Aștept de la profesori să întoarcă efortul Guvernului. Simpla prezență la clasă a profesorilor nu e suficientă. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile, cer să își facă meseria, așa cum trebuie să o facă, spune premierul Ciolacu

2.218 vizualizări
Marcel Ciolacu, la ceremonia de semnare a contractelor finanțate prin PNRR
Premierul Marcel Ciolacu a spus că așteaptă de la profesori “să întoarcă efortul Guvernului”, făcând referire la Legea salarizării unitare și la majorările salariale promise pentru a încetarea grevei din luna mai. Premierul le-a adresat profesorilor un mesaj: “Simpla prezență în clasă nu este suficientă. Este nevoie de implicare. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile. Sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ. Le cer însă profesorilor să-și facă meseria așa cum trebuie s-o facă”. La ceremonia de semnare a contractelor prin PNRR cu Consiliile Locale privind achiziția de microbuze școlare, Marcel Ciolacu a adus din nou în discuție o salarizare în funcție de performanță.

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut profesorilor “să întoarcă efortul Guvernului”, referindu-se la majorările salariale promise de la 1 ianuarie 2024. El a subliniat faptul că “simpla prezență în clasă nu este suficientă. (…) Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile. Sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ. Le cer însă profesorilor să-și facă meseria așa cum trebuie s-o facă“, a spus premierul la ceremonia de semnare a contractelor prin PNRR cu Consiliile Locale privind achiziția de microbuze școlare.

Marcel Ciolacu a adus în discuție din nou perfomanța profesorilor, menționând că “nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și performanța. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria trebuie și vor fi răsplătiți”.

Declarația în întregime a lui Marcel Ciolacu pe acest subiect

“Sunt un om care își respectă promisiunile. Am discutat cu profesorii atunci când își strigau nemulțumirile în stradă. Împreună am găsit soluțiile corecte, nu doar pentru a reda demnitate acestei profesii, dar și pentru a recompensa la adevarata valoare munca depusă în formarea noilor generații. Statul, prin Guvernul pe care îl conduc a înțeles foarte bine cât de importantă este educația dacă vrem să avem un viitor, dacă vrem ca România să crească în continuare. De aceea, investițiile masive în infrastructura școlară și în procesul didactic, asigurarea accesului pentru toți elevii, extinderea sistemului de învățământ tehnologic dual au fost prioritate pentru noi.

Vă spun cu mâna pe inimă aștept și de la reprezentanții sistemului de educație să întoarcă tot acest efort. Nu pentru mine, Marcel Ciolacu, nu pentru Guvernul României, pe care îl conduc vremelnic în acest moment, ci pentru tinerii români. Simpla prezență în clasă nu este suficientă. Este nevoie de implicare în clasă, nu la meditații, și de îndrumare a tinerilor astfel încât inclusiv din școală aceștia să plece cu baze solide de cunoștințe și cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile. Sunt perfect conștient și de limitările existente încă în sistemul nostru de învățământ. Le cer însă profesorilor să-și facă meseria așa cum trebuie s-o facă și nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și performanța. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria trebuie și vor fi răsplătiți”.

Informații de context

Pe 4 septembrie, liderii de sindicat din Educație s-au întâlnit la Guvern cu premierul Ciolacu, ministra Educației și alți doi reprezentanți ai Guvernului, pentru a afla în ce stadiu se află Legea salarizării unitare, care așa cum a promis fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, trebuia să fie în Parlament la 1 septembrie pentru dezbateri. În prezent nu se știe nimic despre stadiul în care se află acest document.

Într-o scurtă informare emisă de liderii de sindicate, nu s-a făcut nici o referire la Legea salarizării unitare. Cei doi lideri de sindicat au anunțat atunci că li s-a promis că majorarea salariilor personalului didactic, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din sistemul de învăţământ de stat, de la data de 1 ianuarie 2024, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023, va fi acordată.

Rezultatele discuțiilor dintre sindicate și Guvern din 4 septembrie:

În urma discuțiilor, au rezultat următoarele:

  1. în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ;
  2. în luna octombrie se vor acorda prima de carieră didactică în cuantum de 1500 lei pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, respectiv prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic în limita sumei de 500 lei;
  3. de la data de 1 ianuarie 2024 se vor majora salariile personalului didactic, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din sistemul de învăţământ de stat, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023;
  4. se încearcă rezolvarea cât mai rapidă a problemei majorării salariilor personalului care ocupă funcțiile didactice de conducere și funcțiile didactice auxiliare de conducere, conform propunerilor federațiilor sindicale.

Amintim, anterior acestei întâlniri, pe 19 august, Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater” remarca faptul că nu exista un draft cumulat al legii salarizării și că reprezentanții sindicali nu s-au întâlnit niciodată pe salarizare cu noua ministră a Muncii. De altfel, ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat pe pagina sa de Facebook discuțiile legate de legea salarizării pe care le-a avut cu diverse ramuri din sistemul bugetar, dar cu cei din Învățământ nu a anunțat că s-a întâlnit, până în prezent.

Marcel Ciolacu face în mod repetat trimitere la nevoia de criterii de performanță în învățământ, “pe lângă salarizarea corectă și justificată” cerută de profesori, criterii necesare, spune el, pentru a implementa reforma în sistemul de educație. În iunie, el a cerut astfel de criterii în declarațiile comune făcute după întâlnirea cu ministrul Educației, Ligia Deca, la Ministerul Educației. Ligia Deca susținea, în iarnă, că salarizarea pe criterii de performanță nu ar fi posibilă.

