Asociația Elevilor din Constanța cere Guvernului să prevadă în bugetul de stat pentru anul 2020 sumele necesare burselor elevilor și decontării integrale a transportului școlar. “Nealocând fonduri pentru finanțarea complementară, Guvernul a încurajat ani la rând fondul școlii, lipsa banilor determinând părinții să finanțeze educația de două ori: o dată prin taxa pe valoare adăugată, iar a doua oară prin sumele date pentru fondul școlii”, susține Asociația, într-un comunicat remis Edupedu.ro.
Amintim că Ministerul Finanțelor a publicat în această dimineață proiectul bugetului de stat pe anul 2020. Documentul oficial prevede că alocarea de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației și Cercetării pentru anul 2020 este de 30,5 miliarde de lei, mai mică decât alocarea pentru Ministerul Educației de anul trecut cu 292 milioane de lei. Asta în condițiile în care Cercetarea a fost unită cu Educația.
Concret, la un PIB pentru anul 2020 estimat de Guvern la 1129,2 miliarde lei, această alocare de 30,5 miliarde lei înseamnă 2,7%. Dacă alocarea va rămâne la acest nivel, cel mai probabil aceasta va fi una dintre cele mai mici alocări din istoria recentă. În 2017 a mai fost de 2,8% din PIB, în 2018 de 3% și în 2019 tot la 2,7% (după două rectificări negative care au tăiat peste 3 miliarde de lei din bugetul inițial).
„După ce am văzut proiectul bugetului de stat pe anul acesta, ne-am convins că nici acest Guvern nu dorește să sprijine în mod real educația. Care e, oare, diferența între un Guvern care aducea atacuri educației pe față și lăsa întotdeauna educația și elevii pe ultimul loc și un Guvern ai cărui reprezentanți se laudă că educația este o prioritate, dar fac exact aceleași greșeli din trecut? Suntem sătui de dezinteresul arătat educației în mod constant și vrem ca, o dată și pentru totdeauna, mingea să nu mai fie pasată de la stat la local, avem nevoie de un efort comun pentru finanțarea educației dacă vrem să ieșim din groapa în care ne aflăm.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC.
Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța:
“Ref: Asociația Elevilor din Constanța solicită Guvernului României să prevadă bani pentru bursele și transportul elevilor în proiectului de buget!
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită Guvernului României să prevadă sume în bugetul de stat pentru finanțarea burselor elevilor și pentru decontarea integrală a transportului școlar, ci nu parțială, cum se întâmplă din 2013.
Legea educației naționale prevede, la art. 105, alin. (2), faptul că finanțarea complementară a unităților de învățământ se asigură atât din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale, cât și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, de la bugetul de stat. Din finanțarea complementară sunt asigurate cheltuieli ce țin de bursele elevilor, renovarea unităților de învățământ, asigurarea pazei, etc..
Atragem atenția că din anul 2012, de când contribuția la finanțarea complementară este comună între autoritățile locale și cele centrale, niciodată nu au fost alocate sume de la bugetul de stat. De aceea, de multe ori, autoritățile locale suportă integral costurile cu întreținerea unităților de învățământ.
Tragem, în acest sens, un semnal de alarmă asupra faptului că, nealocând fonduri pentru finanțarea complementară, Guvernul a încurajat ani la rând fondul școlii, lipsa banilor determinând părinții să finanțeze educația de două ori: o dată prin taxa pe valoare adăugată, iar a doua oară prin sumele date pentru fondul școlii.
Totodată, lipsa acestor bani reprezintă argumentul perfect pentru primarii care nu vor să acorde burse școlare pentru elevi. Aceștia motivează că ele trebuie asigurate exclusiv din bugetul de stat, iar din cauza faptului că acești bani nu vin, ei nu sunt obligați să acorde burse, în ciuda faptului că Legea educației prevede o împărțire a responsabilității între bugetul local și cel de stat.
O altă problemă o reprezintă asigurarea cheltuielilor privind transportul elevilor. Așa cum AEC a arătat în nenumărate rânduri, la acest moment naveta elevilor este decontată parțial, ci nu integral, așa cum prevede Legea educației naționale, din cauza HG nr. 863/2016, pe care ministrul educației, Cristina-Monica Anisie nu dorește să îl abroge, deși i-am solicitat acest lucru de mai multe ori.
Această hotărâre de Guvern a impus operatorilor de transport tarife maxime pentru abonamentele elevilor, calculate cu încălcarea legislației europene în acest sens. Guvernul a alocat în fiecare an sume pentru decontarea navetei elevilor raportate la aceste tarife maximale, care nu sunt respectate de către operatori.
Pe această cale, solicităm Guvernului României să abroge de urgență HG nr. 863/2016 și să aloce fondurile necesare pentru decontarea transportului elevilor. Totodată, solicităm alocarea sumelor provenite din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea complementară.
„După ce am văzut proiectul bugetului de stat pe anul acesta, ne-am convins că nici acest Guvern nu dorește să sprijine în mod real educația. Care e, oare, diferența între un Guvern care aducea atacuri educației pe față și lăsa întotdeauna educația și elevii pe ultimul loc și un Guvern ai cărui reprezentanți se laudă că educația este o prioritate, dar fac exact aceleași greșeli din trecut? Suntem sătui de dezinteresul arătat educației în mod constant și vrem ca, o dată și pentru totdeauna, mingea să nu mai fie pasată de la stat la local, avem nevoie de un efort comun pentru finanțarea educației dacă vrem să ieșim din groapa în care ne aflăm.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC”