Asemănări majore între subiectele date la Română BAC 2024 și un test de antrenament publicat anul acesta de Inspectoratul Școlar Constanța. Aceiași autori la textele suport, cerință identică la subiectul al II-lea și tot nuvelă la subiectul III

7.519 vizualizări
Foto: Captură documente
Subiectele de Bacalaureat 2024 la limba română de luni, 1 iulie, sunt similare cu un model de test de antrenament din cele publicate de Inspectoratul școlar județean (ISJ) Constanța în acest an, arată o analiză comparativă Edupedu.ro.

Este vorba de subiectele de astăzi de la uman și de la real, publicate de Edupedu.ro după încheierea probei și o variantă de Bacalaureat publicată de ISJ Constanța în luna ianuarie 2024, propusă spre rezolvare elevilor și profesorilor din județ ca antrenament.

Subiectele similare cu cele din care au exersat absolvenții de liceu vin într-un an cu patru rânduri de alegeri electorale și au fost propuse din județul Constanța, județul din care provine ministra Ligia Deca. Deca (PNL) s-ar pregăti să candideze la alegerile parlamentare din decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro.

Varianta extrasă astăzi pentru candidați ar fi varianta 2. Tot numărul 2 are și varianta din setul de teste de antrenament al ISJ Constanța (sursa), atât pentru real cât și pentru uman. Varianta de la Constanța aparține profesoarelor Nicoleta Rotaru-Terteleac de la Liceul Energetic Constanța și Laura Ududec de la Liceul Teoretic „Decebal” din același oraș.

  • Similitudinile nu sunt doar între subiectul de Bac 2024 Limba română – uman și testul de antrenament de la ISJ Constanța nr. 2 pentru uman. În același document mai este varianta 2 pentru profilul real, cu aceleași cerințe și schimbată cerința de la subiectul III – de prezentat particularitățile ale unei nuvele studiate. Cerința a fost dată azi candidaților de la profilul real.

Mai exact, autorul textului suport de la subiectul I se regăsește, cu un text extras din același volum, în varianta de test de la ISJ Constanța, iar cerința de la I B de astăzi, textul argumentativ, este similară cerinței I B din testul nr. 2 de la Constanța.

Subiectul II are același fragment de text de la același autor, cu aceeași cerință, iar subiectul III – de scris tot despre o nuvelă studiată. Subiectele sunt astfel alese din cele date elevilor într-un set de teste de antrenament publicat în primăvară de ISJ Constanța.

Mai exact, candidații la examenul de Bacalaureat 2024 – proba scrisă la Limba și literatura română de luni, 1 iulie, au avut la subiectul I un text la prima vedere din Gabriel Dimisianu – „O vizită la Tudor Arghezi” în volumul „Amintiri și portrete literare”.

  • În subiectul de antrenament, textul este din Gabriel Dimisianu, „Trei momente cu Tudor Vianu”, în volumul „Amintiri și portrete literare”.

Cerința de la punctul I B ar fi fost pentru candidați dacă „emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”, prin raportare la textul suport.

  • În subiectul de antrenament ISJ Constanța, candidații au avut de redactat „un text în care să argumentezi dacă umorul unei persoane influențează sau nu modul în care aceasta este percepută de interlocutori”.

La subiectul al II-lea, absolvenții de liceu în 2024 au primit în acest an să comenteze rolul notațiilor autorului pe marginea unui text din Gheorghe Ciprian – „Omul cu mârțoaga”. Cerința: să comenteze rolul notațiilor autorului.

  • În testul de antrenament ISJ Constanța – același autor, fragment din același text suport:
Foto: captură ISJ Constanța

În 2024, subiectul al III-lea a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate, fără să fie precizat un autor anume. Elevii ar fi putut alege „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi, „Două loturi” de I. L. Caragiale sau „Moara cu noroc” de Ioan Slavici.

  • În varianta de la Constanța, subiectul III a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate, aparținând lui Slavici sau lui Caragiale.

Amintim că subiectele la Bac 2024 română au fost fotografiate dintr-un centru de examen din județul Gorj și apărute în spațiul public la nici o oră de la începerea probei.


2 comments
  1. Probabil cineva din ISJ CT e parte a membrilor grupului care realizează subiectele și nimeni nu s-a ostenit să verifice ce au dat la simularea lor din județ.

    Acum vom avea o sumă de elevi ”deștepți” din CT care au văzut deja subiectele sau ceva foarte asemănător și care au rezolvat la clasă respectivele subiecte, după simulare… Mă întreb ce au crezut când au primit subiectele de azi, probabil că cineva nu a descărcat subiectele corecte.

    Parcă văd că celelalte subiecte sunt propuse de cei din Iași și parcă mai erau câteva (nu multe) județe unde inspectorii erau obsedați de simulări la fiecare două luni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tudor Chirilă, despre “Ciudata viziune a Ecaterinei Andronescu”: Un document bun. Din păcate, cel mai mare obstacol în calea împlinirii acestei viziuni este chiar ministrul care o promovează

Tudor Chirilă analizează „viziunea Andronescu”, lansată în dezbatere la finalul lunii martie. Chirilă scrie pe blogul său că documentul „Educația ne unește” luat ca o viziune pentru viitor este unul…
Vezi articolul
Regulile sanitare pentru școli

Reprezentanții elevilor, ai părinților și ai sindicatelor îi solicită Premierului Orban modificarea ordinului comun cu regulile sanitare pentru școli: A generat confuzie / Lipsa unor reguli clare a determinat instaurarea panicii în rândul elevilor, studenților, părinților și salariaților din învățământ

Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și cele trei federații sindicale reprezentative din Învățământ îi solicită într-o scrisoare deschisă Premierului Ludovic Orban, modificarea ordinului comun cu…
Vezi articolul
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa

Sute de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” după relaxarea măsurilor sanitare. Medicul Raluca Alexandru: Nu se mai ţine nicio regulă, nu mai avem nici masca, nu mai ţinem nici distanţarea, toată lumea se înghesuie, nu ne mai spălăm pe mâini

Sezonul gripei a început puternic odată cu renunțarea la măsurile de siguranță privind răspândirea coronavirusului, care ne protejau și de alte viroze respiratorii. Astfel, 350 de copii cu simptome de…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu schimbă referința pentru bugetul alocat educației, de la PIB la bugetul național: “Susțin alocarea a cel puțin 15% din bugetul național” / Aceasta ar însemna doar puțin mai mult decât banii de acum și tot sub 6% din PIB cât prevede legea, procent calificat drept “himeră” de către ministru 

“Sunt printre cei care susțin alocarea a cel puțin 15% din bugetul național pentru cheltuielile din educație (…) Mai mult de un leu din șapte din bugetul național, în opinia…
Vezi articolul

Profesorii să fie sancționați disciplinar dacă nu folosesc portofoliul educațional, clasele să fie constituite prin distribuția aleatorie a elevilor, pentru combaterea segregării, admiterea la liceu să fie eliminată din proiect, iar la Religie să fie calificative, în loc de note – solicită reprezentanții Consiliului Național al Elevilor

O serie de 85 de amendamente a fost transmisă Ministerului Educației de către reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, precizează organizația într-un comunicat. Reprezentanții elevilor solicită distribuirea elevilor în clasă aleatoriu,…
Vezi articolul