Asociația Elevilor din Constanța: “Senatorii rămân indiferenți în privința Cazului Caracal! Serviciul public de transport județean, în continuare desființat”

389 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Comisia de transporturi a Senatului a votat un raport de adoptare a Legii care elimină transportul județean din sfera serviciilor publice, anunță Asociația Elevilor din Constanța, care acuză că “reducerile pentru elevi și alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile”. Reacția vine după ce Federația Elevilor din România – din care face parte și AEC – a cerut în vară Parlamentului, în contextul tragediei din Caracal, să respingă exact acest proiect de act normativ care transformă în Lege Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a scos transportul județean din sfera serviciilor publice.
  • Dacă parlamentarii nu vor respinge transformarea OUG în lege, “ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile”, spunea Federația Elevilor din România, pe 27 iulie 2019.

Într-un comunicat cu titlul “Senatorii rămân indiferenți în privința Cazului Caracal! Serviciul public de transport județean, în continuare desființat“, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță care a fost decizia luată marți, 17 septembrie, în Comisia de transporturi și infrastructură a Senatului: senatorii au votat raportul de adoptare al Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019.

Marți, în cadrul Comisiei de transporturi a Senatului, “senatorii au dat dovadă de lipsă de respect față de elevi și față de respectarea drepturilor lor, vorbind într-un mod batjocoritor și ignorând argumentele aduse de către reprezentanții lor. Mai mult, aceștia au permis ca reprezentanții Guvernului să îi manipuleze, prezentând informații eronate și ducând discuția în derizoriu. Considerăm tragic felul în care instituția care trebuie să adopte decizii, luând în considerare vocea cetățenilor, alege să își ghideze acțiunile după interesele politice“, susține Asociația Elevilor din Constanța, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Asociația de elevi atrage atenția că “transportul elevilor este, de peste 6 ani, într-o stare de haos total, din cauza repetatelor măsuri proaste luate de guvernările ce au ocupat Palatul Victoriei. În ceea ce privește reducerile pentru elevi, ele reprezintă obligații de serviciu public pe care consiliile județene le puteau imputa operatorilor de transport în cadrul unor contracte de servicii publice. Deși obligația încheierii acestor contracte exista încă din 2001, odată cu intrarea în vigoare a OG nr. 86/2001, autoritățile județene au refuzat să respecte legea, elevii fiind privați de dreptul acestora. Totuși, situația părea să se îmbunătățească odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 328/2018, care clarifica cadrul legislativ de acordare a reducerilor pentru categoriile protejate. Această soluție a fost anulată de OUG nr. 51/2019“.

În ceea ce privește decontarea transportului elevilor, din 2011 și până la momentul actual, legea a fost respectată doar 3 ani, din 2013 fiind impuse plafoane pentru decontarea abonamentelor elevilor, prin OG nr. 29/2013. Mai apoi, în 2016, deși Guvernul de la acel moment a apreciat că a identificat o soluție, ce s-a întâmplat de fapt a înrăutățit situația. Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 69/2016 au fost impuse tarife maximale operatorilor de transport pentru abonamentele elevilor, fără însă a fi acordate și compensații pentru pierderile suferite de transportatori. Această măsură a dus la starea de fapt în care școlile nu puteau deconta abonamentele elevilor pentru că tarifele practicate de transportatori erau mai mari decât cele prevăzute de lege (HG nr. 863/2016)“, povestesc elevii.

Pe cale de consecință, transportul elevilor a fost una din problemele ignorate ani la rând de către factorii decizionali, atât de membrii Guvernului, cât și de cei ai Parlamentului. Considerăm ignoranța dovedită de către factorii decizionali ca fiind un atac la adresa elevilor, o răzbunare pentru o faptă pe care încă nu am reușit să o identificăm, pentru că, urmând aparențele, tendința este ca, pe an ce trece, aceștia să lase elevii în probleme din ce în ce mai mari“, acuză Asociația Elevilor din Constanța.

