“Ăstea sunt condițiile de care dispunem la momentul de față”, spune inspectorul școlar general Dolj, cel care a decis cazarea elevilor de la Olimpiada Națională de Franceză într-unul dintre cele trei cămine nerenovate din Craiova, toate celelalte fiind noi / Ministrul Educației susține că e o problemă de management

3.531 de vizualizări
Inspector general școlar Dolj
Foto: Daniel Alexandru Ion
Organizarea Olimpiadei de limba franceză din perioada 18-22 aprilie este deja în vizorul ministerului Educației. Sorin Cîmpeanu anunțat deja că așteaptă explicații de la inspectorii școlari județeni privind organizarea tutor olimpiadelor, și a subliniat că este un semn de întrebare decizia managerială de la Craiova pentru că s-a ales cazarea elevilor olimpici la un cămin nereabilitat. Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, inspectorul general școlar Dolj, cel care a organizat Olimpiada, spune că “trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea. Nu pot să dau vina pe cineva. Poate am greșit fiecare dintre noi într-o anumită măsură”, a spus Daniel Ion.  

“Ăstea sunt condițiile de care dispunem la momentul de față, ne pare rău pentru cele întâmplate și sesizate,” a spus pentru Aleph news, inspectorul general școlar Dolj, Daniel Ion, cel care a organizat Olimpiada la limba Franceză, între 18-22 aprilie.

Ministrul Educație, Sorin Cîmpeanu a anunțat deja că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade, și că într-adevăr, un semn de întrebare se ridică privind condițiile de cazare de la Olimpiada de limba Franceză, la Craiova.

Peste 100 de elevi au fost cazați în 3 cămine de liceu și un hotel. “La Craiova am semne de îndoială cu privire la corectitudinea privind decizia managerială. Pentru că atunci când ai în oraș doar 3 cămine nereabilitate, și decizi să cazezi olimpicii într-unul dintre aceste cămine, nu cred că decizia managerială este cea mai bună,” spune ministrul Educației. 

Întrebat de Edupedu.ro cum a luat decizia de a caza cei mai mulți elevi, 119, la unul dintre cele 3 cămine nereabilitate din județ, inspectorul școlar general, Daniel Ion spune:

“Am stat și am cântărit, astfel încât să luăm cea mai bună variantă. Am cazat elevii în 5 cămine, dintre care 4 erau reabilitate. Într-adevăr au fost raportate niște probleme acolo dar să știți, raportat la numărul de elevi și de camere folosite, problemele au fost punctuale. Din păcate nouă nu ni s-au adus la cunoștință probleme atunci. Dacă acest lucru se întâmpla, cu siguranță ne mobilizam și găseam variante. Erau camere de rezervă. 

Edupedu.ro Înainte de Olimpiadă, când ați ales locul de cazare, ați verificat caminul? 

Inspector școlar general Dolj, Daniel Ion: Eu nu, dar au fost colegi în pre inspecție, nu știu să vă spun dacă au verificat fiecare cameră în parte. Într-adevăr a fost o cameră în care dulapul a fost deteriorat și la nivel local se putea găsi o cameră mai bună.  

Foto: elevă cazată la Economic, Craiova

“Cu siguranță vom lua măsurile care se impun, când finalizăm, ancheta, a spus inspectorul școlar, Daniel Ion.  

Inspectorii au verificat însă toate camerele în pre inspecție, a spus pentru Edupedu.ro, directorul Colegiului Economic Gheorghe Chițu, Craiova, Dumitru Iftimov. 

“Orice lucru este perfectibil, cu siguranță ne-am dori la toate căminele din Craiova să fie reabilitate complet, dar sunt situații și situații. Reacțiile au fost ciudate, unii dintre participanți au fost foarte mulțumiți de condițiile de la același cămin. 

Reamintim, mai mulți elevi și părinți au semnalat Edupedu.ro condițiile de cazare de la Colegiul Economic Gheorghe Chițu, Craiova, Dumitru Iftimov.  O elevă din județul Brăila a scris: “Apa la toaletă nu se trăgea, din cele aproximativ 10-12 chiuvete doar 3 erau funcționale. (…) Noi am fost la etajul 3, la care a funcționat apa caldă doar câteva ore pe noapte, și această funcționare a fost datorată numeroaselor telefoane pe care unii profesori însoțitori au fost nevoiți să le dea administrației și inspectoratului“, potrivit acesteia.

În fotografiile primite de la o altă elevă din județul Arad, se observă că dulapurile de la Colegiul Național Economic “Gheorghe Chițu”, în care copiii ar fi trebuit să își depoziteze hainele, sunt rupte, mâzgălite și mucegăite. În altă fotografie din cameră, scaunele sunt vechi și murdare, potrivit acesteia. Noaptea a dormit învelită cu două pături, mai spune aceasta, deoarece în camera ei nu a fost căldură.

Olimpiadele sunt organizate de către inspectoratele județene școlare, iar în prezent alocația pentru hrană și cazare a unui elev olimpic este în valoare de 100 de lei pe zi.

“Cazarea a costat în jur de 20 – 25 de lei, și restul de bani, 80 de lei pe zi per elev, s-au alocat pentru 3 mese. Am hotărât să fie peste tot același meniu, ca să nu existe supărări între elevi.  Din păcate prezentarea nu este cea mai plăcută de fiecare dată. Suntem obligați de fiecare dată să servim în farfurii de inox. Poate unora le-a plăcut masa, altora nu,” mai spune inspectorul școlar general.

Foto: elevă cazată la Economic, Craiova

Edupedu.ro: Cine își asumă responsabilitatea pentru această organizare? Sunteți organizator al Olimpiadei.

