Aprobarea zilei libere pe 29 noiembrie, în școli și în tot sectorul bugetar, amânată pentru a treia oară în ultima săptămână

71.650 de vizualizări
Foto: gov.ro
Guvernul a amânat adoptarea hotărârii prin care ziua de 29 noiembrie era declarată zi nelucrătoare, potrivit surselor Edupedu.ro. Ședința programată pentru această seară a fost prima ședință a noului Cabinet condus de Nicolae Ciucă.

Pe agenda de vineri a premierului nu apare o altă ședință de guvern în această săptămână, deocamdată.

Reamintim că amânarea adoptării vine după ce Executivul Cîțu a amânat de două ori ședința în care urma să aprobe, printre altele, și Hotărârea care ar fi stabilit că ziua de luni, 29 noiembrie, să fie liberă pentru bugetari, făcând astfel punte cu minivacanța de 1 decembrie.

Pe ordinea de zi s-a aflat și hotărârea propusă de Ministerul Muncii care prevede că „Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă”.

Textul actului normativ:

„Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește
ca zi liberă.

Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite.

Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ, justificarea măsurii este următoarea: „pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”.

Dacă se va adopta propunerea, atunci elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie.


8 comments
  1. V: Prin hotarare de Guvern se poate modifica modul in care o lege este pusa in aplicare. E o notiune fundamentala pe care ar fi bine sa o cunosti inainte de a lansa diverse informatii.

  2. Ati dat un 💩 de vacanta atunci cand nu trebuia,dar acum sa faceti o amarata de punte nu vreti?!Asta arata cat de incompetenți sunteti.

  3. Legea 153/2019 nu permite acordarea de zile libere suplimentare înainte şi după cele oficiale dacă acestea nu sunt anunţate până în data de 15.01 a anului curent. Nici data de 31.05.2021 nu a fost zi liberă, deşi s-a aflat într-un weekend şi 1 iunie care a fost marţea. Tot marţea a fost 5 octombrie, iar 4 octombrie nu a fost zi liberă. Ar face bine ca presa să nu tot amăgească populaţia, ci să se documenteze înainte de a lansa diverse informaţii

    Educaţia nu se face pe baza unor declaraţii la televizor sau în mediul online, ci pe baza unor acte normative definite clar. Nici data de 31.05.2021 nu a fost zi liberă, deci nu ar trebui să fie nici asta. Într-adevăr, e enervant că există o zi lucrătoare între weekend şi alte două zi libere, dar asta e.

    1. Prin hotarare de Guvern se poate modifica modul de aplicare a unei legi. Este o notiune fundamentala pe care ar fi bine sa o cunosti inainte de a lansa diverse informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, despre imaginile cu secretarul de stat Sorin Ion și 22 de inspectori fără mască, într-o sală de ședințe: Noi respectăm legea / Inspectoratul Școlar a șters fotografiile: Regretăm această eroare / Legea permite maximum 10 persoane fără mască, dacă lucrează în același birou

„Domnul subsecretar de stat întotdeauna respectă regulile și sunt convins că nu le-a încălcat”, a spus astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre faptul că secretarul de stat pe preuniversitar, Sorin…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Orarul de iarnă practicat de unele școli este dezaprobat oficial de Ministerul Educației, care a cerut inspectoratelor ca școlile sa își păstreze orarul normal: “Orice minut de școală contează”

„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”, se arată într-o informare oficială a Ministerului. Instituția transmite că…
Vezi articolul