Ariana Dudună, Asociația Elevilor din Constanța, mesaj pentru profesori: Această grevă trebuie să se încheie cu o victorie, altfel putem aprinde lumânarea pe învățământ. Continuați să luptați! Noi ne-am solidarizat cu voi, e rândul vostru să vă solidarizați cu viitorul nostru

33.302 vizualizări
Elevii din Constanta se alatura protesului profesorilor, in Piata Victoriei din Bucuresti / Foto: Facebook.com Ariana Dudună
Apel către cadrele didactice și angajații din Educație al președintei AEC, Ariana Dudună. Aceasta susține că aceștia nu ar trebui să cedeze, ci că „e timpul să vă solidarizați cu viitorul nostru“. Mesajul vine după ce Guvernul a oferit 1.000 de lei brut creștere salarială din 1 iunie, pentru stingerea conflictului de muncă.

Redăm mesajul Arianei Dudună, președinta AEC:

„1000 de lei brut înseamnă în jur de 650 de lei net.

Această grevă trebuie să se încheie cu o victorie. Altfel, putem aprinde lumânarea pe învățământ. Dragi profesori, e șansa voastră să arătați că nu dați înapoi și să ne dați o lecție de demnitate. În următorii 5-10 ani nu veți mai avea o astfel de șansă, cel mai probabil.

România Educată a fost o minciună. Timpul a dovedit asta. Au scos prevederea cu salariile pentru că știau că nu le vor da. În decembrie cel mai probabil vor da OUG trenuleț ca să vă amâne creșterile.

Continuați să luptați! Nu cedați! Elevii sunt cu voi! Noi ne-am solidarizat cu voi. E rândul vostru să vă solidarizați cu viitorul nostru“.


40 comments
  1. Numai corectați pe cei ce comentează aici, dacă ești profesor fă-ți meseria la școală și învață-i pe elevi sa scrie corect, că aici fiecare își spune durerea și oful ,de-aceea sunt mulți analfabeți și prosti ieșiți din mână celor care se cred profesori deștepți ce își fac meseria doar în a corecta pe rețelele de socializare

  2. Foarte adevărat ce spuneți, cunosc caz în clasa a-8-a unde doamna profesoară de română mănâncă(mai bine zis ronțăie in fața elevilor ) de când vine până pleacă și elevilor le dă să facă compuneri ,iar mama copilului face pregătire cu el sa poată lua examenul de capacitate si cred ca sunt mii de cazuri ca aceasta. Nu toți dar mulți sunt niste incompetenți ar trebui sa dea un examen toți și sa-si primească meritul cine ia într-adevăr o nota măcar de 9.Bine ca știu sa corecteze pe cei ce comentează aici că în rest postul lor e aranjat de director ,primar și tot așa mai departe, se văd roadele .

  3. Am doi copii elevi (in Constanta) si cu regret afirm ca aceasta marire salariala nu va influenta in niciun fel calitatea invatamantului romanesc.
    Primul copil, la un colegiu cu pretentii, nu a facut in ultimii patru ani nimic in afara de matematica si romana, in conditiile in care mai mult de jumatate din colegi se mediteaza la aceste materii cu profesorii de la clasa. Celalalt copil, in ciclul primar la o scoala cotata drept peste medie, progreseaza doar pe seama efortului facut de noi, parintii, in a-i explica tot ce nu i se explica in clasa. Acestea sunt fapte, nu lozinci sau proiectii nerealiste asupra valorii pe care o dau cadrele didactice muncii lor. Astept cu nerabdare ca acest santaj sa se soldeze cu marirea salariilor si asa sa eliminam prostia, incultura si lipsa de educatie din societatea noastra. Cat despre asociatia mentionata mai sus, imi doresc ca ipocrizia care transpare din mesajul sau sa nu fie reprezentativa pentru generatiile viitoare, dar experienta ultimilor 30 de ani nu e incurajatoare.

  4. Pentru tăierea pensilor speciale , pentru școlile deplorabile care au wc-u în curte nu faceți grevă, pentru reducerea taxelor pe salariu la toate categoriile de salariați de la 43% la un maxim 30% ,pentru ridicarea notei de la 5 la minim 7 notă de trecere pentru un profesori debutant ,pentru stoparea fenomenului de meditații ,pentru stoparea cadourilor la profesori și a florilor, pentru toate astea și multe altele nu faceți grevă.Privatu unde face grevă?Nu zic că salariile nu trebuie să crescă dar ar fi mai bine ca inflația să scadă. Taxele să scadă, atât cele naționale cât și locale.Ar mai fi multe de spus dar mă opresc aici.

