Două cuvinte introduse în proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene – cunoscută drept ordonanța „trenuleț” pentru că are un amalgam de prevederi din toate domeniile – sunt pe cale să anuleze acordarea primelor de carieră didactică și primelor de carieră profesională. Cuvintele care pun în cumpănă acordarea primelor sunt „decontarea integrală”.
Este vorba despre o miză de 2,12 miliarde de lei, conform MIPE, bani care ar fi luați de la profesori și de la angajații din școli care au dreptul să primească aceste prime prin OUG 58/2023, aprobată prin Legea 249/2024. Primele au fost obținute de profesorii din sindicate și care au protestat public, în urma grevei generale din mai-iunie 2023, după 13 zile de proteste și trei mitinguri de amploare în București, plus alte zeci în orașele mari ale țării.
Concret, în proiectul publicat de Ministerul de Finanțe în transparență decizională duminică 29 decembrie, la prânz, apare la articolul XXIV condiționarea acordării primelor de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile. Lucru pe care orice profesor îl poate identifica drept imposibil fiindcă o parte din prima de carieră didactică a fost de la bun început acordată ca sumă de la bugetul de stat – este vorba despre componenta de 30% pentru nevoile personale, bani din care cadrele didactice puteau achiziționa orice. Doar o componentă de 70% din cei 1.500 de lei era eligibilă pentru decontare din fonduri europene, nu toată suma, cum vrea să condiționeze acum Guvernul Ciolacu.
Pe același mecanism, prima de carieră profesională, care a fost construită pentru a fi acordată de la buget, inițial, apoi prin legea de aprobare a OUG 58 s-a stabilit decontarea ei din fondurile PEO, este probabil să nu poată fi „decontată integral” din fonduri externe nerambursabile pentru că elemente din structura sa ar putea să nu fie eligibile pentru acest tip de programe. Reamintim, personalul administrativ din instituțiile de învățământ nu este limitat de rigorile proiectelor europene în cheltuirea celor 500 de lei.
Iată cum sună paragraful introdus de Guvernul Ciolacu, cel mai probabil la Ministerul de Finanțe preluat recent de UDMR prin Tanczos Barna, cu cerere din partea noului ministru al proiectelor și investițiilor europene, profesor la rândul său, Marcel Boloș.
„Art XXIV. În anul 2025, Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene acordă prime didactice și prime de cariere profesionale, reglementate prin Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din invatamantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, numai în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral din fonduri externe nerambursabile”.
Proiectul de OUG:
Nota de fundamentare:
Primele ar trebui să se acorde necondiționat de sursa de finanțare până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, conform legislației actuale:
„Prima de carieră didactică prevăzută la art. 1 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, și pentru modificarea unor acte normative în domeniul educației, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, se acordă și cadrelor didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023-2024 până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, și personalului didactic având gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalului didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar, aflat în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023-2024 până în anul universitar 2026-2027 inclusiv”.
„Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023-2024 până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023-2024 până în anul universitar 2026-2027 inclusiv beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional”.
32 comments
Au făcut ce au vrut și cu alegerile și cu țara și lumea nu zice nimic de parcă ne-am tâmpit cu toții. Cei puțini din Parlament și Guvern își bat joc de noi cum vrea mușchiul lor. Niște analfabeți și infractori își râd de o țară întreagă. Cât oare mai rezistă poporul ăsta așa fără să facă nimic. Au intrat la Guvernare străini de țară că să își vadă interesele cu Ardealul, că oricum ce jură ei când sunt puși în funcție e o vrăjeală, nu e jurământ. Vai de țara noastră că nimănui nu îi pasă. Ce ne mai place să fim călcați în picioare.
Orice votăm văd ca tot PSD și PNL ies câștigători. Lumea nemulțumită mereu, dar a naibii tot ăștia rămân la așa zisa “guvernare”, care de fapt e un simulacru. Și mereu pe fenta, promisiuni de care uită a doua zi după alegeri. Cică și-au învățat lecția dată de poporul român 🤨. Hoți, trădători, incompetenți. Lipsa gravă de “cadre” pe la partide.
Lipsă de cadre corect! Nu se poate face politică cu partide de pile și oportuniști.
Câți absolvenți de Harvard aveți la partid? 0 barat. De la Sorbona, de la Oxford?
un salariu DACA ar fi DECENT nu ar trebui cârpit cu prime din astea jenante cu care nu poți oricum cumpără ce ai nevoie cu adevărat în muncă ta….bani aruncați aiurea,pomeni electorale….cât despre guvern nu e o surpriză că a fost,este și rămâne o dezamagire
Nu înțeleg , fiecare fuge dintr-un partid în altul, acel individ cărunt , mare fost PDL ist care linge curu la alt partid marele Negru cărunt de la interne , l aș pune să lucreze pe minim pe economie vreo 5ani și i aș confisca toată averea, și le-aș da-o caselor de copii ced ca aș face un bine !!!
