulile de protecţie a minorilor în spaţiul online. Orice conţinut ce poate avea drept consecinţă prejudicierea siguranţei fizice sau psihologice a copiilor trebuie filtrat pe aceste reţele sociale. Interacţiunea online trebuie să respecte legislaţia privind drepturile copiilor, atât timp cât este accesibilă şi minorilor”, au afirmat reprezentanţii ministerului, potrivit sursei menționate.
De remarcat, însă, că în comunicat nu este precizat cine sunt reprezentanții Ministerului Educației care transmit atenționările de mai sus și nici cui se adresează sau cine este responsabil cu verificarea faptului că rețelele sociale „respectă regulile” de protecție a copiilor.
Mai mult, Agerpres amintește de un protocol al Ministerului cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pentru educația media în școli, dar acest domeniu rămâne, în acest moment, un simplu opțional, cele mai multe programe de profil desfășurându-se prin intermediul ONG-urilor, în special CJI.
Informații de context
Zeci de copii s-au prezentat la spital cu mâinile fracturate, după ce au făcut o provocare de pe TikTok numită „Superman Challenge”.
Doar în București peste 20 de pacienţi au ajuns într-o singură zi la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” cu fracturi şi traumatisme grave, dintre care doi au avut nevoie de intervenții chirurgicale, a declarat managerul unităţii medicale, Alexandru Ulici, pentru News.ro.
”Se aruncă cu mâna în faţă, spunând că sunt Superman şi ceilalţi îi lasă să cadă, lovindu-se de alte obiecte, de podea”, a afirmat managerul de la Spitalul Grigore Alexandrescu, potrivit sursei menționate.
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.