Aproape jumătate dintre școlile verificate în Bihor nu au încă autorizații de funcționare. Principalele motive: acoperişuri degradate, fisuri pe partea exterioară a clădirilor, curţi neîmprejmuite sau lipsa frigiderelor pentru a depozita alimentele pentru elevi

166 de vizualizări
Foto: © Javarman | Dreamstime.com
Dintre cele 136 de şcoli şi grădiniţe verificate în august în județul Bihor, de o comisie mixtă, prin ordin al prefectului, nu au obţinut încă autorizaţiile de funcţionare, anunță Prefectura, într-un comunicat de presă. Prefectul cere directorilor de școli și primarilor “să depună toate diligențele pentru ca școlile și grădinițele să fie pregătite în cele mai bune condiții pentru noul an școlar“. Elevii încep școala luni, pe 11 septembrie, în doar câteva zile.

Cele 4 echipe mixte ale comisiei au verificat, prin sondaj, stadiul pregătirii pentru debutul anului școlar în 136 de școli și grădinițe din zonele Aleșd, Beiuș, Marghita-Valea lui Mihai și Salonta. Echipele, compuse din reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Bihor, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Potrivit raportului comisiei, din totalul de unități de învățământ verificate, 47% nu au obținut încă autorizațiile de funcționare, principalele motive fiind: clădiri în curs de reabilitare, curţi neîmprejmuite, lipsa grilajelor de protecție la sobe metalice, lipsa buletinelor de analiză a apei, amenajarea neadecvată a spațiului lapte-corn, acoperișuri degradate, fisuri pe partea exterioară a clădirilor, precum și terenuri aflate în litigiu.

La data controlului, în cadrul a 87 de unități de învățământ lucrările de pregătire pentru începerea anului școlar erau în derulare, cele mai comune probleme identificate de către comisie vizând: săli de curs și grupuri sanitare neîntreținute corespunzător, depozite necorespunzătoare în curtea școlilor (lemne, mobilier școlar etc.), curții ale școlilor neîntreținute, curte comună a școlii cu căminul cultural, și lipsa frigiderelor în spațiul lapte-corn.

În cazul a 19 unităţi de învăţământ comisia a dispus reverificarea măsurilor luate pentru remedierea problemelor până la începerea școlii. Totodată, membrii echipelor de control au solicitat tuturor unităților de învățământ care nu aveau Autorizație Sanitară de Funcționare să facă toate demersurile necesare pentru obținerea autorizației în cel mai scurt timp posibil.

“Fac un apel urgent către toți factorii implicați, de la directorii unităților de învățământ, până la primarii și directorii de instituții din teritoriu, să depună toate diligențele pentru ca școlile și grădinițele să fie pregătite în cele mai bune condiții pentru noul an școlar“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

În județul Bihor, luni, 11 septembrie, vor începe școala 94.085 de elevi, potrivit comunicatului de presă.

Foto: © Javarman | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii din 600 de școli vor fi relocați, anunță Ligia Deca, după ce la sfârșitul săptămânii trecute erau 190 de astfel de unități de învățământ, conform ministrei. Numărul lor s-a triplat în doar câteva zile / Ministrul Educației: Nu ne dorim școală în trei schimburi

Peste 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor învăța la Colegiul Gheorghe Asachi câteva luni, până va fi gata o școală modulară construită în curtea liceului / Contractul urmează să fie semnat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Oana Gheorghiu / Foto: INQUAM Photos - George Calin

Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, prezentă la protestul pentru demiterea lui Cîmpeanu: Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației. Cum poate un astfel de om să ceară studenților care copiază să plece de la examene?

„Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației, adică acel minister care gestionează felul în care se întâmplă lucrurile în educație, în țara aceasta”, a declarat…
Vezi articolul
Peste 100.000 de elevi din București revin la școală

Mai mult de 15% din elevii cu vârste peste 12 ani sunt vaccinați. 4.500 de copii s-au vaccinat în ultimele 5 zile. Cîmpeanu: Mai mulți elevi s-au vaccinat în ultimele 10 zile decât angajați din sistemul de învățământ pe parcursul verii

România a depășit pragul de 15% de elevi vaccinați, a anunțat vineri seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul unei ședințe de Guvern dedicată Educației, pe fondul deschiderii anului școlar…
Vezi articolul

VIDEO Funeriu: Dacă am fi mers până la capăt cu această luptă împotriva plagiatelor, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României / Eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a început demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate, susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ un deceniu ar fi fost…
Vezi articolul

Remus Pricopie, reacție la anunțul Ralucăi Turcan privind schema de 10 milioane de euro pentru universități: Din martie până azi, sumele alocate universităților pentru măsuri anti-COVID19 se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană

Sumele alocate de autorități universităților, pentru măsuri anti-Covid-19, din martie până acum “se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană (studenți, profesori, personal didactic auxiliar, personal nedidactic)”, scrie rectorul…
Vezi articolul