Astronomii, intrigați de „cea mai mare” explozie cosmică înregistrată vreodată

311 vizualizări
Foto: NASA / JPL-Caltech via sci.news
Astronomii au anunțat vineri descoperirea celei mai „mari” explozii cosmice înregistrate vreodată, un glob imens de energie de 100 de ori mai mare decât sistemul nostru solar, care s-a aprins brusc în urmă cu trei ani, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Oamenii de știință au o explicație inedită pentru cauza fenomenului.

Evenimentul, catalogat ca AT2021lwx, nu este cel mai strălucitor înregistrat vreodată. Această distincție revine exploziei de raze gamma GRB221009A (o explozie colosală de energie în timpul colapsului unei stele), detectată în octombrie 2022 și considerată a fi „cea mai strălucitoare din toate timpurile”.

Dar explozia descrisă în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society din Marea Britanie poate fi descrisă ca fiind „cea mai mare”, deoarece a eliberat infinit mai multă energie în trei ani decât explozia-gamma, potrivit autorului principal al studiului, Philip Wiseman, astrofizician la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

AT2021lwx este rezultatul unei „descoperiri accidentale”, a declarat el pentru AFP.

Explozia a fost într-adevăr detectată în 2020, în mod automat, de către observatorul american Zwicky Transient Facility din California. Dar această detecție „a rămas nefolosită în baza de date” a observatorului, potrivit lui Wiseman. Apoi, oamenii de știință au observat-o în anul următor.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația cercetătorilor Ad Astra îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Asociația Ad Astra a cercetătorilor din România îi solicită premierului Florin Cîțu, printr-un comunicat de presă-scrisoare, să explice “aparenta discrepanță” dintre angajamentele formulate din programul de guvernare și proiectul de…
Vezi articolul

Decizie definitivă a Înaltei Curți. Ministerul Educației este obligat să modifice metodologia de mobilitate a personalului didactic și să elimine avizul la angajare pentru toți profesorii, mai puțin cei de religie, pentru că discriminează școlile față de seminariile sau liceele confesionale

Ministerul Educației a pierdut definitiv un proces contra Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, potrivit instanței. Ministerul este obligat acum, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, să modifice metodologia…
Vezi articolul