Asistentele false din România și Polonia, o amenințare mai mare decât Brexit-ul – presa din Suedia, care pune în discuție fondurile europene pentru România

2.269 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
”Ce se va întâmpla cu fondurile de sprijin UE dacă o asistentă falsă din Europa de Est va cauza moartea unui pacient suedez?” Așa își începe un cunoscut jurnalist suedez editorialul publicat în paginile ziarului Expressen, pornind de la investigația care a adus la lumină asistente medicale false, dar cu diplome autentice din România și Suedia.

Distrugerea statului de drept în Ungaria, România și Polonia este descrisă de media suedeză în primul rând ca o problemă a populației acelei țări. “Însă aderarea la UE face ca mita de acolo să fie o problemă și aici”, avertizează jurnalistul suedez Patrik Kronqvist, într-un editorial dur la adresa României.   

Editorialistul pornește de la disputa “dramatică” ce se petrece zilele acestea în Europa și care este reprezentată de acordul Marii Britanii cu Bruxelles-ul în privinţa retragerii din Uniunea Europeană. “Dar Uniunea are o problemă de gestionat mult mai serioasă decât Brexit-ul: Ce fac cele 17 vechi state membre cu țările care încalcă regulile, fără să aibă niciun plan de a părăsi clubul?”, atenționează jurnalistul suedez.

Patrik Kronqvist relatează pe scurt ancheta televiziunii publice suedeze care a dezvăluit că asistente false cu diplome din România și Polonia lucrează în spitale suedeze. “Se pare că oamenii și-au cumpărat pur și simplu diplomele, pentru a evita cursuri care ar fi însumat peste 4.000 de ore, atât cât cer regulile europene pentru a deveni asistent medical. Acum, ei se ocupă de pacienții din spitale mari (…), fără să aibă competențele necesare”, avertizează editorialistul.

Directivele Uniunii Europene fac imposibilă verificarea de către statul suedez a competențelor deținute de un absolvent de studii cu diplomă recunoscută de statele membre. O diplomă de asistent medical din România sau Polonia este automat considerată credibilă în Suedia.

Jurnalistul suedez notează că directorul instituției responsabile în Suedia de diplomele asistenților suedezi medicali, Consiliul Național suedez pentru Sănătate, și-a exprimat speranța unui “dialog” cu România și Polonia, pentru rezolvarea problemei.

  • Succes! Guvernul român e pe deplin angajat în procesul de înăbușire a legislației împotriva corupției și de reducere a independenței justiției. În vară, ministrul de Justiție a eliminat-o pe populara procuroare Laura Codruța Kovesi, cea care a dus la demiterea mai multor miniștri și parlamentari, pentru abaterile lor”, scrie editorialistul suedez Patrik Kronqvist.

Acesta trece în revistă și problemele guvernamentale din Polonia și avertizează că “în interiorul său, UE nu are suficiente instrumente să pedepsească țările care greșesc”.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, gradul școlilor și de categoria acestora, publicate de Ministerul Educației – proiect

Un proiect de hotărâre de guvern cu grilele detaliate pentru salariile directorilor și ale personalului didactic auxiliar de conducere a fost pus în transparență decizională de Ministerul Educației. Grilele sunt…
Vezi articolul

Alianța universităților tehnice face apel la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student în domeniul ingineriei, în condițiile în care aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice

Universitățile tehnice din România solicită autorităților, printr-o rezoluție adoptată la Cluj-Napoca, să crească numărul de locuri bugetate alocate lor și să majoreze finanțarea pe student “pentru toate specializările din domeniul…
Vezi articolul

Cine este Marcel Boloș, propus ministru la Cercetare-Digitalizare: fost ministru al Fondurilor Europene și autor al primei variante de PNRR, în care majoritatea banilor pentru Educație ajungeau la Colegiile Centenare / “Tehnocrat” și preot, doctor în contabilitate și management, unul dintre doctorate – omis în cel mai recent CV

Marcel Boloș, om cu 20 de ani de activitate în administrația locală și centrală și cu experiență în domeniul fondurilor europene, fost ministru aflat chiar în cărți, acum doi ani,…
Vezi articolul