Elevii și profesorii din învățământul preuniversitar pot participa la ateliere gratuite de educație cinematografică, prelegeri de istoria filmului și tururi ghidate ale Facultății de Film din cadrul UNATC București, activități organizate pe tot parcursul anului școlar, spune, pentru Edupedu.ro, Iulia Voicu, coordonatoarea activităților organizate de Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu”.
Proiectele își propun să sprijine alfabetizarea cinematografică, exprimarea culturală și dezvoltarea muncii în echipă, potrivit Iuliei Voicu. Activitățile sunt bazate pe metoda FILM EDU, dezvoltată de Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu” (Facultatea de Film).
În perioada 10 ianuarie – 6 decembrie 2024, au fost organizate cinci ateliere de o săptămână în parteneriat cu licee din București, Galați și Craiova, dar și șapte ateliere mai scurte, de 1-2 zile, dedicate elevilor din București, inclusiv din gimnaziu. În paralel, au avut loc 14 prelegeri de istoria filmului, bazate pe manualul „Introducere în cinematografie”, scris de Iulia Voicu, dar și 13 tururi ghidate ale facultății.
- Înscrierile la activitățile gratuite din anul școlar 2024-2025 se fac prin email, la adresa pedagogie.film@unatc.ro.
Activitățile au continuat în luna decembrie 2024 cu implicarea liceenilor în Juriul Liceenilor la Festivalul CineMAiubit (10-14 decembrie), unde aceștia au desemnat câștigătorul secțiunii de Ficțiune. Totodată, pe 14 și 15 decembrie, au avut întâlniri de lucru pentru dezvoltarea de proiecte educaționale în cinematografie și media, dedicate învățământului preuniversitar.
Proiectele UNATC sunt deschise tuturor elevilor și profesorilor care doresc să exploreze universul filmului și să învețe prin metode interactive și creative, conform sursei citate.