Atac frontal la Iohannis al lui Marcel Ciolacu, desemnat candidat la funcția de Președinte al României de PSD: Vi s-a promis o „Românie educată” și ați primit un sistem de educație eșuat, în care copiii sunt mai expuși la droguri decât la carte

450 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Un „sistem de educație eșuat”, „în care copiii sunt mai expuși la droguri, decât la carte” – așa a catalogat prim-ministrul Marcel Ciolacu (PSD) proiectul „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis, „promis” după 10 ani de mandat la Cotroceni. Declarațiile au fost făcute sâmbătă la congresul PSD unde Ciolacu a fost lansat oficial drept candidat la alegerile prezidențiale.

În discursul său de o oră de la începutul Congresului Național de sâmbătă, Ciolacu s-a poziționat critic față de proiectul de țară al actualului președinte, Klaus Iohannis, „România Educată”, transformat în septembrie 2023 în legile educației Deca-Iohannis 198/2023 și 199/2023.

„Timp de 20 de ani, președintele a devenit, dintr-un simbol al speranței doar o sursă de frustrare în societate. Vi s-a promis, mai întâi, că o să «trăiți bine». Apoi, vi s-au tăiat salariile și pensiile. După 10 ani, vi s-a promis o «Românie educată». Și ați primit un sistem de educație eșuat, în care copiii sunt mai expuși la droguri, decât la carte. Adevărul este că onestitatea față de cetățeni a lipsit de la tribuna prezidențială în ultimii 20 de ani”, a declarat Marcel Ciolacu la Romexpo.

  • Criticile la adresa „România educată” vin în opoziție cu ceea ce au și făcut Ciolacu și echipa sa anul trecut. Edupedu.ro a arătat într-o analiză că, deși pe platforma de prezidențiabil a liderului PSD Marcel Ciolacu se arată că „România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!”, în 2023, actualul premier Ciolacu și parlamentarii PSD au votat la unison „pentru” noile legi România Educată.

În discurs, Ciolacu a mai punctat și investiții în învățământul tehnologic, un program de costuri reduse la utilități pentru școli prin instalarea de panouri fotovoltaice și nevoia de investiție în cercetare, vorbind despre „fabrici de baterii electrice”:

  • „Al treilea obiectiv – creșterea unor noi generații de specialiști prin sistemul de învățământ tehnologic. Școala românească trebuie să ne pregătească tinerii nu pentru a obține o diplomă, ci pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit”
  • „Vom adopta programul «ZERO costuri cu utilitățile» pentru spitale, școli și grădinițe. Toate aceste instituții își vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice și solare prin programe de stat”
  • „Îmi doresc să investim în cercetare. România trebuie să dezvolte fabrici de baterii electrice, la fel cum poate să devină jucător important pe piața semiconductorilor”

Ciolacu a făcut și apel la tineri în discursul său, de altfel în tribuna principală din spatele lui fiind poziționați strategic la Congres doar membrii tineri de partid. De exemplu, premierul a vorbit despre comunități și s-a referit în acest sens la „a face locuințe la prețuri accesibile pentru tineri”, măsură care se apropie de inițiativa populistă a partidului extremist AUR care a promis apartamente la 35.000 de euro.

Ciolacu i-a mai invocat pe tineri și când a vorbit despre „un președinte care să aibă grijă de toți” – „și poate mai mult de cei care au mai mare nevoie de sprijin: tinerii care se luptă cu drogurile (…)”, a dat exemplu candidatul PSD la prezidențiale. Actualul premier a vorbit despre tineri și când s-a referit la vot, atacându-l din nou pe Iohannis, în funcție din 2014 și până în prezent, și pe Traian Băsescu, președinte între 2004 și 2014:

  • „Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de vârsta lui, care votează anul acesta, nu au cunoscut un alt model de președinte. Avem generații întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce și-au trăit copilăria și adolescența între un președinte «turnător» și un președinte «absent». Deci, să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulți tineri aleg populismul și extremismul. În loc să îi blamăm superior, mai bine le dăm o alternativă corectă”.

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Monica Alecsă / Foto: Arhivă personală

Proiect susținut de Orange

Povestea Monicăi Alecsă, eleva care într-a VII-a a urcat pe podiumul competiției de programare SuperCoders: Am prins drag de Informatică încă din clasele primare, datorită profesoarei. Părinții mereu au avut încredere în mine că voi reuși

Elevă într-un sat din Galați, Monica este pasionată de Informatică încă din primii ani de școală, când a avut primul profesor dedicat acestei discipline. În clasa a VI-a, a intrat…
Vezi articolul

Statul vrea să cumpere din nou teste de salivă pentru elevi. ONAC anunță licitație pentru 55 de milioane de teste cu 10 lei/test fără TVA, ambalate individual sau cel mult câte două, după scandalul ratării testării în școli de luna aceasta

Autoritățile vor să cumpere prin procedură rapidă de negociere fără publicare prealabilă încă 55,5 milioane de teste de salivă, potrivit unui anunț de pe site-ul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate…
Vezi articolul

Creșterea alocației studenților la 250 de lei pe lună, printre solicitările care au rezultat în urma întâlnirii Consiliului Rectorilor. Reprezentanții studenților au cerut încă de anul trecut o sumă similară, care să echivaleze măcar cu inflația din ultimul an

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți, la Antena 3, despre o rezoluție a Consiliului Rectorilor, care s-a întrunit săptămâna trecută, prin care se solicită ca alocația studenților să crească…
Vezi articolul