În plină grevă a profesorilor, postul Digi 24 a difuzat un material prezentat drept „anchetă”, preluat miercuri și de site-ul de știri cu același nume, în care sunt prezentați doi profesori care ar cere bani de meditații fără bon. Materialul video, neasumat de vreun jurnalist nici în versiunea video, nici pe site, prezintă tendențios problematica meditațiilor, în momentul în care sindicatele din educație și guvernanții poartă negocieri concentrate pe tema salarizării din învățământ.
- Digi 24 este una dintre organizațiile media despre care presa a scris că a primit bani de la partidele aflate la guvernare – detalii mai jos. Materialul citat nu precizează în niciun fel dacă face parte dintr-o campanie editorială sau de altă natură, cu sau fără implicarea vreunui partid politic.
Presupusa „anchetă” prezintă distorsionat situația ce reiese după ce o reporteriță sub acoperire ar fi contactat un profesor de matematică și o profesoară de limba română, găsiți pe site-urile de anunțuri.
În ce fel este prezentat subiectul?
- Încă din titlu, problema este generalizată, vorbindu-se nu despre unii profesori, ci despre “profesorii”, iar subiectul este plasat în contextul grevei: “Profesorii sunt în grevă, dar dau meditații intensiv și fără bon.”
- Prima informație oferită în material este că “unii dintre profesori câștigă sute de mii de lei pe an din meditații” și “sunt foarte puțini cei care se și conformează” în a respecta obligația de a declara sumele încasate”
- Tot în primul paragraf este declarată intenția materialului: “Printr-o anchetă Digi24, reporterii au vrut să vadă câți dintre profesori pot oferi un bon pentru ora de meditații”. Ancheta în sine nu răspunde la această întrebare, fiind oferite doar sumar, la final, o serie de informații furnizate de ANAF.
- Sunt prezentate doar două cazuri, fără să se precizeze relevanța acestora în contextul general. Nu se precizează câți profesori au fost contactați în total dau date care să arate amploarea fenomenului.
- Prezentarea primului profesor este tendențioasă: “Cu greu găsește o oră disponibilă, însă cu ușurință spune că nu poate elibera un bon fiscal”.
- Postul precizează că “a încercat să găsească un alt profesor care să poată face o factură pentru o oră de meditații” și că astfel a “găsit” (nu se specifică la a câta încercare) o profesoară de limba română. Și aceasta e prezentată tendențios: “În descriere aceasta spune că are experiență de 30 de ani în învățământ. Singura dificultate vine însă când este cerută o factură pentru ședința de meditații”.
- După prezentarea acestor două cazuri, materialul se încheie abrupt cu prezentarea sumară a unor date ANAF care prezintă o situație a veniturilor mediu din meditații la nivel național.
Materialul Digi 24 nu menționează, pentru context, obligația de depunere a declarației de venit pentru cei ce obțin bani din meditații, până la data de 25 mai. E menționat, în schimb, faptul că profesorii dau meditații fără bon în contextul grevei generale din învățământ.
În material nu sunt citați nici reprezentanți ai sindicatelor sau ai școlilor de unde provin profesorii citați, nici ai autorităților, nici ai Fiscului, care să expună pe larg fețele problemei.
Materialul nu precizează nici apartenența acestui material la vreo campanie de presă. Și, dincolo de plasarea succintă a subiectului în contextul grevei, nu oferă niciun fel de informații suplimentare despre veniturile profesorilor.
Context. Amintim că Digi 24 se numără printre organizațiile media despre care presa a relatat, în trecut, că a primit bani de la partidele politice – vezi relatarea din septembrie a Europa Liberă, despre partidele care direcționează bani publici către diferite site-uri, neavând voie să cumpere spațiu editorial la televiziuni în afara campaniei electorale, sau ancheta Recorder.ro pe aceeași temă, tot din septembrie 2022.
Materialul poate fi urmărit și aici: