Aritmetica ministrului Ligia Deca, în cazul toaletelor din curtea școlilor. Anul trecut erau 180 de școli cu latrină, anul acesta mai sunt 189, după ce în ultimul an pentru 62 de școli au fost construite WC-uri în interior. Explicația: „Școlile mai fuzionează sau se mai despart în funcție de nevoile locale”

2.594 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: captură – Youtube
Din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și au rămas, în prezent, 189 de școli cu toaletă în curte. Această explicație a fost prezentată de ministra Educației, Ligia Deca, la conferința de presă de după ședința de Guvern de astăzi, vineri, 8 septembrie. Întrebată de jurnaliști care este numărul de școli cu toaletă în curte cu două zile înainte ca elevii din țară să înceapă cursurile, Deca a spus că în ultimul an au fost rezolvate de pe listă 62 de școli, rămânând „la acest moment 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme”. Însă, cu un an în urmă, tot înainte să înceapă școala, erau 180 de școli în această situație, după cum declara purtătorul de cuvânt al PNL, partid în care s-a înscris Ligia Deca.

Singura explicație a ministrei pentru diferența de 62 de școli modernizate dintre cele 180 de școli cu toaleta în curte din septembrie anul trecut și cele 189 din septembrie anul acesta este că „rețeaua școlară este una în evoluție, școlile mai fuzionează sau da, se mai despart în funcție de nevoile locale și atunci această centralizare se cere periodic pentru a avea ultima situație în acest sens”.

Amintim că cea mai recentă declarație despre numărul de școli cu toalete în curte a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pe 23 august. „În acest an, avem 180 de școli cu toalete în curte”, a precizat Stroe, la începutul unei conferințe de presă. Cifra anunțată era similară celei declarate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022: Anul trecut, aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Sorin Cîmpeanu declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că, după investiții pentru 126 de școli, mai rămân 180.

Iată declarațiile ministrei Educației de vineri, 8 septembrie:

Ligia Deca: În ceea ce privește situația grupurilor sanitare neconforme, pot să vă spun că în ultimul an s-au finalizat s-au finalizat lucrările la 62 astfel de unități de învățământ. Deci pentru 62 de școli nu mai suntem în situația în care grupul sanitar să nu fie în incintă sau să nu fie conform. Conform ultimelor date transmise de către inspectoratele școlare și de către prefecturi, pentru că avem două surse de date, la acest moment există 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme, grupate în 148 de unități administrativ-teritoriale.

La data de 25 august, Ministerul Educației a și pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind repartizarea sumelor necesare pentru a se efectua lucrări. Practic, se alocă peste 14,5 milioane de lei pentru a rezolva situația în 159 de unități de învățământ. Pentru restul de aproximativ 30 de unități de învățământ vom solicita, de fapt am solicitat deja Ministerului Finanțelor, o suplimentare de linie bugetară la rectificare”, a declarat ministra.

Cătălina Mănoiu, Antena 3 CNN: Doamna ministru, la începutul anului școlar trecut aveam 180 de școli cu grupuri neconforme. Am asistat și la adevărate tragedii, copii care și-au pierdut viața la școală în acele grupuri sanitare neconforme. De ce nu s-a găsit o soluție timp de 1 an? Unde este blocajul?

Ligia Deca: S-au găsit soluții pentru că 62 de școli au rezolvat această problemă.

Cătălina Mănoiu, Antena 3 CNN: Dar avem în continuare 189.

Ligia Deca: Da. Pentru că rețeaua școlară este una în evoluție, școlile mai fuzionează sau da, se mai despart în funcție de nevoile locale și atunci această centralizare se cere periodic pentru a avea ultima situație în acest sens. Și noi atunci când elaborăm, de exemplu, proiectele de hotărâri de guvern pentru alocarea fondurilor, mergem pe ultima cifră venită din centralizare. Este normal să avem ultima situație la zi. Mai mult decât atât, dacă ne uităm la ultimii ani, vedem că de la peste 2000 de unități de învățământ în această situație, acum câțiva ani am ajuns la o cifră de sub 200. Deci cred că evoluția este una pozitivă. Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai avem această situație, notând, de asemenea, că multe dintre unitățile de învățământ rămase în această situație se află în unități administrativ-teritoriale care nu au la rândul lor, de exemplu, canalizare, apă curentă ș.a.m.d.

