“Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României și parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011”, a bugetului de 6% din PIB pentru Educație – Federația sindicală “Spiru Haret” cere parlamentului să majoreze bugetul alocat învățământului

Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

“Doamnelor și domnilor politicieni, nu mai acuzați Austria și politicienii de la Viena pentru poziția avută (în privința includerii României în Schengen – n. red.). Nu au făcut decât să vă copieze, să plagieze propria dumneavoastră politică de amânare repetată și nejustificată a luării unor decizii favorabile pentru viitorul nostru ca națiune”, afirmă Federația sindicală “Spiru Haret” într-o scrisoare adresată Parlamentului, prin care cere parlamentarilor să modifice Legea bugetului de stat pe 2023, așa încât să crească alocația pentru Ministerul Educației.

În acest sens, FSE Spiru Haret face o paralelă între amânarea aderării României la Spațiul Schengen și amânarea aplicării bugetului de 6% pentru Educație, prevăzut în Legea Educației Naționale din 2011:

Mișcarea sindicală comentează, în același sens, că “tot acest dezinteres față de sistemul educațional din ultimii 33 de ani a transformat România într-o țară exportatoare de forță de muncă ieftină, de români și românce care, fugind de sărăcie, au plecat să le culeagă legumele și fructele europenilor, să fie badante, să facă tot ceea ce pentru „europenii de lux“ este sub demnitatea lor”.

Și cere parlamentarilor să modifice proiectul Legii bugetului de stat, în sensul creșterii alocării pentru Educație, afirmând că “numai prin educație avem șansa de a da tuturor copiilor noștri și României un viitor mai bun în Europa și în Uniunea Europeană”.

Comunicatul integral:

Către Parlamentul României,

Doamnelor și Domnilor senatori și deputați

Scrisoare deschisă

Europa vs. România 

România vs. învățământul românesc 

La prima vedere, cele de mai sus nu au nicio legătură, dar, analizate cu mare atenție, ne dezvăluie cât de importantă este de fapt România pentru Europa și cât de important este sistemul educațional pentru România. 

România a pierdut ieri o șansă bună de a fi inclusă în Schengen. Și asta nu pentru că nu ar fi meritat sau pentru că nu și-ar fi îndeplinit sarcinile primite de la Uniunea Europeană. România nu a fost primită în Schengen pentru că unii politicieni europeni nu ne doresc acolo.  

Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României și parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011, a articolului din Legea Educației potrivit căruia învățământul trebuie să primească 6% din PIB. 

Tot la fel se întâmplă și cu salarizarea angajaților din învățământ. Nu o dată ni s-au promis și chiar s-au votat drepturi și creșteri salariale care au fost ulterior prorogate sau anulate. 

Doamnelor și domnilor politicieni, nu mai acuzați Austria și politicienii de la Viena pentru poziția avută. Nu au făcut decât să vă copieze, să plagieze propria dumneavoastră politică de amânare repetată și nejustificată a luării unor decizii favorabile pentru viitorul nostru ca națiune. 

Tot acest dezinteres față de sistemul educațional din ultimii 33 de ani a transformat România într-o țară exportatoare de forță de muncă ieftină, de români și românce care, fugind de sărăcie, au plecat să le culeagă legumele și fructele europenilor, să fie badante, să facă tot ceea ce pentru „europenii de lux“ este sub demnitatea lor. 

Aveți posibilitatea, în zilele următoare, să majorați în Parlament bugetul alocat învățământului, să respectați articolul din Legea Educației care prevede alocarea a 6% din PIB pentru școala românească. Numai prin educație avem șansa de a da tuturor copiilor noștri și României un viitor mai bun în Europa și în Uniunea Europeană. 

NOI, cei din Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, VĂ CEREM SĂ RESPECTAȚI LEGEA! 

Arătați că vă pasă! 

Arătați că nu mai vreți să fim doar „necalificații“ Europei! 

Președinte

Marius Ovidiu Nistor”

Citește și:
BREAKING Bugetul Ministerului Educației va fi de 2,1% din PIB în 2023 – proiect / Ar fi cel mai mic buget din istoria recentă
Consiliul Elevilor condamnă “cel mai mic buget din ultimii ani” alocat Ministerului Educației în 2023 și cere Parlamentului să amendeze Legea bugetului de stat, pentru a asigura finanțarea necesară învățământului / Președintele CNE: “Luăm în calcul inclusiv pichetarea Parlamentului”
Propunerea de 2,1% din PIB pentru Educație, în proiectul de buget pe 2023 nu are nicio legătură cu prioritățile programului România Educată, spune Alianța organizațiilor studențești, care amenință cu proteste „față de nepăsarea clasei politice”
Exit mobile version