Atac la profesori al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, care spune că sunt mulți și muncesc „doar 6 luni pe an” / Ministra Educației, Anne Genetet, le ia apărarea: „Profesorii noștri lucrează mult, uneori în condiții foarte dificile”

572 de vizualizări
Foto: © Simonwedege | Dreamstime.com
Ministra Educației din Franța, Anne Genetet, a luat apărarea profesorilor după ce fostul președinte Nicolas Sarkozy a afirmat, în cadrul unei conferințe, că „profesorii nu lucrează decât șase luni pe an și 24 de ore pe săptămână”. Genetet a subliniat că „nu putem spune că profesorii noștri lucrează puțin. Ei lucrează mult, în condiții uneori foarte dificile”, scrie Le Figaro.

Declarațiile lui Sarkozy, care a susținut că sistemul de educație ar fi supradimensionat, au provocat reacții intense din partea sindicatelor și a politicienilor. „Ni se spune că nu sunt destui profesori în sistem, dar este o demagogie de necrezut”, a spus Sarkozy.

Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, a calificat afirmațiile drept „un gest de dispreț la adresa profesorilor”, potrivit France Bleu. Primarul din Montpellier, Michaël Delafosse, profesor de istorie-geografie, le-a numit „consternante” și a adăugat că profesorii au nevoie de mai multă considerație.

Anne Genetet a apărat profesia, declarând că „profesorii din Franța lucrează cu 30% mai mult pe an decât omologii lor din Germania”. Totodată, a cerut sprijin sporit pentru profesori și personalul din școli: „Nu trebuie să lipsească nicio susținere pentru cadrele didactice și conducerea unităților școlare”.

Ministra a refuzat să comenteze direct afirmațiile fostului președinte, dar a punctat că profesorii sunt „motivați, pasionați și angajați pentru succesul elevilor lor”, conform surselor citate.

Problemele sistemului, resimțite de elevi și părinți

În fața liceului regional din Allauch, elevii și părinții și-au exprimat nemulțumirile față de lipsa profesorilor. Serena, elevă de clasa a X-a, a relatat că a pierdut trei luni de cursuri de matematică în clasa a VIII-a din cauza absenței unui profesor neînlocuit, ceea ce i-a lăsat lacune în această materie.

Agnès, părinte de elev, a adăugat că „atractivitatea scăzută a profesiei și salariile mici” contribuie la deficitul de profesori. Salariul net lunar de început pentru un profesor este de 1.862 de euro, conform datelor oficiale, mai prezintă France Bleu.

Proteste pentru profesori în Provence

Problemele legate de lipsa cadrelor didactice au dus la organizarea unor manifestații. Joi, 14 noiembrie, între orele 8:00 și 9:00, părinții, elevii și profesorii de la Școala „Le Petit Prince” din Gignac-La Nerthe au protestat împotriva absenței profesorilor la materiile fundamentale. În acest gimnaziu, mai multe clase nu au beneficiat de ore de franceză sau matematică de la începutul anului școlar.

Reprezentanții sindicatelor au atras atenția că, deși concediile de maternitate sunt mai frecvente în sistemul educațional, rata generală a absențelor în rândul profesorilor este mai mică decât în sectorul privat. Afirmând importanța susținerii profesorilor, ministra Educației, Anne, Genetet a încheiat cu un apel: „Trebuie să sprijinim educația, nu să criticăm nejustificat”, mai scriu sursele citate.

Foto: © Simonwedege | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Cred că e invidios pe Macron că are parte acasă de servicii educaționale de calitate, pro bono, din partea primei doamne , pe viață, sau cel puțin cât durează căsnicia cu fosta profesoară devenită soție…
    De altfel…cine spune că foștii președinți n-au voie să fie la un moment dat chiar și …idioți?
    Ce ți-e și cu ego-ul de fost (închipuit) mascul alfa…
    Ce nu înțeleg, @Edupedu…chiar credeți că noi ducem lipsă de idioții noștri, de-i vânturați pe-aci pe ai altora?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cursurile Universității Politehnica

Peste 4.400 de profesori nu aveau laptopuri sau tablete pe care să lucreze cu elevii, ori acces la internet, arătau datele Ministerului Educației actualizate acum 4 luni. Județul Iași e pe primul loc, Bucureștiul pe 2 / Încă sunt 248 de mii de elevi fără dispozitive

În continuare 1.145 de cadre didactice sunt fără acces la internet și 3.300 sunt fără dispozitive, potrivit setului de date publicat de Ministerul Educației pe portalul de date deschise data.gov.ro.…
Vezi articolul

Locurile în plus la Olimpiada Națională de Muzică 2023 au fost suplimentate pe bază de cerere către Ministerul Educației, în cazul Colegiului ”George Enescu” București / Directoare: Tuturor liceelor care au cerut locuri în plus li s-au dat

Doar 18 din 35 de elevi de la Colegiul Național ”George Enescu” din București au mers la Olimpiada Națională de Muzică de anul trecut, nu 30 câți au fost înscriși…
Vezi articolul