Printre activitățile desfășurate la Biblioteca Prichindeilor din Praga, Cehia, parte dintr-o rețea de biblioteci susținute financiar de un departament al Guvernului României, se află și două ateliere care au stârnit discuții pe rețelele sociale: un curs de aplicarea unor uleiuri esențiale și un atelier de „reconectare cu copilul interior”. Orarul pe luna noiembrie a fost semnalat într-o postare pe Facebook de profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universității din București. Secretarul de stat Gheorghe Cârciu, care conduce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, finanțatorul acestor biblioteci, susține că „trebuie verificat” ce se întâmplă acolo și că Guvernul nu finanțează astfel de activități.
UPDATE, marți 28 noiembrie: În urma publicării materialului, Biblioteca Prichindeilor a trimis redacției un drept la replică în care a explicat că activitățile din orarul respectiv, subiect al articolului, nu sunt ale Bibliotecii Prichindeilor ci ale spațiului în care se află, numit Hub Românesc.
Știrea inițială: Rețeaua de biblioteci ale prichindeilor se întinde în 21 de locații din Europa, prezentate ca fiind „coordonate de 23 de femei de succes în comunitățile lor”, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), care susține financiar aceste biblioteci.
În orarul din luna noiembrie (foto mai jos) apar, pe datele de 9 și 16, ateliere de aplicare a unor uleiuri, unul în limba română și unul în limba engleză. Cel de pe 16 noiembrie a fost anulat, reiese dintr-o postare a Bibliotecii din Praga. Pe 11 noiembrie apare în orar un atelier numit „Look inside you beautiful soul” (”Uită-te în interiorul tău, suflet frumos” sau „Uită-te în interiorul sufletului tău frumos” – n. red. nu este clară formularea în engleză din orar) și, pe 12, duminică, un „atelier de conectare cu copilul interior”.
- Edupedu.ro a solicitat informații despre activitățile susținute în această rețea de biblioteci a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și în momentul primirii unui răspuns îl vom publica.
Secretarul de Stat Gheorghe Cârciu: Este pentru prima dată când aud
Întrebat despre aceste ateliere care apar printre o drumeție și activități de lectură și joacă, cine le susține și conform căror criterii au fost aprobate, directorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Gheorghe Cârciu, cu rang de secretar de stat, a declarat pentru Edupedu.ro că nu are detalii despre acest subiect. „Dacă au proiect la noi, ei au un coordonator de proiect care comunică cu noi (…). Mi se pare straniu că fac publicitate unor uleiuri, de exemplu, trebuie verificat”, a declarat Cârciu.
„Dacă au proiect la noi, există cu siguranță o descriere a ceea ce fac și sunt urmăriți în speță cu ceea ce întreprind și fac și la decont sunt penalizați dacă nu au făcut ceea ce au propus. (…) Ei depun un proiect, există un deviz prin care își expun nevoile de finanțare, noi finanțăm și, în funcție de ce scriu, dacă este aprobat, trebuie să facă ce scrie acolo. Ei hotărăsc, noi urmărim să facă ce au propus acolo”, a adăugat oficialul. „Este pentru prima dată când aud, n-am mai auzit”, a completat Cârciu.
Surse guvernamentale au declarat pentru Edupedu.ro că activitățile respective nu ar fi finanțate de Departament: „Departamentul finanțează parțial activitățile de la hubul din Praga și ei mai au și alte activități decât cele finanțate. De obicei se percep taxe pentru acestea, nu fac parte din oferta pe care au declarat-o inițial în proiectul către departament (…) Cursurile acelea nu fac parte din activitățile finanțate, asociația poate propune și altele”.
„Este o comisie de evaluare a proiectelor. De exemplu o asociație care depune un proiect și primește finanțare, dacă e aprobat proiectul, poate să mai deruleze și alte activități decât cele finanțate”, au continuat să explice surse guvernamentale, lăsând de înțeles că activități precum cele de promovare a uleiurilor esențiale au trecut de avizul unei comisii din structură, chiar dacă sunt nefinanțate de stat.
Rețeaua de biblioteci ale prichindeilor „este o inițiativă voluntară de educație non-formală a copiilor români din diaspora, care vizează prosperitatea culturală a familiilor vorbitoare de limbă română, prin acces gratuit la cărți atent selecționate pentru prichindei de la 0 la 18 ani și crearea unor oportunități de conectare a comunităților de români, prin pasiunea pentru lectură. În Praga, biblioteca are un spațiu dedicat, care a devenit recent Hub românesc local – aici au loc întâlniri pe diferite teme, târguri de antreprenoriat, cursuri de limbi străine etc.”, se mai prezintă într-un comunicat de presă al Departamentului.
Foto: © Ann Rodchua | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.