Asistentele din școli și grădinițe trec la autoritățile locale / Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial

22.626 de vizualizări
Foto: 28851209 / Children © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Din ianuarie 2024, asistentele din școli și grădinițe sunt preluate de autoritățile locale, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, conform procedurii publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre procedura care reglementează modalitatea de predare-preluare a personalului medical de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat în structura de personal medico-sanitar angajat de autoritățile administrației publice locale.

Art. 3. — „(1) Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București centralizează situația personalului medical de specialitate încadrat în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat, și a celui din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat, salarizat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și modalitatea de încadrare a acestuia, respectiv pe perioadă nedeterminată sau determinată, după caz”, după cum se arată în procedură.

În documentul publicat în Monitorul Oficial se arată că școlile, grădinițele, creșele arondate unităților de învățământ și autoritățile administrației publice locale încheie protocoale privind predarea-preluarea personalului medico-sanitar de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat

Art. 3 – „(2) Unitățile de învățământ preuniversitar de stat și autoritățile administrației publice locale încheie protocoale privind predarea-preluarea personalului medico-sanitar de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat, și a celui din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat în structura de personal medico-sanitar angajat de autoritățile administrației publice locale, conform modelului din anexa care face parte integrantă din prezenta procedură. Pentru municipiul București, preluarea personalului medico-sanitar de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat, și a celui din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat se realizează în structura de personal medico-sanitar din cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

(3) În vederea încheierii protocoalelor prevăzute la alin. (2), autoritățile administrației publice locale obțin avizul Ministerului Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru structura de personal care va fi preluată.”

Potrivit sursei citate, inspectoratele școlare județene asigură încheierea protocoalelor de predare-preluare a personalului medico-sanitar în maximum 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri. Procedura a fost publicată în Monitorul Oficial, luni, 29 ianuarie 2024.

Art. 3 – „(4) Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București asigură încheierea protocoalelor de predare-preluare a personalului medico-sanitar în maximum 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri.

În procedură apare că Ministerul Sănătății asigură condițiile pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile aferente personalului medical preluat din unitățile de învățământ preuniversitar de stat:

Art. 4. — „Ministerul Sănătății, în termen de 10 zile de la data semnării protocoalelor prevăzute la art. 3 alin. (2), asigură condițiile pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile aferente personalului medical preluat din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat, și celui din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 162/2008, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare, pe baza situațiilor actualizate, primite de la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.”

Art. 5. — „În termen de 10 zile de la data semnării protocoalelor prevăzute la art. 3 alin. (2), unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv unitățile de învățământ special de stat, și creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat și autoritățile administrației publice locale încheie demersurile necesare pentru transfer, respectiv:

a) încetarea raporturilor de muncă ale personalului medical care urmează să fie preluat în structura de personal medical angajat de autoritățile administrației publice locale, cu respectarea procedurilor legale aplicabile fiecărei categorii de personal și funcții;

b) asigurarea posturilor necesare și încadrarea personalului medical preluat, cu respectarea de către autoritățile administrației publice locale a procedurii și regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal și funcții.”

Procedura poate fi consultată mai jos:

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Articolul 82 – „(7) Personalul medical de specialitate din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv cel din unitățile de învățământ special de stat și cel din creșele publice, este angajat de autoritățile administrației publice locale, cu avizul Ministerului Sănătății, și salarizat conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

(8) Finanțarea cabinetelor medicale din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv a celor din unitățile de învățământ special de stat și din creșele publice, în ceea ce privește cheltuielile de personal, se asigură conform prevederilor art. 3 și 21 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății Publice către autoritățile administrației publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare. Finanțarea poate fi suplimentată din fonduri externe nerambursabile, donații sau sponsorizări, conform legii.”

