Elevii de clasa a VIII-a de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, care au participat la proba de limba română la Evaluarea Națională luni, ar fi fost așezați în bănci conform metodologiei, susține în concluzia unei anchete Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Cazul a fost verificat după ce un părinte a făcut sesizare oficială marți, la Inspectoratul Școlar Județean, semnalând că elevii nu ar fi fost puși în bănci în ordine alfabetică, ci așa cum erau în clasă. Inspectorul general Marcela Mrejeru a spus într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro că ar fi fost respectată metodologia pentru că pe lângă articolul care prevede ca elevii să fie așezați în ordine alfabetică, un alt articol menționează ca „elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase”. Secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, președintele Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale de la finalul clasei a VIII-a, a susținut concluziile ISJ și a afirmat că ar fi „o interpretare conformă cu metodologia”.
- Având în vedere concluzia și interpretarea inspectoratului, miercuri, la proba de matematică a Evaluării Naționale, elevii au fost așezați în bănci la fel ca și la prima probă, cu colegii din clasă.
Concluzia anchetei demarate marți de Inspectoratul Școlar Gorj, în urma sesizării unui părinte, este că elevii care au susținut Evaluarea Națională la limba română luni au fost așezați în bănci doar cu colegi de clasă, și nu în ordine alfabetică pe școală, este conform metodologiei organizarea examenului de Evaluare Națională din 2010-2011. Practic, Inspectoratul Școlar Județean Gorj a interpretat două articole din metodologie, unul dintre ele având în plus formularea „pe clase”.
„Elevii au fost așezați singuri în bancă, în ordine alfabetică pe clase, așa cum prevede articolul 16, alineatul a din metodologie. Articolele sunt coroborate pentru că așa trebuie, nu citești doar un articol și pe celălalt nu îl mai iei în calcul. Așa scrie în lege. Atunci când elaborezi legea o faci ca să o citești în integralitatea ei”, a spus pentru Edupedu.ro, inspectorul general școlar Marcela Mrejeru.
„În școlile unde sunt 17 copii e vreo problemă dacă sunt așezați așa? (n. red pe clase). Nu este nimic greșit și nu influențează în nici un fel desfășurarea examenului. S-au verificat camerele de luat vederi nu au fost probleme în sensul acesta”, mai spune inspectorul general școlar.
Având în vedere concluzia și interpretarea inspectoratului, miercuri, la proba de matematică a Evaluării Naționale, elevii au fost așezați în bănci la fel ca și la prima probă, cu colegii din clasă.
Ce prevede metodologia
Potrivit metodologiei privind organizarea examenului de Evaluare Națională din 2010-2011, pe baza căreia sunt aprobate și regulile de desfășurare a examenului și în acest an școlar, 2022-2023, la articolul 11, alineatul 7, se precizează:
„Comisiile din unitățile de învățământ au următoarele atribuții:
(7) repartizează candidații pe săli, în ordine alfabetică, și afișează pe lista fiecărei săli, lista nominală cu elevii”.
Al doilea articol cu care a fost coroborat de către Inspectoratul școlar este articolul 17(1) Sălile în care se susţine Evaluarea Naţională sunt, în prealabil, adaptate prin:a) amenajarea acestora, astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase;, alineatul a:
Întrebat de Edupedu.ro dacă interpretarea Inspectoratului Școlar Județean Gorj este corectă, secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, președintele Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale de la finalul clasei a VIII-a a susținut că este o interpretare conformă cu metodologia și că așezarea în bănci pe clase, cu colegii de clasă „nu poate reprezenta un motiv de contestare a desfășurării corecte a Evaluării Naționale”, spune Florian Lixandru.
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.