    1. Aia e treaba VOASTRĂ, a votanților! Alegeți pleava societății să vă reprezinte în parlament, ăștia fac ce e în interesul lor, și vouă vă dau cu tifla. Guvernul și parlamentul trebuie să finanțeze educația, să formuleze o legislație clară și nealambicată (care să includă salarizare motivantă pentru a atrage personal de calitate), să țină inflația sub control prin măsuri specifice (ce se întâmplă acum e pură SPECULĂ, pe care guvernul e incapabil s-o oprească. Criza energetică s-a terminat, prețurile continuă să crească pentru că așa vor PRIVAȚII. Profitul înainte de toate!), administrația locală trebuie să construiască, întrețină, repare imobilele și toate celelalte.

      Angajații din privat pot forma sindicate ce să le apere drepturile, cine vă oprește?

      1. esti pe alta lume,votantii si alesii sunt aia pregatiti de profesorasii de duzina,de aia care vor salarii mai mari fara nicio responsabilitate in educarea” loazelor”.Cat ii priveste pe cei din privat si sindicatul,se vede ca esti bagator de seama pe la “buget”,unul din securistii care au privatizat Romania le a transmis angajatilor ca daca vor sindicat sunt liberi sa paraseasca societatea el nu admite o astfel de organizatie in curtea lui.

    2. Stoparea florilor? Te auzi ce spui pe aici? Cred că nici nu știi ce înseamnă termenul “taxe” .Impozitul e 10%.Cel mai mult merge la contribuția pentru pensie și asigurarea de sănătate(CASS).

      1. Stie ce spune! Nu vreau sa fiu fortat sa dau bani pentru cadouri si flori educatoarei copilului meu, ca daca nu dau banii aia, il iau batut si cu “insuficient”, desi e mai inteligent decat toti colegii lui la un loc! Nu vreau Si nu 5-10-20 lei, ci 200-300-500 lei. Plus fondul clasei, fondul scolii! Ai priceput, bai cap de duda?

        1. Din pacate, exista fondul clasei si fondul scolii tocmai pentru ca intreg sistemul de invatamant este subfinantat. Profesorii nu cer doar marirea salariilor, ci si o finantare corecta a sistemului, sa nu mai fim nevoiti sa aducem consumabile de acasa sau sa le cerem parintilor, sa avem dotarile necesare, sa nu fim pusi in postura de a le cere parintilor bani pentru o imprimanta sau pentru alte imbunatatiri la nivel de clasa sau de scoala. Cu banii de la stat de-abia se pot plati utilitatile intr-o scoala. Asta este nemultumirea profesorilor! Si nu e comod sa faci greva, sa nu fii platit, sa te gandesti ca aveai atatea lucruri de facut la clasa, dar este o forma de protest!

    3. Voi, părinții, ați inițiat asta cu cadourile, ca pe o întrecere: cine dă cadoul cel mai frumos, mai scump de la an la an. E 1 martie? Luați un mărțișor din partea clasei, că nu poartă 20 și simbolizează venirea primăverii, conform tradiției. Vreți să arătați că apreciați femeia? Luați o floare. Nu 20. Dar nu la o singură clasă din școală. La toate, să nu fie discuții. Voi, părinții ați creat “meteagna” asta, voi s-o desființați!

      1. hai draguta ca stiu o colega de serviciu care acum multi ani vorbea de cadouri de zeci de mii pe an,de la calculator,tableta,mobila de bucatarie,covoare la bijuterii din aur,toate pe parcursul celor patru ani,era invatatoarea unei clase cu 24 de elevi.

  5. Să definescă Adriana Dudună și Asociația Elevilor din Constanța ce înseamnă/înțelege prin „o victorie”.

  6. Înainte sa critici profesorii,învață să scrii”treziți-vă”!!!!
    Sper ca nu ești cadru didactic!