Articolul 248 – „(24) Personalul medical de specialitate din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special de stat și cel din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat, este preluat în structura de personal medical, angajat de autoritățile administrației publice locale începând cu data de 1 ianuarie 2024, în baza protocolului de predare-preluare aprobat prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului sănătății și al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, pentru personalul medical de specialitate finanțat de către Ministerul Educației până la data de 31 decembrie 2023.

(24^1) Finanțarea cabinetelor medicale din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, inclusiv din unitățile de învățământ special și a celor din creșele publice arondate unităților de învățământ preuniversitar de stat, în ceea ce privește cheltuielile de personal, se asigură conform prevederilor art. 3 și 21 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății Publice către autoritățile administrației publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024.”

Despre creșele trecute la Ministerul Educației

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că, în termen de 3 ani școlari, creșele vor fi arondate grădinițelor:

Art. 248 – „(23) În termen de 3 ani școlari de la data intrării în vigoare a prezentei legi, creșele de stat cu personalitate juridică se reorganizează și se arondează unităților de învățământ cu personalitate juridică, ce au nivel preșcolar cu program prelungit, sau unităților de învățământ care au în structură învățământ preșcolar. Prin excepție, creșele cu minimum 120 de antepreșcolari se pot reorganiza ca unități de învățământ cu personalitate juridică.”

Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie. Până acum, niciun oficial nu a explicat public care vor fi efectele preluării creșelor de către Ministerul Educației.

O parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației.

Edupedu.ro a primit fluturașul de salariu al unei angajate dintr-o creșă preluată de Ministerul Educației. Ea are un salariu mai mic, deoarece i-a fost schimbată încadrarea, fiind trecută pe postul de „îngrijitoare”, deși înainte era infirmieră. Contabila grădiniței i-a transmis că au fost forțați de către ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.) să le preia pe aceste posturi, după cum precizează cititoarea: „Ni s-a transmis de către contabila grădiniței, care încercă să ascundă faptul că există postul de infirmieră în EDUSAL, că au fost forțați de către ISMB să ne preia pe aceste posturi sub forma de necalificate”.

Unele creșe au fost preluate încă de anul trecut de Ministerul Educației. Sunt angajați care s-au trezit cu salariile micșorate și cu alte încadrări, așteptând ca sindicatele să le apere drepturile.

Creșele care au rămas în administrarea autorităților locale și nu au fost preluate de Ministerul Educației sunt unități de învățământ cu personalitate juridică, potrivit unui răspuns al Ministerului Muncii transmis pentru Edupedu.ro.

Foto: 28851209 / Children © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Regulile pentru organizarea rețelei școlare și calendarul activităților, publicate în Monitorul Oficial / Transferul personalului din creșele cu cel puțin 120 de copii se face cu menținerea acelorași drepturi salariale

4 comments
  1. Bună
    Eu lucrez ca și infirmieră la o Creșă de stat
    Vreau să va zic ca aveam și noi un spor de 15% ptr conditii grele de muncă insă acum cu trecerea pe noua grilă de salarizare acest spor s-a scos și salariul a scăzut.Oare chiar nu poate venii nimeni intr-o CRESĂ să vadă ce face infirmieră.?
    DC noi nu putem beneficia de sporul respectiv de neuropshic,este duscriminare totală!!!!!!!

  2. Bună ziua Sunt îngrijitoare la o creșă preluată de învățămant și stau toată ziua cu copii în sală noi nu putem fi încadrate îngrijitoare educație timpurie și să beneficiem de sporul neuropsihic ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marilen Pirtea, despre acuzațiile de plagiat aduse lui Bode: Lucrurile cu cât trenează mai mult cu atât fac rău tuturor, inclusiv României în acest context legat de Schengen. Forurile abilitate să îşi facă datoria. Avem și în România acea legislaţie care spune că un om este nevinovat până când un for abilitat îi declară vinovăţia

Deputatul Marilen Pirtea (PNL), care este și rector al Universităţii de Vest din Timişoara, a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că lucrurile trebuie clarificate…
Vezi articolul