Inspector general școlar Dolj, Daniel Ion: “Cred că trebuie să ne asumăm cu toții. Nu pot să dau vina pe cineva. Poate am greșit fiecare dintre noi într-o anumită măsură. Vom face verificări, suntem în curs de a verifica toate aspectele semnalate și vom încerca să nu repetăm greșelile pe viitor. Cred că s-a greșit prin alocarea acelor camere, care trebuiau ținute de rezervă. Noi aveam soluții de rezervă, ne descurcam. 

Și noi putem fi sancționați de superiorul nostru, de către minister dacă se constată că s-a organizat dezastruos. S-au prezentat imagini reale, dar punctuale, care au aruncat la gunoi toate lucrurile bune si frumoase care s-au desfășurat în județ,” crede inspectorul general.

L-am întrebat pe Daniel Ion dacă se gândește să demisioneze: 

“Acum, ce să vă spun, îmi pare rău că au ieșit aspectele negative. Dacă va fi cazul…

De precizat că din funcția de inspector general școlar, Daniel Ion câștigase și un post de director de liceu, în cea de-a doua etapă organizată de minister.

“Lucrăm la un material în care vom prezenta situația domnului ministrul în care vom prezenta situația de față, în Craiova și județ,“ a mai spus inspectorul general școlar Daniel Ion.

Olimpiada de la limba engleză organizată la Pitești, și cea de limba Franceză organizate la Craiova au fost în atenția presei, după ce la redacția Edupedu.ro au fost semnalate condițiile în acre unii elevi olimpici au fost cazați.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, despre sesizările elevilor olimpici privind condițiile de cazare din Pitești și Craiova: Am cerut fiecărui inspector județean să explice condițiile în care au fost organizate Olimpiadele / Propun creșterea alocației pentru cazare și hrană de la 100 la 200 de lei pe zi, pentru ca aceste situații să nu mai existe
VIDEO și FOTO „Vive la Roumanie, vive la France!” – uimirea unei eleve olimpice când vede condițiile deplorabile de cazare și masă pentru cel puțin jumătate din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova. Băi și toalete cu probleme, apă caldă cu porția „doar după mai multe telefoane la inspectorat”, camere murdare

2 comments
  1. Mai clar nu se poate! te faci ca organizezi ceva pentru cei care cat de cat inca mai invata cate ceva apoi iti bati joc de ei. Mesajul transmis? Simplu! ,,Ăstea sunt condițiile”, nu va convine impachetati si luati-o dupa cei peste 5 milioane care deja prind radacini mai la vest. Imi zice un amic ca dupa ,,ofensiva autoritatilor” mai ales in ultimii 2 ani sigur ca-i posibil ca-n 20 ani sa mai fim doar vreo 10 milioane pe aceste meleaguri, astfel ca nu-i nevoie de epidemii sau vaccinuri ci se poate rezolva si printr-o ,,buna guvernare”. Cine mai face copii cand observa ce-i in jur?

  2. Buna seara!
    Ministru se întrece sa ofere burse sociale de 200 lei /luna,30 €,iar 50 € copiilor proveniti din familii vulnerabile.Nu toți care beneficiază de aceste avantaje sunt si nevoiași,nimeni nu a făcut o analiză clară a veniturilor părinților,nici nu se vrea asta,declarate si nedeclarate, evoluția acestor elevi după atata sustinere.
    Copilul meu primește o bursă de merit de 200 lei/luna,doar daca este luna completă,altfel i se taie zilele in care nu este la școală,(vacanță sau zile libere legale),bursă socială nu se taie,dar copilul meu si al multor părinți nu mănâncă decât în zilele in care merg la școală?
    Ce s-a întâmplat cu acesti elevi de la olimpiada,nu ma surprinde intărește si mai mult,confirmă faptul că, în țara aceasta nu se da doi bani pe cei care învață.
    Altele sunt valorile acestei țării,sa fi prost,leneș,turist,sa consumi alcool si atunci ai avantaje,te încadrezi brusc la cetățean defavorizat,vulnerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea de 2,1% din PIB pentru Educație, în proiectul de buget pe 2023 nu are nicio legătură cu prioritățile programului România Educată, spune Alianța organizațiilor studențești, care amenință cu proteste „față de nepăsarea clasei politice”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță că, dacă proiectul de Lege a Bugetului de Stat pe 2023 va fi trimis în Parlament în varianta ce prevede o…
Vezi articolul

Noile reguli pentru recunoașterea diplomelor și titlurilor de doctor obținute în străinătate, puse în dezbatere. Termenul de completare a dosarelor a scăzut de la un an la o lună, iar cel pentru contestații a fost dublat

Absolvenții care au primit diplome și titluri de doctor la universități din străinătate vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a completa dosarele depuse, dacă li se cere. Termenul…
Vezi articolul

Carte pusă pe foc într-o școală – șocul care a născut proiectul “Dăruim comori”. Bianca Mereuță: Omul este cel care face cartea să trăiască. Iar cartea e punctul de plecare pentru a-i învăța pe copii să pună întrebări, să gândească

“La una dintre bibliotecile la care am dăruit carte, portarul școlii mi-a spus că au făcut foc cu cărțile. Atunci am realizat că omul este cel care va face acea…
Vezi articolul

Simulare Evaluare Națională 2024. Elevii din județul Buzău susțin probele pe 20 și 21 noiembrie / Pentru BAC, candidații de clasa a XII-a dau simularea în perioada 27-29 noiembrie

Elevii de clasa a VIII-a din județul Buzău vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în zilele de 20 și 21 noiembrie, potrivit procedurii publicate de Inspectoratul Școlar Județean…
Vezi articolul