Retragerea proiectului învățământului superior, făcut public luni, 27 februarie, este cerută într-o scrisoare deschisă a asociației cercetătorilor români ”Ad Astra”, adresată ministrei Educației, Ligia Deca. În scrisoare, cercetătorii atrag atenția asupra mai multor discordanțe între legislația română și cea europeană și asupra mai multor incoerențe în ceea ce privește termenii folosiți din domeniile Cercetare și Cercetare-Dezvoltare, fapt cu ”efecte grave pentru contabilitatea şi statistica cercetării şi pentru aderarea la OCDE”.
”Deşi reprezintă un progres faţă de versiunea anterioară, în proiectul Legii învăţământului superior persistă o serie de probleme grave, inclusiv discordanţe fundamentale şi paralelisme cu legislaţia românească şi europeană a cercetării”, deschid cercetătorii în textul scrisorii, intitulată ”Proiectul de lege a învățământului superior nu este gata”.
Organizația mai notează că ”o analiză aprofundată a textului nu este posibilă în cele 10 zile de discuţie publică. Fiind o lege paralelă cu legislaţia cercetării din România, în ce priveşte activităţile de cercetare-dezvoltare, şi folosind definiţii diferite, contradicţiile şi incoerenţele se întâlnesc la tot pasul”, se arată în reacția cercetătorilor din asociația ”Ad Astra” de vineri, 3 martie, față de proiectul făcut public de ministra Educației, Ligia Deca, la începutul săptămânii.
Redăm mai jos comunicatul asociației de cercetători Ad Astra:
”Stimată doamnă ministru,
Deşi reprezintă un progres faţă de versiunea anterioară, în proiectul Legii învăţământului superior persistă o serie de probleme grave, inclusiv discordanţe fundamentale şi paralelisme cu legislaţia românească şi europeană a cercetării. Aceste divergenţe privesc, cel puţin:
(1) incoerenţa generală a utilizării termenului de `cercetare’ sau `cercetare-dezvoltare’ cu efecte grave pentru contabilitatea şi statistica cercetării şi pentru aderarea la OCDE;
(2) incoerenţa sistemului de coduri de etică şi integritate a cercetării, divergenţa cu Codul european de conduită pentru integritatea cercetării (ALLEA) în multe privinţe, inclusiv definiţia plagiatului;
(3) incoerenţa obligaţiilor universităţilor ca instituţii publice de cercetare cu prevederile legii cercetării (OG57/2002)
(4) contradicţiile între proiectul de lege, Statutul personalului de cercetare (L319/2004) şi Codul Muncii (L53/2003);
(5) grave confuzii privind regimul drepturilor intelectuale şi relaţia cu publicarea în regim deschis, inclusiv cu publicarea tezelor de doctorat;
O analiză aprofundată a textului nu este posibilă în cele 10 zile de discuţie publică. Fiind o lege paralelă cu legislaţia cercetării din România, în ce priveşte activităţile de cercetare-dezvoltare, şi folosind definiţii diferite, contradicţiile şi incoerenţele se întâlnesc la tot pasul.
Solicităm retragerea proiectului de lege şi adoptarea unei legi a învăţământului superior şi a cercetării, care să normeze cercetarea din universităţi şi din celelalte instituţii publice de cercetare în mod unitar, coerent cu legislaţia naţională şi europeană.
Cu deosebit respect,
Asociaţia Ad Astra”.
4 comments
La ce-i servea psihologului de la UBB noua Lege, daca voia sa dea petrecere?
De ce numai învățământ superior?Nici la învățământul preuniversitar lucrurile nu stau mai bine în proiect.
Scrisoarea pare bine argumentata!
Exista doua explicatii, poate trei? Una ar fi ca o lege scrisa de niste analfabeti cu IQ scazut, absolventi de Spiru cu doctorat, nu are cum sa fie perfecta.
A doua este ca poate acest haos a fost creat intentionat. A treia, cea mai probabila, este si una si alta, impreuna, pentru un haos de proportii epice.
Ah, si cand te gandesti ca psihologul principal de la UBB vroia sa dea o petrecere in cinstea noii legi :)). ntz ntz ntz
Doamna doctor nu cred ca intelege ce spune Ad Astra si am dubii ca o sa schimbe ceva :)).
Ad astra ineptias praemisit! (Spre stele cu Deca inainte)