Aproape un sfert din profesorii francezi au fost marți în grevă față de reforma pensiilor, susține Ministerul Educației de la Paris / Elevii de liceu s-au mobilizat în 300 de licee din Franța

240 de vizualizări
Foto: Twitter.com
Circa 24% din profesorii francezi de învățământ primar și cei din gimnazii și licee, în medie, au fost în grevă marți, 31 ianuarie, când sindicatele au organizat pentru a doua oară în această lună manifestații ample în Republică față de reforma pensiilor, potrivit presei franceze care face bilanț după o zi de proteste și citează date de la Ministerul Educației Naționale de la Paris. Organizațiile profesorilor și reprezentanții acestora contrazic, însă, cifrele oficiale, și susțin că peste 50% din profesori au fost în grevă.

Față de prima rundă de proteste din acest an, de joi, 19 ianuarie, când aproape 40% din profesori s-au alăturat manifestațiilor după cifrele furnizate de Minister, “mobilizarea este în scădere, dar încă suficient de mare pentru a perturba organizarea vieții de zi cu zi”, scrie publicația L’internaute.fr.

UPDATE 19:52 Manifestația din Paris a reunit în total 87.000 de persoane, potrivit informațiilor de la poliția pariziană. Federația sindicală CGT a numărat 500.000 de manifestanți în Capitală, la scurt timp după ce marșul a început la începutul după-amiezii, scrie Le Monde. “În ziua precedentă de mobilizare, pe 19 ianuarie, intersindicaliștii au numărat 400.000 de participanți în capitală, față de 80.000 anunțați de Ministerul de Interne. A doua zi de mobilizare a fost, prin urmare, mai puternică în Capitală”, conform sursei citate.

Și de data aceasta, lipsa de cadre didactice, dublată de mișcarea de grevă condusă și de agenții municipali “care asigură în special cantina și serviciile de îngrijire după școală, ceea ce presupune ca părinții să se organizeze singuri, au îngreunat mersul activităților de zi cu zi”, mai notează sursa citată.

Conform estimărilor sindicatelor, participanții au fost de două ori mai mulți. Reprezentanții profesorilor de ciclu primar, de sub sindicatul SNUIPP-FSU, susțin că 50% au fost în grevă joi, procent indicat și de SNES-FSU, organizația majoritară a profesorilor de gimnaziu și liceu. Cifrele de la Ministerul Educației din Republică arată o medie de 25% din personalul din Educației ca participanți la proteste. Referitor la profesori, 24% din totalul acestora au fost în grevă, conform instituției.

  • Ca la mobilizarea anterioară, profesorii și personalul din sistemul național de învățământ din Franța s-au opus reformei pensiilor, o chestiune “comună tuturor sectoarelor” de activitate, și cer retragerea acestui proiect de lege, mai scrie L’internaute.

Concret, unul dintre punctele cheie și controversate ale reformei pensiilor din 2023 este vârsta legală de pensionare, care va fi ridicată treptat la 64 de ani în 2030, conform site-ului francez specializat NouvelleVieProfesionelle. În prezent, vârsta legală de pensionare este de 62 de ani și 3 luni. Obiectivul noului sistem de pensii este de a amâna vârsta legală de pensionare cu 3 luni pentru fiecare an de naștere. Toate persoanele născute după 1 septembrie 1964 sunt afectate de această reformă, după cum arată cifrele guvernului din Republică.

FOTO Cum au decurs mișcările din Hexagon marți, 31 ianuarie:
Foto: Twitter.com
Și elevii de liceu au protestat în peste 300 de licee din țară

Publicația franceză TF1Info scrie că, potrivit organizației liceenilor FIDL, peste 200 de școli au avut activitatea perturbată marți, 31 ianuarie, din cauza protestelor elevilor. “Bineînțeles că tinerii sunt îngrijorați”, a declarat Colin Champion, președintele altei organizații, La Voix lycéenne, în cadrul unui briefing de presă în fața liceului parizian Voltaire, asigurând că “liceele sunt mai mobilizate decât pe 19 ianuarie, când 60 au fost blocate”, conform sursei citate.

Jurnalistul Le Figaro Victor Mérat scrie pe Twitter că “peste 300 de licee sunt mobilizate în această marți, dintre care 200 blocate [N. Red. au activitate perturbată complet]. Dintre acestea, 30 se află în regiunea Ile-de-France”. Și atașează o fotografie:

Foto: Twitter.com – Victor Mérat
Citește și:
FOTO Aproape 40% din profesorii din Franța au fost în grevă joi, susține Ministerul Educației de la Paris / O zi de protest față de reforma pensiilor va mai fi pe 31 ianuarie / Sindicatele îndeamnă la acțiuni locale până atunci
Proteste generale în Franța joi, 19 ianuarie, față de reforma pensiilor. 70% din profesorii de școală primară vor fi în grevă, se așteaptă sindicatele / Guvernul vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studiu despre generația Alpha, care peste 4 ani intră oficial în câmpul muncii: Peste 30% dintre respondenții din România cred că vor folosi rețelele sociale la viitorul job și peste 80% vor să dezvolte o afacere proprie în paralel cu ocupația principală

Studiul cu privire la generația Alpha indică o schimbare majoră în ceea ce priveşte așteptările legate de viitorul loc de muncă: Peste o treime (37%) dintre respondenții din România cred…
Vezi articolul

Marcel Ciolacu, discurs pentru studenți: „Nimic din ce se întâmplă acum nu exista când eu eram de vârsta voastră. Atunci era o luptă pentru supraviețuire, unde studiile universitare nu-ți asigurau automat un loc de muncă bine plătit” / Comentariile candidatului PSD la președinție vin în contextul controverselor privind diploma sa de Bacalaureat

Valoarea studiilor universitare a fost unul dintre punctele-cheie într-un discurs rostit, miercuri, de premierul Marcel Ciolacu la deschiderea forumului Studenților Români de Pretutindeni. Ciolacu, desemnat candidat PSD la viitoarele alegeri…
Vezi articolul

Transportul elevilor: Ministerul Educației e de acord cu dublarea alocației forfetare dacă aceasta nu acoperă abonamentul și cu dublarea sumelor alocate în funcție de distanță, așa cum a propus Consiliul Elevilor, anunță Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educației dorește să adopte amendamentele propuse de către Consiliul Național al Elevilor, ce vizează dublarea sumelor prevăzute pentru decontarea transportului în funcție de distanțele parcurse de elevii navetiști și…
Vezi articolul