40% dintre tinerii români ar dori să se mute în altă țară în următorii trei ani, iar aproape un sfert au planuri concrete în acest sens – raport Eurofound / România a avut cea mai mare rată de tineri NEET, din Uniunea Europeană, în 2022 – tineri de 15-29 de ani care nu sunt în sistemul de educație sau în cel de formare și nici nu lucrează

1.085 de vizualizări
Pentru prima dată în istoria recentă, România a fost clasată pe primul loc la încă un indicator negativ în Uniunea Europeană: rata tinerilor NEET. Astfel 20% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nu erau, în anul 2022, nici la școală sau faciultate, nici la muncă sau în vre-o formă de formare. Datele apar în cel mai recent raport Eurofound: „Becoming adults: Young people in a post-pandemic world”.

Raportul Eurofound 2024 oferă o analiză detaliată a situației tinerilor din Europa după pandemia COVID-19, abordând aspecte precum angajarea, echilibrul dintre viața personală și cea profesională, costul vieții, sănătatea mentală și planurile pe termen lung.

Rata tinerilor NEET (Not in Employment, Education, or Training), în România este cea mai ridicată din UE, atingând 20% în 2022. Asta după ce state care stăteau mult mai rău la acest indicator decât noi, cum ar fi Spania, Italia sau Grecia, și-au îmbunătățit performanțele pe această zonă. În România, autoritățile nu au folosit aproape deloc Garanția pentru Tineret, un program cu finanțare consistentă din partea Comisiei Europene, care atacă toate problemele tinerilor, inclusiv cele ale NEET, conform raportului citat.

SURSA: Eurostat

Aproximativ 40% dintre tinerii români ar dori să se mute în altă țară în următorii trei ani, când sunt întrebați despre ce dorințe au, iar aproape un sfert au planuri concrete în acest sens, potrivit raportului.

Tinerii din mediul rural și cei cu un statut socio-economic scăzut sunt cei mai vulnerabili la a deveni NEET. Mulți tineri din România sunt angajați pe baza unor contracte temporare sau pe perioadă determinată, ceea ce le oferă puțină securitate financiară și profesională, mai arată autorii raportului.

Există un interes crescut al tinerilor pentru programe de educație și formare, dar inegalitățile de gen și cele socio-economice influențează accesul și calitatea experienței educaționale, conform documentului.

România continuă să aibă un număr relativ scăzut de tineri care finalizează studiile superioare (16,1%), comparativ cu media europeană (30,9%). Nivelul de la noi este mai aproape de cel al Bosniei Herțegovina.

Mulți tineri din România se confruntă cu dificultăți financiare, care le afectează capacitatea de a deveni independenți. Din cauza dificultăților economice și a costurilor ridicate ale locuințelor, mulți tineri continuă să locuiască cu părinții lor, ceea ce poate duce la tensiuni și dificultăți suplimentare, notează raportul.

Nivelul de satisfacție a vieții a fost afectat negativ de pandemie, iar tinerii români raportează niveluri ridicate de stres și anxietate. Există o nevoie urgentă de sprijin psihologic și mental pentru tineri, în special pentru cei care au suferit pierderi economice și sociale majore în timpul pandemiei, potrivit autorilor.

În privința planurilor pe termen lung ale tinerilor, analizate de raport, multe dintre planurile tinerilor români, cum ar fi mutarea într-o locuință proprie, căsătoria și întemeierea unei familii, sunt amânate sau abandonate din cauza incertitudinilor economice.

Ce recomandări primesc autoritățile din România:

Youth Guarantee: România trebuie să continue implementarea și îmbunătățirea programului Youth Guarantee pentru a aborda rata ridicată de NEET și pentru a sprijini integrarea tinerilor pe piața muncii.

Politici de suport: Este esențială dezvoltarea unor politici care să sprijine tinerii din medii defavorizate și să reducă inegalitățile de acces la educație și locuri de muncă.

