UPDATE Site-ul Ministerului Educației este funcțional / Nu au fost compromise date confidențiale, spune Ministerul

9.328 de vizualizări
Foto: © Dan Grytsku | Dreamstime.com
Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri în aşa-numita “Operation România” (Operaţiunea România). Atacatorii au afișat un mesaj trivial, anti-sistemul de educație și antiguvernamental. UPDATE 9 mai: Site-ul Ministerului Educației este funcțional astăzi, 9 mai 2023, ora 8:55.
UPDATE 8 mai: Ministerul a precizat, printr-o informare transmisă presei, că nu au fost compromise date confidențiale, dar că site-ul va rămâne offline “până la finalizarea acțiunilor de auditare de securitate” – mesajul integral, la finalul articolului.

Cei care au spart site-ul edu.ro fac parte din aceeași mișcare care a atacat și site-ul Ministerului Dezvoltării, în aprilie.

Mesajul publicat pe edu.ro, de către hackeri, conține cuvinte denigratoare la adresa profesorilor și la adresa școlii:

Foto: webarchive.org

Reprezentanții Ministerului Educației spun că se lucrează la remedierea problemelor apărute la platforma edu.ro.

În acest moment Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), cel care administrează platforma edu.ro, afișează un mesaj de mentenanță.

Ministerul Educației a transmis presei, în jurul orei 11.20, următoarea informare:

Informare privind incidentul cibernetic care a condus la blocarea site-ului www.edu.ro

Administratorii IT ai Ministerului Educației analizează incidentul cibernetic care a condus la blocarea site-ului www.edu.ro, în cursul dimineții de 08 mai 2023.

Specialiștii în tehnologia informației lucrează pentru consolidarea infrastructurii paginii și repunerea acesteia în funcțiune în cel mai scurt timp. Sunt efectuate operațiuni de evaluare, izolare și remediere a eventualelor vulnerabilități. Până la finalizarea acțiunilor de auditare de securitate, site-ul va rămâne în modul offline.

Precizăm că site-ul www.edu.ro conține doar date publice și de informare a cetățenilor, nefiind compromise date confidențiale.

Prioritatea instituției noastre este soluționarea rapidă a incidentului pentru a ne asigura că edu.ro nu mai prezintă riscuri de securitate cibernetică și poate fi utilizat din nou fără riscuri.”

Foto: © Dan Grytsku | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. “Precizăm că site-ul http://www.edu.ro conține doar date publice și de informare a cetățenilor, nefiind compromise date confidențiale.” Cred ca glumiti. Sunt multe date confidentiale. Repartizari computerizate si alte chestii.

  2. Ideea spusă apăsat de hackerii care au produs evenimentul este că profesorii sunt prea prosti altfel nu ar accepta mizeria la care sunt supusi și nici niște salarii așa de mici pentru munca lor…total adevărat …ceea ce nu spun hackerii e că salariile sunt de mizerie întradevăr dar cine a zis că se muncește …nu se mai muncește și se va muncii din ce în ce mai puțin …să vă spălați pe cap cu hoardele de maimuțe analfabete care s-au scos și se vor scoate pe bandă …. au ajuns deja la vârful deciziei și se vede prin inclusiv această idee că în secolul asta poți să nu faci stiințe decât dacă vrea elevul..sper să publicați comentariu.

  3. Pana sa ne ajute sindicatele sa bulversam Titularizarea si Evaluarile, ne ajuta hackerii. Chiar daca mesajul este unul total violent la adresa Educatiei si celor care fac parte din ea, putem spune fara drept de apel: MULTUMIM! Ce nu au curaj profesorii sa faca printr-o greva, face un hacker. La mai mare! Daca hackereste asa si repartizarile computerizate eu zic sa se ia banii de la salariile STS si de la impozitele neplatite IT si sa se directioneze in invatamant. E cazul. Dupa ultimele atacuri cibernetice asupra statului nu mai puteti spune ca astia-si merita salariile. Concedierea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucian Ciolan, prorector al Universității din București: Avem nevoie de o politică educațională cap – coadă privind formarea și dezvoltarea profesională a profesorilor din România de la momentul T0 până la finalul carierei

Lucian Ciolan, prorector al Universității din București și președinte al Asociației Române de Cercetare în Educație (ARCE), atrage atenția că rezultatele studiilor PISA trebuie să ajute la implementarea unor politici…
Vezi articolul

Universitatea de Arhitectură din București vrea dezbateri cu studenții, din septembrie, în plină vacanță a acestora, după cazul profesorului care hărțuia sexual studente și admiterea cu probleme din această vară

Conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București anunță că va organiza dezbateri și consultări cu studenții, din luna septembrie, potrivit unui comunicat al instituției. Măsura în…
Vezi articolul

Digitalizarea evaluărilor naționale a început. Dosar cu șină și depunere fizică la registratură, cerute de Centrul pentru Politici în Educație candidaților la concursul pentru două posturi la Serviciul „evaluări și examene” / În atribuții intră și „alte sarcini de lucru” date de directorul general

Prin documente „așezate în ordine într-un dosar cu șină”, așa se face înscrierea la un concurs de angajare pentru două posturi de „consilier clasa I grad profesional superior” la Centrul…
Vezi articolul