Aproape 90 de posturi de consilier școlar, scoase la concurs de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională / Ce trebuie să cuprindă dosarul de înscriere și care sunt probele

11.218 vizualizări
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului
Foto: Moose Photos – Pexels.com
Aproape 90 de posturi de consilier școlar sunt scoase la concursul de titularizare de către Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, anunță instituția. Vezi mai jos, în articol, ce trebuie să cuprindă dosarul de înscriere și ce condiții trebuie să îndeplinească viitorii consilieri școlari.
  • Proba scrisă de la Titularizare 2023, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 12 iulie, potrivit calendarului oficial.
Unde se face înscrierea și în ce perioadă

În perioada 8-17 mai, la inspectoratul școlar al sectorului 5, are loc înregistrarea dosarelor de înscriere ale candidaților, inclusiv pentru absolvenții promoției 2023. Cererea de înscriere la concursul de titularizare poate fi descărcată mai jos.

Cerere pentru înscrierea la concursul de Titularizare 2023

Ce presupune concursul pentru ocuparea acestor posturi, potrivit CMBRAE:

Concursul pentru ocuparea postului de consilier școlar presupune două probe:

1. Susținerea la clasă a unei activități de consiliere (inspecție specială la clasă);

Pentru inspecția specială la clasă, informațiile privind data, ora, tema activității și unitatea de învățământ în care va fi susținută activitatea de consiliere la clasă vor fi stabilite și anunțate de către inspectoratul școlar în data de 23 mai.

2. Proba scrisă (disciplina: consiliere psihopedagogică).

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească viitorii consilieri școlari

„Pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate de profesor în centre și cabinete de asistență psihopedagogică (consilier școlar) din învățământul preuniversitar se pot înscrie la concurs absolvenți cu diplomă ai învățământului superior, care au înscrisă/e pe diplomă/diplome specializarea/specializările corespunzătoare postului didactic de profesor în centre și cabinete de asistență psihopedagogică, în concordanță cu Centralizatorul. Centralizatorul disciplinelor poate fi consultat aici.

Potrivit Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, consilierul școlar este definit astfel:

Consilierul şcolar este un specialist în educaţie care planifică şi desfăşoară activităţi de consiliere educaţională individuală sau de grup care au drept obiectiv adaptarea elevului la probleme specifice mediului şcolar; implementează programele de educaţie pentru carieră în scopul formării de competenţe în domeniile vizate prin aria curriculară “Consiliere şi orientare”; organizează programe extracurriculare de orientare vocaţională; promovează şi implementează programele de educaţie pentru sănătate care vizează formarea şi dezvoltarea la elevi a abilităţilor de management al stilului de viaţă.”

Conform sursei de mai sus, „calificarea de consilier şcolar este necesară cadrelor didactice licenţiate în psihologie, ştiinţele educaţiei sau ştiinţe socio-umane care doresc să se specializeze în consiliere educaţională şi consiliere şi orientare.”

Situația actuală a consilierilor școlari 

În legea educației se specifică faptul că unui post de consilier școlar îi este alocat un număr maxim de 600 de elevi, respectiv un număr maxim de 300 de preșcolari, în cadrul unui cabinet de asistență psihopedagogică.

La începutul lunii februarie 2023, Ministerul Educației anunța repartizarea la nivel național a 1200 de posturi de consilieri școlari, pe care școlile pot începe să facă angajări. Cele mai multe posturi au fost alocate județelor cu doar un consilier la peste 3000 de elevi, precum Giurgiu, Prahova și Neamț. 

Chiar dacă se vor face angajări pe cele 1200 de posturi și vor rămâne în sistem și cei 2370 de consilieri școlari existenți deja, având în vedere că în școli învață 2.751.233 de elevi și preșcolari, conform datelor Ministerului Educației, unui consilier școlar i-ar reveni 770 de elevi, numărul fiind departe de cerințele legale.

Citește și:
Numărul consilierilor școlari din România se modifică semnificativ în comunicările oficiale ale Ministerului Educației. Diferențele au loc chiar și în aceeași lună / Lista, pe județe
Au fost repartizate cele 1.200 de posturi de consilieri școlari, anunță Ministerul Educației. Cele mai multe sunt în Prahova, Giurgiu și Neamț, unde era 1 consilier la peste 3.000 de elevi
Actele necesare pentru înscrierea la concursul de Titularizare 2023. A fost introdusă declarația privind postul didactic de predare ocupat în etapele anterioare ale mobilității / Cazierul poate fi eliberat și online
Centralizatorul disciplinelor din învățământul preuniversitar pentru anul 2023, publicat în Monitorul Oficial
Modele de subiecte pentru Titularizare 2023 au fost publicate de Ministerul Educației
Centralizatorul disciplinelor din învățământul preuniversitar pentru anul 2023, publicat în Monitorul Oficial
Titularizare 2023. Cum se calculează media de departajare pentru absolvenții de liceu pedagogic și cei cu studii superioare de licență și master – document
ULTIMA ORĂ Titularizare 2023 – proba scrisă are loc pe 12 iulie. Calendarul concursului a fost publicat în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un document „format word, fie excel” vor avea de făcut candidații la proba de interviu pentru directorii de școli, susține consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: Să introducă niște date și să folosească niște formule / Se va evalua și scrierea corectă cu diacritice

„Se evaluează capacitatea sau abilitatea de a produce un text, oricare ar fi el acum, într-un document word, de a-l salva, de a-l atașa unui e-mail și de a-l transmite…
Vezi articolul

Președinta ARACIP și-a dat demisia după o lună de la numire. Alina Paraschiv acuză apariția unui proiect de hotărâre de guvern cu „schimbări fundamentale” ale Agenției care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, dar fără nicio legătură cu reformele discutate și „care nu respectă nici măcar viziunea România Educată”

„Mi-am înaintat demisia ieri, 31 august 2021, din funcția de președinte al ARACIP”, a declarat Alina Paraschiv pentru Edupedu.ro. Fusese numită în fruntea Agenției Române de Asigurare a Calității în…
Vezi articolul

Programul de consolidare a școlilor în risc de prăbușire la cutremur a fost publicat în Monitorul Oficial, fără lista clădirilor / Ministerul Educației va transmite Ministerului Dezvoltării lista acestora, în cel mult două săptămâni

Programul național „Școli sigure și sănătoase” a fost aprobat prin ordonanța de urgență nr. 7 din 1 martie, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial. Acest program este coordonat de Ministerul…
Vezi articolul

Personalul din școli trebuie să știe de săptămâna viitoare cum se folosesc testele neinvazive – ministrul Cîmpeanu. Joi seară, el spunea la Antena 3 că testele de salivă pentru elevi vor fi disponibile peste două săptămâni, iar la Digi 24 – după încă o săptămână

“Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură să poate să fie diseminată către toate…
Vezi articolul