Îmbunătățirea condițiilor de muncă: Crearea de locuri de muncă decente și stabilitatea angajării trebuie să fie o prioritate pentru politicile de ocupare a tinerilor.

Raportul poate fi descărcat de aici:


3 comments
  1. Credeti ca intereseaza pe cineva acest studiu?
    Évident ca nu! Altfel poate ne- am fi uitat si noi la altii si ne- am fi inspirat de la ei.
    Acest stat mafiot nu face decat sa ia taxe si impozite de la cei care muncesc cu salarii de kkt, sa nu promoveze niciun tanar bun, dar fara pile, nu poate sa gestioneze corect nicio administratie sau serviciu public , adica nu poate nimic pentru oamenii simpli.
    De ce vor sa plece copiii?
    Aici nu au viitor!

  2. Foarte bine.Ma gândesc cu regret ca trebuia sa fi plecat și eu când eram la 20 de ani.O facultate o poți face oriunde,nu trebuie sa stai aici.Eram în mod sigur mai fericita și mai împlinită. La noi a ajuns un stat mafiot și nu își mai revine prea curând ca nu are cum.Cel puțin învățământul e asa de corupt încât nu mai ai loc de șmecheriile lor.Poti tu sa ai 10 la examenul de Titularizare ca au ei cojoc de acul tău.

    1. Te asigur ca, din păcate, sunt domenii cu coruptie SI mai mare decât invatamantul: angajarea in spitale SI mai ales in administratia publica este aproape imposibila acum, fara PCR (pile, combinații, relații). Despre promovare nu mai este cazul sa comentez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Câțiva profesori protestează în Sibiu, în timp ce familia Iohannis se pregătește să viziteze Colegiul Brukenthal / Pe tricoul unui protestatar scrie ”Nu vă vedem din Sibiu”, cu aluzie la absența protestatarilor de altădată

Câțiva profesori protestează în Sibiu, în timp ce familia Iohannis se pregătește să viziteze Colegiul Brukenthal, unde preda fizică președintele Iohannis. Pe tricoul unui protestatar, profesor de Istorie la Colegiul…
Vezi articolul

Posibilitatea ca cei 3,5% din impozitul pe venit să fie direcționați și către școli de stat sau private, acreditate sau autorizate, prevedere într-o propunere legislativă – document / Destinația banilor, lăsată complet la dispoziția școlilor

Posibilitatea de direcționare a 3,5% din impozitul pe venit către bugetul unei școli de stat sau private, cu condiția ca aceasta să fie autorizată sau acreditată, pe modelul folosit acum…
Vezi articolul

Jumătate dintre părinţi şi profesori vor măşti gratuite, dacă cele textile se interzic / Mai puţin de 1 din 4 profesori s-ar vaccina pentru ca şcoala să rămână deschisă / 70% dintre părinţi nu vor să-şi vaccineze copiii – sondaj World Vision România, făcut în mediul rural

Jumătate dintre profesori şi părinţi sunt de acord cu interzicerea folosirii măştilor textile la şcoală doar dacă se vor asigura măşti medicinale gratuite, se arată într-un sondaj realizat de World…
Vezi articolul

Mobilizare a mai multor inspectorate școlare pentru a sprijini elevii și copiii din Galați să continue să meargă la școală, anunță Ligia Deca / Linie telefonică pentru consilierea copiilor și părinților

Mai multe inspectorate școlare din țară s-au mobilizat pentru a strânge pachete cu rechizite pentru elevii și copiii din județul Galați, afectați de inundații, anunță Ligia Deca, într-o postare pe…
Vezi articolul

Șerban Iosifescu, despre anomaliile actualei legi a educației: Directorul de școală are doi șefi, prioritatea decizională o are cel care are banul și pârghiile administrative, fără ca decizia să fie neapărat în interesul elevului

Actuala organizare a sistemului de învățământ generează confuzie și tensiuni în luarea deciziilor, având efecte negative asupra calității actului educațional, a declarat Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al…
Vezi articolul