  7. Tăiați banii ucrainenilor urgent , banii plavanului de la Cotroceni și veți avea bani de creșteri salariale.

  8. Care va fi castigul nostru al tuturor stimati profesori daca in urma cresterii voastre salariale inflatia va sari la 25 % ? Puterea de cumparare s-ar putea sa fie mai mica ca inaintea grevei profesorilor.

    1. Cu siguranta va creste inflatia din cauza celor mai mici salarii din sistemul bugetar.
      Nu cred ca trebuie sa iti faci griji, poate cel mult se vor scumpi cartile.

    2. Nimeni nu și a pus problema la cat ajunge inflația când s au mărit lefurile primarilor,diurnele parlamentarilor și alte matrapazlâcuri….acum ne ducem la vale din cauza profesorilor? tristă gândire….

  9. Domnilor profesori,585 lei înseamnă mult la salariu având în vedere ca multora le creste cu câte 100 lei și asta rar.Si pentru ce ?O facultate prin care mulți profesori trec ca trenul prin gara și rezultatul învățăturii lor se vede în notele testelor pe care le dau și în grămada de elevi prosti care rezulta după ei.Si au cu ce sa se mandreasca.De aceea învățământul romanesc din zilele noastre este de tot plansul în toată lumea.Multa materie și degeaba.Le spala creierii copiilor.Trezitiva domnilor profesori și mai învățați și ceva de la învățământul din alte tari ca metodele voastre sunt învechite și expirate.Putini sunt cei care merita vreo mărire salariala.Sunt cei care au darul de a preda.

    1. Sincer să fiu, aveți dreptate.Nici eu nu o puteam spune mai bine.Cu toate că susțin greva și cred cu tărie că lupta împotriva parlamentarilor corupți e importantă,pentru o Românie mai bună,civilizată și modernă,o spun cu mâna pe inimă, adevăr ați grăit!

    2. Cu ce vă ocupați stimabilă, de știți atâtea…..???…..Sau e doar gura de dumneavoastră….Hai, curaj, spuneti cine sunteți și cu ce vă ocupați, ca să ne dăm și noi , idioții de greviști, seama, ce personalitate ne ceartă……..

      1. Va critica elevii vostrii de care 4 ani v-ati batut joc, nu i-ati invatat nimic, v-ati plans ca, din 3-4 licee din acelasi judet, cu aceeasi specializare si cu cate o clasa de 5 elevi fiecare, se comaseaza intr-unul singur, si pierdeti posturile, ati obtinut note de 1, 2, 3, 4, la titularizare, din care 1 punct din oficiu, ati ramas in sistem “din lipsa de personal”, desi sunt mii sau zeci de mii de absolvit facultatea cu 10 plin si au avut 10 plin in toti anii! Si vorbesc despre facultati de stat grele” MATE, FIZICA, CHIMIE! Si nu au loc de bosorogii de la catedra, ramasi acolo pentru 1/2 de norma. Am absolvit Stiintele Naturii si aveam mai multe ore pe saptamana de romana decat de Biologie sau Chimie! Ce imi trebuiau mie Latina, Logica, Psihologia, Desenul, Muzica, Religia, Economia, Sportul, Istoria la specializarea absolvita, daca nu era de profil? La Mate am avut o zi in care profa nu a putut venii la ore si a inlocuit-o sotul dumneaei. In 5 minute am priceput toti ce nu a reusit profa in cauza sa predea jumatate de an! Si cel mai prost elev a priceput tot din prima! Mai avem si cadre didactice care urla ampulea la elevi, de iti vine sa intrii peste ei sa ii iei de guler si sa ii arunci prin geam! Si le impun sa mearga in excursii unde vor profii, educatorii, nu elevii sau parintii Vreti salarii mari,vreti elevi putini, dar nici alora 5 nu stiti sa le atrageti atentia spre materia predata! Am fost 30 de elevi in clasa si toti am invatat! Si asta pentru ca acum 20 si ceva de ani erau profesori dedicati elevului, nu buzunarului! Ar trebuii sa fiti platiti functie de promovabilitate! Din 90 si ceva la suta in anii 2000, avem 60 si ceva la suta promovabilitate! In vremea ministrilor psd de ce nu ati protestat? Ca sefii fsli iau de 10 ori mai multi bani decat voi, de ce nu va indigneaza? Ca aveti colegi care bat elevii, de ce nu va indigneaza? Daca aveati 100-200 de subordonati ca supervizori intr-o fabrica, ce faceati, ma? Multi nici minimul pe economie nu il meritati! Aveti curajul sa dati toti examen si sa vedem cine stie sa isi scrie corect numele pe foaie, fara sa se uite in CI, da scrie dupa dictare, sa faca un calcul aritmetic simplu, nu vorbesc despre formule ingineresti, sa raspunda la intrebari scurte din materia predata la clasa, iar cine raspunde corect, scrie citet si fara greseli de scriere sau gramaticale, fara sa “manance” litere, sa ramana in sistem?

