Asociația Profesorilor de Limba Germană din România (APLGR) avertizează că noile propuneri de planuri-cadru pentru liceu riscă să afecteze grav învățarea limbilor străine, reducând șansele elevilor de a dobândi competențe lingvistice necesare pentru bacalaureat și pentru viitorul academic sau profesional.
Într-un punct de vedere remis Edupedu.ro, APLGR atrage atenția asupra faptului că reducerea numărului de ore pentru limba modernă 2 (L2) va limita drastic progresul elevilor, coborând nivelul maxim de competență pe care îl pot atinge la finalul liceului la A2. „Prin planurile-cadru propuse pentru liceu, absolvenții ar ajunge abia la nivelul A2 pentru L2. Vorbim aici de licee teoretice, unde se presupune că scopul promovării este de a continua parcursul educațional cu studii superioare”, subliniază APLGR.
Asociația critică și abordarea generală a organizării materiilor în liceu, precizând că modelul actual de studiu în România duce la o supraîncărcare artificială a elevilor, având prea multe discipline simultan, dar prea puține ore pe fiecare disciplină pentru a permite aprofundarea. „Impresia de ‘încărcare’ a elevilor provine în mai mare măsură de la numărul mare de discipline, decât de la numărul total de ore pe săptămână. În România, numărul mare de discipline cu câte o oră pe săptămână duce la efecte extrem de nocive învățării: profesorii nu au timp și nici condiții să dezvolte competențe în lipsa unei frecvențe mai mari (după o săptămână elevii au «uitat» ce au învățat ora trecută), nu este timp nici pentru evaluare și nici pentru discuții reale în ore”, explică organizația.
- „Decât să ne facem că facem, mai bine nu mai pretindem că-i învățăm două limbi străine pe elevi și folosim timpul de școală în mod eficient. Disciplinele cu o singură oră pe săptămână, dacă rămân, ar trebui să fie făcute fără evaluare, deci elevii să nu primească note și medii. Timpul consumat pentru notare nu se justifică și evaluarea nu respectă un principiu de bază, cel al economicității, adică un raport firesc între timpul de învățare și timpul afectat evaluării învățării”, spune Sorin Giurumescu, președintele Asociației Profesorilor de Limba Germană din România (APLGR), pentru Edupedu.ro.
În ceea ce privește impactul asupra egalității de șanse între elevi, APLGR avertizează că măsurile propuse vor accentua inechitățile dintre cei care își pot permite meditații private și cei care depind exclusiv de școala publică: „Elevii ai căror părinți dispun de resurse financiare oricum vor învăța germana, o limbă care mărește enorm șansele oricărui viitor angajat pe piața muncii și pentru studii superioare”.
Asociația subliniază că este esențial ca un absolvent de liceu să cunoască cel puțin două limbi străine la un nivel funcțional, așa cum prevede și Legea învățământului preuniversitar: „Un nivel lingvistic A2 nu poate fi valorificat cu adevărat în mediul academic sau profesional și nici nu asigură elevului un anumit grad de autonomie în învățare, astfel încât acesta să își poată dezvolta competențele lingvistice nedirijat, în afara mediului școlar”.
APLGR subliniază că, pe lângă problema orelor insuficiente pentru limba modernă 2, planurile-cadru propuse riscă să perpetueze un sistem în care interesele economice ale unor editori și autori de manuale primează în fața calității educației. „Suntem conștienți că există o opoziție puternică la schimbare din acest punct de vedere, fie din teama profesorilor că s-ar putea pierde ore în ansamblu, fie din teama autorilor de manuale și materiale didactice că ar fi nevoie să lucreze suplimentar la o nouă abordare”, se menționează în document.
În plus, organizația atrage atenția asupra faptului că menținerea unui număr mare de discipline cu o singură oră pe săptămână nu face decât să fragmenteze procesul de învățare și să compromită eficiența predării. „În general, faptul că «opționalele» din România sunt numai de o oră pe săptămână duce la o abordare superficială în multe cazuri, cel puțin în privința evaluării, dacă nu și a celorlalte activități didactice”, arată APLGR. Asociația susține că o soluție viabilă ar fi reorganizarea materiei astfel încât elevii să studieze mai puține discipline simultan, dar într-un mod care să permită o aprofundare reală a cunoștințelor.
Profesorii de limba germană subliniază că propunerile de planuri-cadru nu țin cont de realitățile actuale și vor avea efecte negative pe termen lung asupra întregii societăți: „Fiecare copil «pierdut» pentru că nu are norocul unor părinți «cu bani» și cu interes pentru educație este un balast pe umerii tuturor celorlalți, al întregii societăți, în viitor”. Asociația face un apel către decidenți să prioritizeze nevoile elevilor și să nu lase sistemul educațional captiv unor interese de conjunctură.
În final, APLGR face un apel la autorități să regândească structura planurilor-cadru pentru a asigura un învățământ de calitate pentru toți elevii: „Să sperăm că vom fi auziți. Altfel, cel puțin, noi ne facem datoria față de societate și tragem acest semnal de alarmă”.
DOCUMENT DESCARCĂ Punctul de vedere referitor la planurile-cadru de liceu 2025 al Asociației Profesorilor de Limba Germană din România (APLGR):
Foto: © Brightdawn | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Germanofilii si getrmano-profii ca de obicei – creativi.
Sunt pentru ore-bloc, nu mai mult de 3 discipline pe zi (din care 2 din TC) balansate ca efort de pe o zi pe alta, 2 ore de germana/zi și un an fără germană, apoi reluat cu ore bloc. Trebuie să rămână mai multe minute in orele-bloc pentru consolidare-din-mers, asta ar însemna că le pasă de elevi. Consolidarea de doar 5 ori pe an e PRAF, NIMIC.
Ref. A2 sau C1 la Limba2 nu mă pricep sa zic ceva relevant însă vedeți pe paginile ministerelor europene, e cam la fel cu propunerea.