Dar la “onorabilii” miniștri, parlamentari și președinți care ne-au adus unde suntem se pun criterii de performanță? Sau măcar răspundere parlamentară și ministerială? Și apropo parcă era trecut undeva, cândva că nimeni nu e mai presus de lege (apropo de presedinte și anumiți miniștri și premieri.
Nu vad sindicatele!
Sindicatele primesc cotizațiile lunar 1% din brut, sume foarte mari!
De ce sunt plătite?
Dragi profesori, nu va puneți intrebarea de ce mai plătiți?
Unde este legea salarizării promisa?
După 3 săptămâni de greva s-a obținut prafu’ după toba, prețurile au bubuit!
Am ajuns în același punct de unde am plecat!
Nu am văzut un punct de vedere al reprezentanților sindicatelor din educație!
Fiecare profesor trebuie să ajungă la maturitatea gândirii în privința necesității de a plăti un sindicat care nu reprezinta interesele sistemului de învățământ românesc!
Trebuie o analiza serioasa la nivelul fiecărei scoli din județ în privința sindicatului și înființate asociații ale profesorilor!
Soluții exista!
Sindicatele sunt conduse de 30 de ani de aceiași dinozauri. Propun înființarea altor cartele sindicale.
Despre pensiile speciale … nimic , nimic. De acestea nu se ating ca nu este voie.
De profesori , de pensionari , da ca pe acestoa ii prosteste repede.
Este ceva de mirare?!
Profesorii vor bani mulți, dar copiii dji ciclul 2(clasele 5,6,07),inmulte scoli nu învață nimic la școală și părinții sunt obligați sa plătească meditații. Domnii profesori care nu se ocupa de copii sa fie dați afară nu premiați. Atât se poate tara asta să plătească. Mulți vor numai drepturi. Cu pensiile speciale sunt de acord sa se taie. Sa se aplice legea contributivitatii ca oricum au avut lefuri uriașe. La fel și agenții peste agenții. La ce sunt necesare? Ministerele ce mai fac?
Cheltuielile trebuiesc reduse drastic, mai ales cele de la bugetul de stat. Lăsați grevele domnilor angajați la stat. Pensionarii de rând au dus-o greu mereu, dar nu au făcut greve. Mergeți în privat acolo sa vedem mai vreți greve?.
Copiii nu știu nimic pentru că nu învață. Părinții nu se mai implică în a-și supraveghia copiii, le-au pus ghegeturi în mâini ce le țin mintea blocată în alte direcții. Profesorii își dau sufletul pentru a trage ceva bun din mintea lor. Știe cineva cum este să stai în fața unei clase de elevi și să vezi că doar un număr foarte limitat dintre aceștia este prezent cu mintea și atent la ceea ce predă? Toate acestea se întâmplă datorită faptului că domnii părinți doresc note și nu cunoștințe. Încarcă programul copiilor cu diverse activități iar copiii acestora nu mai fac față să acumuleze ce este important. Multe pot fi spuse dar nimeni nu le ia în seamă.
Guvernul asta de căcat să facă bine să ne dea diferența pe care o mai are de dat după grevă…sa și taie salariile lor colosale și să dea diferența de bani profesorilor…Covrigaru’ a jurat pe mă sa că va da banii cât de repede! Așa spune legea…nu sa se facă că uita iar…GREVA GENERALA in ianuarie! Trebuie să ne apărăm drepturile fata sindicate…Aia nu exista in învățământ, ci doar în sănătate,poliție și penitenciare…👎👎👎👎👎
Poate nu mai aprobă Comisia Europeană plățile. Parcă erau bani europeni banii din prima didactică. PSD-ul nu este tocmai în grațiile UE și să vezi cine erau vinovați de realegere, desigur profesorii între noi fie vorba și unii dintre cei mai mari consumatori de fonduri europene prin proiectele bine cunoscute.
nu mai bine se negocia direct salariu de pe grila fara vaucere , prime SI alte ccturi !?
data viitoare , cand iesiti in strada, cereti salariu pe grila in raport cu medicul , judecătorul și ceilalți. servitori ai poporului . ca acolo va e locul in caz ca nu stiati 😇
unde e pozitia oficiala a sindicatelor? tac malc sobolanii. ne-ati vandut tradatorilor, cand ati acceptat mariri peste nspe mii de ani, necorolate cu inflatia. era clar de pe luna ca nu o sa ne mai dea nimic. Sa fie clar, asta nu e inghetare de salariu, e taiere de salariu, banii nu mai au aceeasi valoare.