        1. Un fost elev către alt fost elev
          De acord cu această sumarizare a tot ceea ce nu mai sunt foarte mulți de astăzi, acești oameni care se duc la catedră doar ptr propriile beneficii nu mai sunt dascăli, sunt niște ocupanți de posturi și atât. Să nu uităm că a fi dascăl este o profesie vocațională, pe care o faci și cu multă dăruire, dar mai ales cu multă dragoste și empatie pentru acea ființă plină de dorința de a cunoaște, sau care dacă nu o are, dascălul trebuie sa îi inducă această sete de cunoaștere și învățare prin vocația sa. Dar astăzi, ce mai este învățământul? O corabie în derivă, cârmuită de lideri sindicali cu propriile interese, o corabie în care mulți profesori sunt doar niște comercianți de genul “imi dați, ii dau și eu copilului” , dragi părinți! S-a transformat școala intr-un loc de negociere, de șantaj, în care trebuie să cotizezi anual ptr fondul clasei (ilegală solicitare), ptr o nouă toaletă la etajul doi, dragi părinți, ptr o imprimantă, ptr perdea, ptr. te miri ce altceva, și nu în ultimul rând ptr doamna, cadouri, card de 1 și 8 martie, bani ptr bijuterii sau prezența în excursiile pe care le vrea doamna împreună cu familia și prietena… Că dacă nu, copilul decontează prin note mici și marginalizare. Așa se cam vede o mare parte din învațământui romanesc de pe plaiuri mioritice, a cărui victimă este intotdeauna elevul! Iar dascălii care sar la gâtul părinților care mai sesizează nereguli sunt aceia pe post de precupețe, care au ieșit la grevă în primul rând pentru banii lor de buzunar, că așa le-a picurat în ureche, unul marius nistor, unul făcut, nu născut să fie dascăl! Stimați domni profesori care sunteți adevărați dascăli, cu vocație și demnitate, cu dedicare ptr profesie și copiii noștri, vă rog să vă distanțați de această ultimă găselniță numită grevă și să militati ptr a fi plătiți și în funcție de rezultate, nu în turmă, cu toți oportuniști care si-au ales o meserie în învațământ! Rușine mare, nea nistore, că ai transformat în șantaj ultimele săptămâni de școală, încărcate de emoție ptr clasele terminale!

  10. Sistemul este in colaps din anii ’90, imediat ce au fost începute experimente cu sute de manuale, semestre, dar mai ales minți luminate in fruntea ministerului…singurul lucru comun cu generația noastră, cea dinaintea Revoluției, îl reprezintă orele în particular…in rest, totul a luat o la vale.
    Mă frământă, mai bine zic scârbeste un singur amănunt …daca suferință este atât de mare de zeci de ani, de ce ați ales acest moment, și nu 15 sau 5 septembrie?
    Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, in plina vara, vor fi încheiate mediile …dar cei care vor suferi la extrem , vor fi elevii anilor terminali, și apropiații lor.

  11. Consider pertinente cererile profesorilor,oricum salariile trebuie să crească ,in general cam peste tot,afara un director de școală de exemplu în Franța are c-am 2500 de euro ,un profesor probabil ajunge la 2100 2200, deci la noi daca ar urca până la 5-6 mii de lei după vechime….

  12. Mulțumim elevilor pentru susținere. Cu astfel de elevi ne vedem eforturile răsplătite și mai poate încolți în noi speranța că viitorul va fi pe mâini bune! Din respect pentru elevi și pentru profesia de dascăl, greva trebuie să continue până nu vom mai fi umiliți și vom fi apreciați la adevărata valoare.