AEC susține în comunicat că “dezinteresul arătat față de miile de elevi care merg în fiecare zi pe jos kilometri pentru a ajunge la unitățile de învățământ, față de elevii care abandonează școala, laolaltă cu șansa la o viață împlinită, pentru că nu au bani pentru a-și achiziționa abonamentele de transport, dar și față de riscul ca elevii să practice cursele la ocazie, efectuate de persoane întâmplătoare, astfel punându-și viața în joc, ne face să credem că cei din conducerea țării nu au în plan să rezolve această problemă, ci doar să se acopere din punct de vedere mediatic, încercând să ia măsuri care, după ei, par că rezolvă problema, dar care, în fapt, o înrăutățesc“.

Somăm toți senatorii să respingă legea de aprobare a OUG nr. 51/2019 atunci când aceasta va fi votată în plenul Senatului, arătând, astfel, că interesele cetățenilor primează în fața celor politice și că pot arăta empatie față de miile de elevi aflați în situații de risc din cauza haosului în care se află transportul elevilor. De asemenea, cerem respect din partea clasei politice și depunerea de urgență a moțiunii de cenzură împotriva acestui Guvern incompetent“, se arată în comunicatul AEC.

  • Amintim că transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice pe 28 iunie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019.
  • O lună mai târziu, s-a petrecut tragedia de la Caracal: Alexandra Măceşanu, de 15 ani, a căzut victima lui Gheorghe Dincă, care a luat-o la ocazie pe drumul din satul său spre Caracal.
  • O prietenă de-a Alexandrei a povestit, pentru Mediafax, căAlexandra a plecat la ora 9.30-10.00 şi atunci nu era niciun microbuz. De obicei, în vacanță sunt puține microbuze. Unul dimineața la 5 şi altul la ora 7.15 minute. Aşa a ajuns să ia ocazia. (…) Eu am mers cu ocazia chiar şi în timpul anului şcolar pentru că microbuzul pleca la ora 12.00 şi orele începeau la 14.00. Trebuia să stau aproape două ore singură prin curtea şcolii. Sunt tot din Dobrosloveni şi cred că spre deosebire de Alexandra am avut mai mult noroc pentru că nu stau la strada principală în comună“, a relatat Digi 24.
  • Imediat după tragedia de la Caracal, elevii au cerut public să fie apărați. Federația Elevilor din România a avertizat că viața elevilor este pusă în pericol în multe sate, pentru că din cauza lipsei transportului județean sunt nevoiți să călătorească la ocazie.
  • FER solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile”, cerea Federația Elevilor din România, pe 27 iulie 2019.
Citește și:

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este Șerban Valeca, propus ministru al Educației: Președintele PSD Argeș, fost ministru al Cercetării în Guvernele Năstase și Grindeanu care a lovit puternic cercetarea prin evacuarea evaluatorilor internaționali din competițiile din cercetare

Votat de baronii PSD să ocupe funcția de ministru al Educației la finalul unei ședințe în care toate propunerile premierului Dăncilă pentru acest portofoliu au fost respinse de aripa Dragnea,…
Vezi articolul

Admiterea la liceu 2019: Nu există prag de admitere la media 5 / Andronescu: Luarea în considerare a notei de 5 pentru admiterea la liceu ne ducea în situația să punem o etichetă pe fruntea elevilor școlilor profesionale

Admiterea la liceu 2019 nu vine anul acesta cu impunerea prin metodologie a mediei minime de intrare la 5, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu. Dacă vor fi licee…
Vezi articolul

Ce fac contabilul școlii, administratorul, secretarul sau bibliotecarul. Explicații pentru premierul Ludovic Orban într-o scrisoare comună a tuturor sindicatelor din Educație în care-i cer să nu bage în șomaj tehnic personalul administrativ

Toate cele trei federații sindicale din Educație, FSLI, FSE Spiru Harte și Alma Mater, au trimis o scrisoare comună premierului Ludovic Orban în care-i cer acestuia să nu trimită în…
Vezi articolul