Două cuvinte introduse în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene – cunoscută drept ordonanța „trenuleț” pentru că are un amalgam de prevederi din toate domeniile – sunt pe cale să anuleze acordarea primelor de carieră didactică și primelor de carieră profesională. Cuvintele care pun în cumpănă acordarea primelor sunt „decontarea integrală”.
Este vorba despre o miză de 2,12 miliarde de lei, conform MIPE, bani care ar fi luați de la profesori și de la angajații din școli care au dreptul să primească aceste prime prin OUG 58/2023, aprobată prin Legea 249/2024. Primele au fost obținute de profesorii din sindicate și care au protestat public, în urma grevei generale din mai-iunie 2023, după 13 zile de proteste și trei mitinguri de amploare în București, plus alte zeci în orașele mari ale țării.
Concret, în proiectul publicat de Ministerul de Finanțe în transparență decizională duminică 29 decembrie, la prânz, apare la articolul XXIV condiționarea acordării primelor de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Lucru pe care orice profesor îl poate identifica drept imposibil fiindcă o parte din prima de carieră didactică a fost de la bun început acordată ca sumă de la bugetul de stat – este vorba despre componenta de 30% pentru nevoile personale, bani din care cadrele didactice puteau achiziționa orice. Doar o componentă de 70% din cei 1.500 de lei era eligibilă pentru decontare din fonduri europene, nu toată suma, cum vrea să condiționeze acum Guvernul Ciolacu.
Pe același mecanism, prima de carieră profesională, care a fost construită pentru a fi acordată de la buget, inițial, apoi prin legea de aprobare a OUG 58 s-a stabilit decontarea ei din fondurile PEO, este probabil să nu poată fi „decontată integral” din fonduri externe nerambursabile pentru că elemente din structura sa ar putea să nu fie eligibile pentru acest tip de programe. Reamintim, personalul administrativ din instituțiile de învățământ nu este limitat de rigorile proiectelor europene în cheltuirea celor 500 de lei.
Iată cum sună paragraful introdus de Guvernul Ciolacu, cel mai probabil la Ministerul de Finanțe preluat recent de UDMR prin Tanczos Barna, cu cerere din partea noului ministru al proiectelor și investițiilor europene, profesor la rândul său, Marcel Boloș.
„Art XXIV. În anul 2025, Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene acordă prime didactice și prime de cariere profesionale, reglementate prin Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din invatamantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, numai în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral din fonduri externe nerambursabile”.
Proiectul de OUG:
Nota de fundamentare:
Primele ar trebui să se acorde necondiționat de sursa de finanțare până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, conform legislației actuale:
„Prima de carieră didactică prevăzută la art. 1 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, și pentru modificarea unor acte normative în domeniul educației, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, se acordă și cadrelor didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023-2024 până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, și personalului didactic având gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalului didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar, aflat în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023-2024 până în anul universitar 2026-2027 inclusiv”.
„Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023-2024 până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023-2024 până în anul universitar 2026-2027 inclusiv beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional”.