  13. lumânarea ați aprins.o deja când ați ajuns 89% analfabeți funcțional și militați pentru lefurile celor care v.au dus în starea aia, dar nu.i bai, angajează și kaufland.

  14. Nu, elevii nu sunt cu voi. Doar asociatiile care nu reprezinta pe nimeni “s-au solidarizat”. Elevii sufera din cauza ca nu mai stiu daca mai pot da examenele de care depinde toata viata lor. Asta pe langa suferinta de zi de zi, cauzata de profesorii tirani si dispretuitori care ii umilesc constant si, iata, acum, ii folosesc, cinic, ca instrument sindical, ca pe niste accesorii, fara urma de compasiune.

    Profesorii trebuie platiti in functie de competente, nu pausal, ca acum. Unii merita salarii mult mai mari decat cele cerute, altii nu merita nici cat au acum.

    Apropo, asociatia aceasta din Constanta are exact acelasi discurs, constant, de cel putin o decada. Asta inseamna ca ori e formata din niste aceiasi elevi care tot fac liceul de vreo 10 ani, ori e cu totul altceva…

    1. Dacă salariul profesorilor creste, atunci va fi mai multa competitie in acest domeniu si se vor cerne mai bine cei care vor sa intre in sistem. Sunt totusi discipline pentru care nu exista posturi nici macar de suplinitor in unele judete.
      In ceea ce priveste elevii cu CES, ei nu sunt umiliti de catre cadrele didactice, ci sunt umiliți, in proportie de 90%, de proprii colegi. Cu violenta, e aceeasi poveste. Poate ca ar trebui montate camere in fiecare clasa pentru a identifica persoanele violente. Si acele camere sa si inregistreze si sa stocheze filmarea, nu sa ruleze doar real-time.

  15. Domnișoară eleva poate se liniștește cu salariile astea. As vrea sa o vad asa inversunata și pentru școlile care au wc-ul în fundul curtii și pentru elevii cu CES umiliți și injositi zilnic la scoala și pentru violenta din scoli care ia amploare in Romania.
    Concret dacă tot reprezinta elevii și profita de context pentru niște imagine gratuita, elevii ar vrea sa o vadă implicata și în problemele reale cu care ei se confrunta. Probleme care nu se termina nici dacă le dublează salariul profesorilor!

  16. in loc sa ne dea 4000 lei vouchere, mai bine ne da 4000 lei brut . Așa vom avea o creștere semnificativă a salariului , urmată de diferenta începând cu 1 ianuarie 2024

    1. si copii nu vor Mai avea nevoie se maditatii IAR procentul de analfabeti functionali va fi aproape de 0 %.

  17. Majorarea, în sumă netă, de abia acoperă rata oficială a inflației. În termeni reali, asadar, asta nu e nicio mărire. Praf în ochi!

  18. Minunat copil, Ariana Dudună! E genul de elev pe care, ai senzația câteodată, că îl iubești mai mult decât pe propriul copil!
    Mulțumim, dragilor, tuturor celor care vă respectati si apreciati dascalii! Datorită celor că voi, meseria asta pare uneori chiar sfântă!

  19. Puiule, taxele pe munca sar de 40%. In rest iti multumesc mult pentru sustinere. Se pare ca nu facem totusi o treaba rea cu voi.

  20. Cred că guvernanții ar înțelege mai bine când ar merge la Cotroceni elevii și părinții. Că pe noi nu ne înțeleg guvernanții. Dar, ce să-i faci, nici noi nu-i înțelegem pe ei.🤨

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Concursul de directori la București

Aproape 190 de inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc sporuri de 50% mai mari din salariu, pentru că figurează în proiecte PNRR, în timp ce personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect

Inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc salarii cu până la 50% mai mari, pentru că sunt implicați gestionarea investițiilor și/sau reformelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență…
Vezi articolul

Ministerul Educației va lansa în curând un apel PNRR pentru formarea a 100.000 de profesori pe zona de pedagogie digitală, anunță secretarul de stat Sorin Ion: Nu ne gândim să învățăm profesorii să facă teleșcoală sau învățământ online, ci să integreze tehnologia în conținutul lecțiilor

„Vom lansa un apel prin PNRR de formare a profesorilor. Nu mai puțin de 100.000 de profesori ne-am propus să formăm pe zona de competențe digitale sau de pedagogie digitală.…
Vezi articolul