UPDATE Site-ul Ministerului Educației este funcțional / Nu au fost compromise date confidențiale, spune Ministerul

9.303 vizualizări
Foto: © Dan Grytsku | Dreamstime.com
Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri în aşa-numita “Operation România” (Operaţiunea România). Atacatorii au afișat un mesaj trivial, anti-sistemul de educație și antiguvernamental. UPDATE 9 mai: Site-ul Ministerului Educației este funcțional astăzi, 9 mai 2023, ora 8:55.
UPDATE 8 mai: Ministerul a precizat, printr-o informare transmisă presei, că nu au fost compromise date confidențiale, dar că site-ul va rămâne offline “până la finalizarea acțiunilor de auditare de securitate” – mesajul integral, la finalul articolului.

Cei care au spart site-ul edu.ro fac parte din aceeași mișcare care a atacat și site-ul Ministerului Dezvoltării, în aprilie.

Mesajul publicat pe edu.ro, de către hackeri, conține cuvinte denigratoare la adresa profesorilor și la adresa școlii:

Foto: webarchive.org

Reprezentanții Ministerului Educației spun că se lucrează la remedierea problemelor apărute la platforma edu.ro.

În acest moment Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), cel care administrează platforma edu.ro, afișează un mesaj de mentenanță.

Ministerul Educației a transmis presei, în jurul orei 11.20, următoarea informare:

Informare privind incidentul cibernetic care a condus la blocarea site-ului www.edu.ro

Administratorii IT ai Ministerului Educației analizează incidentul cibernetic care a condus la blocarea site-ului www.edu.ro, în cursul dimineții de 08 mai 2023.

Specialiștii în tehnologia informației lucrează pentru consolidarea infrastructurii paginii și repunerea acesteia în funcțiune în cel mai scurt timp. Sunt efectuate operațiuni de evaluare, izolare și remediere a eventualelor vulnerabilități. Până la finalizarea acțiunilor de auditare de securitate, site-ul va rămâne în modul offline.

Precizăm că site-ul www.edu.ro conține doar date publice și de informare a cetățenilor, nefiind compromise date confidențiale.

Prioritatea instituției noastre este soluționarea rapidă a incidentului pentru a ne asigura că edu.ro nu mai prezintă riscuri de securitate cibernetică și poate fi utilizat din nou fără riscuri.”

Foto: © Dan Grytsku | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. “Precizăm că site-ul http://www.edu.ro conține doar date publice și de informare a cetățenilor, nefiind compromise date confidențiale.” Cred ca glumiti. Sunt multe date confidentiale. Repartizari computerizate si alte chestii.

  2. Ideea spusă apăsat de hackerii care au produs evenimentul este că profesorii sunt prea prosti altfel nu ar accepta mizeria la care sunt supusi și nici niște salarii așa de mici pentru munca lor…total adevărat …ceea ce nu spun hackerii e că salariile sunt de mizerie întradevăr dar cine a zis că se muncește …nu se mai muncește și se va muncii din ce în ce mai puțin …să vă spălați pe cap cu hoardele de maimuțe analfabete care s-au scos și se vor scoate pe bandă …. au ajuns deja la vârful deciziei și se vede prin inclusiv această idee că în secolul asta poți să nu faci stiințe decât dacă vrea elevul..sper să publicați comentariu.

  3. Pana sa ne ajute sindicatele sa bulversam Titularizarea si Evaluarile, ne ajuta hackerii. Chiar daca mesajul este unul total violent la adresa Educatiei si celor care fac parte din ea, putem spune fara drept de apel: MULTUMIM! Ce nu au curaj profesorii sa faca printr-o greva, face un hacker. La mai mare! Daca hackereste asa si repartizarile computerizate eu zic sa se ia banii de la salariile STS si de la impozitele neplatite IT si sa se directioneze in invatamant. E cazul. Dupa ultimele atacuri cibernetice asupra statului nu mai puteti spune ca astia-si merita salariile. Concedierea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Una dintre educatoarele copiilor din Ucraina, la „grădinița” din Buzău, amenajată voluntar de ea și de colegele ei la subsolul unei pensiuni: I-am învățat câteva cuvinte în limba română, i-am învățat culorile, să numere, sunt foarte receptivi

„Ei sunt primiți și stau într-un spațiu destul de ok, dar gândiți-vă că nu se mai întâlnesc cu prietenii, nu mai au aceleași obiceiuri pe care le aveau până acum.…
Vezi articolul

Evaluare Națională 2024. Elevii de clasa a VIII-a sunt înscriși automat de școli în perioada 11-14 iunie. Cum poate fi accesată aplicația de înscriere de către școli și cum se actualizează datele elevilor – document

Înscrierile absolvenților de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională 2024 au început marți, 11 iunie, și durează până vineri, 14 iunie, potrivit calendarului oficial. Elevii sunt înscriși automat de secretariatele…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

De ce apelăm la meditații? Antoaneta Firuța Tacea, directoarea departamentului de Științe ale Educației, Universitatea București: Pentru că vrem rezultate imediate. Pentru că nivelul de performanță de la Evaluările Naționale nu este unul documentat pe vreo cercetare

De ce apelăm la meditații? „Pentru că vrem rezultate imediate. Pentru că nivelul acela de performanță pe care îl regăsim în Evaluările Naționale nu este unul documentat pe vreo cercetare,…
Vezi articolul