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre majorarea salariilor profesorilor: Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal

Premierul Ciolacu cere criterii de performanță în învățământ, “pe lângă salarizarea corectă” / Ministra Deca susținea că salarizarea pe criterii de performanță nu ar fi posibilă

Salarizarea pe criterii de performanță nu este posibilă, spune Ligia Deca / Ministra spune că „evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate“

13 comments
  1. Atunci LĂSAȚI – NE SA FIM PROFESORI IN CLASE.NU polițiști, jandarmi, functionari publici, asistenți medicali, asistenti de bursa, scribi de hartogaraie cu date personale, scribi de diverse statistici, propagandisti de înțepături etc
    Ne-ati înnebunit cate ne puneti sa facem de la an la an mai mult. Parca va doriti sa nu mai avem timp sa gandim.

  2. Unii nu fac nici macar acea simpla prezenta la clasa, chiulesc adica. Rubedeniile inspectorilor directorilor ministrilor politicienilor.

    Din greu probabil munceste care are multe ore suplimentare la zi cu multi elevi in case.

    In rest ce folos sa le maresti celor de la Sf Sava ca-s performanti, ca de fapt le vin numai elevi genii. Criza de cadre se va extinde in 95% din scoli.

    Una e sa predai engleza si alta sa predai muzica si alta sa predai matematica. Ar trebui diferentiate salariile dupa materii si dupa lipsa de cadre.

    1. Nu stiu daca ar trebui diferentiate pentru ca profesorul de muzica isi face cu greu o norma.

      Cei care chiulesc sau nu isi preda lectia sa fie reclamati de parinti, dar acei profesori dau note mari iar elevii sunt multumiti ca primesc burse.

      1. Si care-i problema ca-si face ala de muzica greu norma?
        Pai sa se apuce sa faca si o reconversie eventual sau un al doilea job.

        Aia care chiulesc sunt bine infipti, cine ce sa reclame? orele nici macar nu sunt in orar sau le fac altii. E vorba de chiul total pe tot anul scolar facut de angajati fictivi in invatamant ca si alea 2 angajate de Dragnea.

  3. Dacă ne cere unul care a început să muncească de la 29 de ani…si cu studii modeste..si la distanta …cu multe semne de întrebare…am ajuns rău..Legea salarizării când e gata.??La anu pe 15 iulie 2024..?

  4. Si cu asta, stimate dom’ Ciolacu, ai reusit ceea ce nu a reusit NICIUN premier PSD: sa nu te mai voteze peste 1,2 milioane de angajati din invatamant la electoralele din 2024. Fiecare premier PSD ne-a tot dat inapoi ceea ce sfidatorii de la PDL ori PNL ne-au luat pana am ajuns cu salarii de 60 la suta de nu aveam ce manca. ‘Neata ai reusit contrariul: Sa fii culmea sfidarii si nesimtirii fata de tagma profesorilor, sa promiti o lege neaplicata, dar sa pretinzi si sa ameninti inainte de acest lucru, sa cersesti atentie si performanta cand tot ce ati dat profesorilor este un drept din lege neaplicat si cand tu, Ciolacule… mai presus de toaaaaaateeeeee: TI-AI DAT BACUL LA PESTE 30 DE ANI si pana atunci, ai accesat la functii politice cu studii medii nefinalizate cu diploma. Rusine!

  5. De acord cu plata in functie de activitatea la clasa.
    Mi se pare corect sa fie aplicata regula si pentru ceilalti bugetari.
    -sa fie recompensati politistii care prind infractorii
    -sa fie recompensati judecatorii care condamna infractorii in functie de fapta comisa conform legii
    – sa fie recompensati ministrii care reduc datoria externa
    – sa fie acordate pensii speciale numai celor care au avut o activitate cu adevarat speciala

  6. Muncim toți cum munciți și voi .Incompetentilor ,voi spuneti de munca care nu ați fost în stare de 12 ani sa elaborați manuale și programa pentru elevii înscriși acum în clasa a XI a in anul scolar 2023-2024 și care nu au manuale.Sictir,trădători și hoți ordinari .

  7. Bre Ciolacule, ai marit tu salariile in asa fel incat sa motiveze, sa atraga si sa retina talente de top in sistemul de invatamant?

    Bre Ciolacule, intr-un sistem in care rolul de profesor este o provocare zilnica, salariul mare este cu atat mai important. Ai impresia ca vreun prof simte ca primeste o compensare pe masura efortului facut si stresului avut? Poate dupa marirea asteptata in ianuarie 2024. Dar daca o sa maresti birurile si lumea nu o sa simta marirea degeaba o faci.

    Tocmai au plecat de la conducere vreo 100 directori si pe Deca pare ca o doare la 2 m in spate.

    Pe de alta parte, bre telectualule, scoala nu e guvernul Romaniei sa joace profii Solitaire la ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din şcolile particulare autorizate și acreditate ar putea primi burse de performanţă şi de burse de merit, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere / Calculele inițiatorilor arată că ar fi vorba de peste 15.000 de elevi beneficiari

Mai mulţi parlamentari de la toate partidele au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege potrivit căruia elevii de la şcolile private acreditate sau autorizate ar urma să beneficieze…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu îl felicită pe Patriarhul Daniel pentru implicarea în educație și societate. Tot azi, Sfântul Sinod prezidat de patriarh a criticat planurile privind educația sexuală în școli, promovate de ministru

Ministrul Sorin Cîmpeanu îl felicită, joi, pe Patriarhul Daniel, de ziua acestuia, pentru “activitatea susținută în spațiul educațional și social (…) contribuind la promovarea valorilor creștine în societatea românească”. Mesajul…
Vezi articolul