Incep competentele…fix moment de greva. Ceea ca nu inteleg cei care zic ca ni se taie din salariu la greva este ca mereu vor da in noi tocmai pt ca nu suntem uniti, ne este frica sa reactionam, nu avem sindicate pricepute si loiale ca alte domenii… In profesori si studenti se da cel mai mult pt ca pt ei nu contam si ne vor calca in picioare mereu daca stam in pozitia ghiocel. Macar pt copii sa fim altfel, dezastrul din invatamant nu o sa se opreasca niciodata in ritmul acesta 🙁
Scolile sunt pline de pile,de aceea au angajat sute și sute de suplinitori fără examen National doar cu examen în școală. Nu mai ai cu cine sa faci greva.Bucurestiul e blocat de corupție. Au gândit și planificat totul cu mult înainte.De aceea au denigrat și batjocorit profesorii,de aceea au incitat la ura publica împotriva profesorilor ,de aceea au zis ca profesorii sunt corupti și sătui de bani din meditații și programele nu le-au schimbat știind ca nimeni nu are cum sa ajungă la nivelul cerut fără pregătire suplimentară.Totul a fost gândit dinainte.
Dacă profesorii ar intra în greva înainte de competențe i-ar rupe lumea în stradă la cât dispreț și hate s-a cultivat chiar de către minister împotriva profesorilor.Ministerul,inspectoratele au creeat toată aceasta situație tocmai pentru ca profesorii umiliți,huiduiți,invidiați ca nu fac nimic si totuși sunt plătiți (?!) sa nu îndrăznească sa ridice capul de jos.Toti vor ca profesorii rupți în c…. de foame sa le lingă ghetele și sa stea umili în genunchi în fata lor.Asta este imaginea cultivata și dorita de societate,minister.
Nu știu cu ce ii au la mana pe șefii sindicatelor dar e clar ca sunt corupți și prin urmare o mare problema chiar pentru cei care ii plătesc și i-au însărcinat sa ii apere.Probabil sunt atât de murdari încât le e frica sa miște în fata Ministerului.
Analiza dumneavoastră este perfectă!
Traducerea: 1. criterii de performanta = criterii de ,,performanta” pentru cei care nu sunt membrii, preferabil ,,activi” de partid.
2. Criterii de performanta = motiv de justificare al politicului de a face taieri salariale si a lua din drepturile oamenilor. Oare care dintre cele 2 traduceri e corecta? Nu puteau sa spuna: va taiam din salarii ca sa avem de unde plati miliarde pentru pensiile speciale, sau pentru cumpararea de f35 de la partenerul strategic sau pentru cele 256 de agentii de stat, unde unii directori au salarii imense de zeci de mii de euro, 12 mii de euro salariu director asf, 3200 de uateuri si alte institutii care sunt deja prea multe si prea costisitoare. Intotdeuna trebuie introduse ,,criterii de performanta”, dar doar in anumite institutii, si doar la anumite niveluri, adica alea mai de jos, ca nu aveau cum sa se atinga de salariile si pensiile lor si “alor lor”. Austeritatea e doar pentru cei mici, pentru politic aproape niciodata.
Putem și noi să atacăm acesta decizie. Eu voi vota la alegerile prezidențiale principalul contracandidat al alianței PSD -PNL-…
Medicii și studenții au reacționat. Profesorii sunt mulțumiți de tăieri. Bravo!
Greva pana la sfârșitul anului si gata. Nu inteleg dilema cadrelor didactice. Asta este când îți promit vouchere și alte tâmpenii. Se pot lua.
Ce ratat.
Sa nu se mai cumuleze salariul cu pensia. Sau asta trebuie sa rămână !!!
Prima de cariera didactica si de cariera profesionala sunt date din fonduri europene, deci nu se cheltuie nimic de la buget.
Guvernul a semnat ordonanța de marire a salariilor in invatamant, acum isi ia cuvantul inapoi.
In schimb de la anul primarii vor primii pensii speciale. Logic, nu, primarii sunt oamenii lor si le aduc oamenii la vot, iar votul e cu atat mai manipulabil cu cat educatia e mai slaba! Ia mai dai in aia pe profesori, sa se multumeasca cu putin si daca vor mai mult sa faca muncă de partid (vivat gradatia de merit data pe hartii chioare cui trebuie)!
dar la medici nu?
Sa vedeți cum dorm și aceștia pri spitalebolnavii nesupravegheați,lăsați la mila lui Dumnezeu! Sa va ferească Dumnezeu sa ajungeți în spital,mai ales dacă nu ești tânăr!Oare de ce plătim la sanatate atâtea bani? La o adică,tot pe banii tai te tratezi la particular!
Și pe medici ii arde acum la salarii.E un val de manipulare și de pus cu botul pe labe facut cu viteza cea mai mare.
o chestiune: la greva s-au cerut salarii mai mari. apendicele cu primele nu a fost de cea mai mare importanță. și așa , turma nu înțelege că voucherele erau din bani europeni, iar cei din Horeca vor fi cei mai afectați. nu va plânge nimeni, eventual doar debutanții .
Ba nu plânge nimeni,e manipulare pe față:va dam 1600 RON dacă puneți și voi 800 RON.Hotul nu pierde nimic niciodată. Old school.
Se mai plateste inca o data impozit la cei 800 lei?
Daca se pun banii din salariu se va aplica dublu impozitare?
parca aceasta primă era acordată din fonduri europene,nu vad impactul asupra bugetului.Inca o data suntem bătaia de joc a cestui guvern PSD-PNL.