Asociaţia Elevilor din Constanţa anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu transportul elevilor: Hotărârea de guvern privind transportul gratuit al elevilor emisă în decembrie ar încalca legislația europeană

1.174 de vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
Asociaţia Elevilor din Constanţa anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu Hotărârea de Guvern 1337, despre care spun că ar încalca legislaţia Uniunii Europene. Este vorba despre documentul care permite acordarea sumelor forfetare elevilor navetiști care locuiesc în județe unde Consiliile județene nu au încheiate contracte cu transportatorii. Amintim, elevii acestei asociații au protestat în prima zi de școală din 2024 în fața Ministerului cerând demisia Ligiei Deca, după ce elevii din 19 județe nu mai primesc abonamente gratuite de la transportatori. Asociațiile au atacat și în instanța din România Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli

Asociația Elevilor din Constanța anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu hotărârea de guvern prin care elevii din județe unde nu sunt încheiate contracte cu operatorii de transport, să primească sume forfetare.

Elevii acuză că această hotărâre ar încalca legislația UE pentru că este greșit declarat Ministerul ca autoritate contractantă, deși Consiliul județean este cel care semnează contractele cu transportatorii:

“Prima Hotărâre de Guvern care a venit în completarea noii Legi a Învăţământului Preuniversitar a fost HG nr. 810/ 2023, un document redactat cu termeni interpretabili, ce creează confuzie, contradicţii cu textul original al legii şi aprobat la numai trei zile de la punerea în discuţie, fără respectarea termenelor impuse legal.

Pe 29 decembrie, HG 1337/ 2023 a venit în completarea HG 810/ 2023, un document care este clar neconstituţional prin blocarea accesului la educaţie, drept fundamental pentru toţi copiii, şi adânceşte incertitudinea despre cum se aplică transportul pe partea celor ce îl oferă, transportatorii”, scrie în comunicatul de presă.

Potrivit elevilor, “cele două hotărâri încalcă Regulamentul (CE) nr. 1370, deoarece acestea au reglementat greşit autoritatea contractantă competentă să facă plăţile către operatorii de transport. În ambele hotărâri, Ministerul Educaţiei este considerat autoritatea contractantă competentă, prin Inspectorate.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a ridicat această problemă prin amendamente şi discuţii în dezbaterile publice organizate, dar Ministerul îşi doreşte să încalce legea”.

Elevii au făcut referire și la protestul lor de luni din fața Ministerului Educației:

“După un protest finalizat cu promisiuni goale şi refuzarea ascultării doleanţelor elevilor de către ministrul Ligia Deca şi o grevă japoneză în desfăşurare la nivel naţional, pare că guvernanţii nu sunt mişcaţi de suferinţele elevilor.

Astfel, AEC a sesizat Comisia Europeană (CE), care apără interesul general al UE, propunând acte legislative, asigurând respectarea acestora şi implementează politicile şi bugetul Uniunii, în speranţa că se va face lumină în această situaţie.

Solicităm demisia ministrului Ligia Deca şi revocarea HG 1337 pentru caracterul său ilegal”.

Informații de context

Înainte să înceapă școala în al treilea modul, transportatorii au anunțat că din 8 ianuarie, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor. Ei acuzau că “noua hotărâre de guvern nu ne permite să recuperăm banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și nu a fost discutată cu noi, acuză Federația Operatorilor de Transport.

În prima zi de școală din noul modul, pe 8 ianuarie, mai mulți elevi, printre care și membri ai Asociației Elevilor din Constanța au protestat în fața Ministerului Educației și au cerut demisia ministrului Educației pentru că se încalcă dreptul la transport gratuit la școală.


Elevii din 6 județe au intrat în grevă japoneză și au anunțat că atacă în instanță Hotărârea de Guvern care “blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli”.

Guvernul a aprobat pe 29 decembrie o hotărâre de guvern cu noul mecanism prin care elevii navetiști, care locuiesc în județe unde Consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier, să poată primi sume forfetare. Federația operatorilor de transport acuză ministerul Educației și Guvernul că noua HG nu a fost discutată și cu ei, iar documentul nu prevede faptul că aceștia își pot recupera banii din abonamentele acordate gratuit elevilor pe lunile septembrie-decembrie 2023 sau chiar pe ianuarie 2024.

Foto: © Photovs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin lege: Practic, cred că în toate județele avem această situație, spune secretarul de stat Sorin Ion / Propunerile elevilor pe proiectul de hotărâre de guvern privind alocarea sumelor forfetare pentru transport
Elevii navetiști din mai multe județe nu au asigurat transportul gratuit spre școală. Șeful ISJ Teleorman: Acum circulă niște mașini prin județ, dar nimeni nu vrea să le dea copiilor un abonament / La 3 luni de la începerea școlii, Ministerul Educației pregătește un proiect de hotărâre de Guvern prin care să le acorde sume forfetare acestor elevi
Elevi navetiști sunt lăsați în stații dimineața și îngheață câte două ore și nu ajung la timp la școală – reclamații ale părinților față de cum se aplică „gratuitatea“ transportului pe noua lege a Educației
Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani
Normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, publicate în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Comisia pentru curriculum din școli. Propunerea unor activități remediale și consilierea profesorilor în procesul de elaborare a planificării și proiectării didactice sunt atribuții ale acestei comisii, potrivit ROFUIP 2024 / Lista completă a atribuțiilor

Consilierea profesorilor în procesul de elaborare a planificării și proiectării didactice și analizarea periodică a performanţelor şcolare ale beneficiarilor primari și propunerea, după caz, a unor activități remediale sunt atribuții…
Vezi articolul

La o sută de ani de la apariția lucrării în care Eugen Lovinescu a lansat teoria sincronismului între România și Occident, Academia Română lansează o serie de dezbateri pentru ”proiectul național-statal-cultural în secolul 21”

Academia Română lansează joi, 9 mai 2024, un dialog-dezbatere la nivel național privind ”proiectul național-statal-cultural român în secolul 21”, potrivit unui comunicat al instituției, scrie G4Media.ro. Programul e susținut în…
Vezi articolul

Noul regulament de organizare pentru Centrele județene de resurse și asistență educaţională, CJRAE: Numărul de elevi care revine unui consilier școlar, profesor de sprijin, profesor-logoped, trei departamente noi și mai mulți consilieri școlari prin transformarea unor posturi – proiect

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a centrelor județene/al municipiului București de resurse și asistență, CJRAE/CMBRAE. Printre noutăți se…
Vezi articolul

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu i-au chemat pe sindicaliștii din Educație la o altă rundă de negocieri, începând cu 13:30/ Noua ofertă a Guvernului: Creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei în următorii trei ani

Coaliția de guvernare i-a chemat pe sindicaliști la o nouă rundă de negocieri, începând cu 13:30, conform surselor G4Media. Actualul și, cel mai probabil, viitorul premier, Nicolae Ciucă respectiv Marcel…
Vezi articolul