Grădinița nr. 4 din București desfășoară pe parcursul anului școlar 2022-2023 programul „Și ei sunt copiii noștri!”, prin care se urmărește integrarea copiilor refugiați în sistemul de învățământ din România. „Avem ateliere de creație plastică, dans și limba engleză, deoarece copiii din Ucraina comunică mai ușor în engleză și participarea la aceste ateliere este gratuită”, a declarat pentru Edupedu.ro directoarea grădiniței, Mihaela Velicu.
Activitățile Grădiniței nr. 4 din București pentru refugiații ucraineni au fost popularizate prin intermediul formularului EduCare, prin care orice organizație care sprijină proiecte educaționale, ori care au componentă educațională, pentru refugiații ucraineni pot fi făcute cunoscute prin intermediul hubului informațional educațional realizat de Fundația Bosch România și Edupedu.ro, în urma completării unui formular în care sunt trecute elementele esențiale ale proiectului.
- EduCare este un proiect Edupedu.ro în parteneriat cu Fundația Bosch România care asigură informații și date corecte din domeniul educației, date obținute din surse oficiale, verificate și mai ales utile. Acest hub informațional educațional pentru sprijinul refugiaților cuprinde și informații despre activitățile sau inițiativele organizațiilor sau entităților care se adresează acestora. Vocea comunității se va face și ea auzită, pentru că interacțiunea cu refugiații ucraineni trebuie să fie reală și firească.
„Copiii refugiați din Ucraina sunt cuprinși în grădinița noastră ca audienți. Vin prin decizie de la ISMB, în urma solicitărilor părinților. Nu plătesc absolut nimic”, a precizat Mihaela Velicu.
Programul „Și ei sunt copiii noștri!” are următoarele activități:
- Ateliere creative de exprimare liberă prin desen și pictură – „Limbajul comun al Copiilor”
- Dans, mișcare, prietenie – „Vreau să dansez și eu ca tine!”
- Clubul de lectură – „Fiecare copil are povestea lui”
La aceste ateliere participă și copii care provin din medii defavorizate și copii cu CES (cerințe educaționale speciale).
„Participarea la aceste ateliere este gratuită, intră în contact și cu ceilalți copiii din grădiniță, nu doar cu cei din grupa unde sunt repartizați în funcție de criteriul vârstei. Copiii comunică prin limbajul jocului foarte bine cu ceilalți copii, dar mai greu cu adulții. De asemenea, încercăm să-i ajutăm și pe părinți, în măsura în care putem, oferindu-le consiliere și sfaturi”, declară Mihaela Velicu.