Cătălina Mănoiu, Antena 3 CNN: Aș vrea să vă rog să ne precizați unde este problema. Autoritățile locale nu demarează la timp procedurile pentru reabilitare, Guvernul nu are bani să vireze la timp, de ce în continuare sunt 180? Deci unde este blocajul? Să ne spuneți concret.

Ligia Deca: Există mai multe probleme, unele care țin de natura lucrărilor. În unele cazuri, nu este vorba doar de a realiza lucrările pentru a aduce grupurile sanitare în incintă. Este vorba și despre lucrări de consolidare care au nevoie de alte tipuri de fonduri, de alte tipuri de aviz. În acest caz, lucrările sunt mai complexe și atunci administrația publică locală trebuie să identifice soluții, uneori din surse de finanțare multiple. Încercăm să găsim o soluție în acest sens lucrând cu cei de la Ministerul Dezvoltării pentru niște programe de finanțare unificat, adică să nu aplice pentru două surse de finanțare pentru consolidări clădire principală și pentru a rezolva problema grupurilor sanitare neconforme. O altă chestiune ține de capacitatea efectivă administrației publice locale. Cum administrația publică locală are în administrare clădirile, vă dați seama că ei sunt cei care trebuie să realizeze toate procedurile, inclusiv achiziția publică.

Deci suntem în dialog, încercăm să mobilizăm autoritățile publice locale. De altfel, Ministerul Educației a avut în fiecare an în buget fonduri disponibile în acest sens. Este o muncă de echipă, deci nu vom reuși doar de la Ministerul Educației să rezolvăm problema. Avem nevoie de colaborare cu autoritățile publice locale”.

Citește și:
LISTĂ 159 de școli vor primi bani ca să-și facă toalete. 97 dintre ele au grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și canalizare – proiect de Hotărâre de Guvern
Nicio școală cu toaletă în curte nu a fost modernizată în ultimul an, sub ministrul Deca: PNL anunță cifre similare cu cele declarate de fostul ministru Cîmpeanu în septembrie 2022 / Actualul premier Ciolacu declara atunci că toaletele din fundul curții trebuie să dispară din “România educată”

3 comments
  1. Școlile s-or despărți, dar clădirile rămân pe loc, iar de construit, să ne scuze onor ministrul, n-au construit nicio școală nouă. Dacă aveau toaletă și ea rămâne tot acolo.

    Concluzia: ori nu știu să numere, ori se încurcă în minciuni.

  2. Ca-n Scrisoarea pierduta a lui Caragiale, unde Pristanda numara steagurile arborate de cate doua ori si aduna gresit, numai ca sa-i iasa la socoteala “patruzeci si patru, in cap…”: “Doua la primarie, optspce, patru la scoli, douazeci si patru, doua la catrindala la Sf. Niculae, treizeci”!!!
    Incompetentii astia de azi l-ar face si mai celebru pe Caragiale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pălarie, USR: Redeschiderea şcolilor în format fizic, condiţionată de gradul de vaccinare în localitate / Integrarea datelor din SIIIR cu platforma de vaccinare, pentru a putea calcula rata de vaccinare a colectivităţii şcolare adulte – adăugând aici şi părinţii

Redeschiderea şcolilor în format fizic trebuie condiţionată de gradul de vaccinare în unitatea administrativ teritorială (UAT) şi nu de vaccinarea personalului din şcoală, pentru că acest ultim criteriu riscă fie…
Vezi articolul