Aproximativ 5 mii de tichete educaționale în valoare de 500 de lei, nu au ajuns încă la elevii la care trebuia să ajungă, deși cursurile se încheie în câteva zile. Tichetele se folosesc pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală în anul școlar. Datele primite de Edupedu.ro de la Ministerul Fondurilor Europene arată că până în data de 14 iunie au fost în emise peste 527.000 de carduri, cu peste 100.000 mai multe decât numărul estimat de Guvern atunci când a dat Ordonanța de urgență nr 83/2023. Mulți cititori Edupedu.ro ne-au semnalat în mod repetat faptul că fie nu au primit cardurile, fie nu le-au fost încărcate și nu știu cum pot intra în posesia lor.
“Până la 14 iunie 2024 au fost încărcate 522.078 carduri educaționale în valoare de 500 de lei. Au fost emise 527.108 de carduri din care sunt 4.989 nedistribuite. Săptămâna următoare vor fi încărcate cu bani și cele 41 de carduri distribuite (n. red diferența dintre cardurile emise și cele încărcate)”, transmite Ministerul Fondurilor Europene, la solicitarea Edupedu.ro.
“Cardurile nedistribuite sunt cele pentru care beneficiarii nu au fost anunțați sau nu au ajuns să le ridice”, mai scriu reprezentanții MIPE în răspuns.
“Până în data de 15 martie au fost emise 521.529 carduri pentru plata sprijinului educațional în valoare de 500 lei/ an școlar”.
În acest program, au existat întârzieri încă de la început.
Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.
STS continuă să verifice datele pentru alte peste 100 de mii de persoane care au depus dosare.
Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.
Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.
Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.
Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Foto: 112484186 © Andreaobzerova | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
18 comments
cant se incarca cardurile că Cluj pentru grădiniță
buna ziua. am făcut și noi cerere pentru cardurile educaționale pentru anul acesta de ce nu. ne-au veni și nou cardurile. majoritatea le-au primit cele de anul acesta noi. nu le mai primim noi nu avem nevoie de ele pt copii este dreptul lor de ce faceți discriminare la adresa copiilor alti le primesc și alți nu. bătaie de joc
Bună ziua,nici în momentul de față cardul nu a fost încărcat cu bani. Ce se întâmplă?
Bună ziua am depus si noi dosarele pentru tichete dar nu am prinit nici in ras si nici cardurile nu am primit …se mai dau anu accesta e sfarsit de an
Bună ziua. Am mai făcut o sesizare în legătură cu cardul educational. Noi nu am primit cardul anul acesta. Ce se întâmplă?
Buna unde ai facut sesizarea noi neam incadrat la cardul de 500 de lei si anul trecut si anul acesta si nu am primit cardul nici anul trecut nici anul acesta.
Tichetele pt.elevii noi ,primite in noiembrie, când se incarca?nu apare nici o informație despre asta!e discriminare,ceilalți a primit bănuții pe 18 nov.iar cei înscriși anul acesta ,carduri goale!
bună ziua, eu am 3 copii nu am primit niciun card și sunt elegibili
Bună ziua , eu am primit cardul din februarie și nici acum nu sa încărcat, oare ce se întâmplă?
Bună întrebare. Unde sunt cardurile de anul trecut pe care trebuia să le primim? Nimeni nu știe.
Eu am 2 copii, înscriși la școli diferite și deși acum 2 ani am primit carduri (destul de târziu), anul trecut am rămas doar cu întrebările. Ni s-au spus că ele vin în ordine alfabetică și cum noi suntem pe la sfârșitul alfabetului mai avem de așteptat. Nu știu dacă este adevărat.
E clar că nici în prezent nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ele. Sau poate nu vor să spună.
Anul acesta am depus din nou cerere.
nici eu nu am primit pentru cei doi copii,dar sunt eligibili. ce se întâmplă cu cele de anul trecut?! macar sa știu dacă mai are rost anul acesta!
mai este puțin și începe școala și nici nu am primit cardul
Sa terminat si scoala si nici un semn de acele carduri. Am doi copii care s-au incadrat dar inca nu am primit nimic.
Bună ziua! Sunt cadru didactic și am doi copii, frate și soră, care nu au primit cardurile. Mămica este supărată și nu înțelege de ce alți copii, care nu au venit la grădiniță din toamnă, au primit și ai dânsei încă așteaptă.
nici noi nu am primit și ne încadrăm
Eu nu am primit încã nici unu.
eu nu l-am primit la doi copii felmer com Șoarș jud brasov
inca un succes!