Aproape 58 de milioane de lei, proiect cu fonduri europene, pentru standardele de evaluare în educație până la finalul anului viitor. Ministerul Educației: Va asigura o evaluare unitară la nivel național atât pentru evaluările curente și sumative, cât și pentru examene

2.674 de vizualizări
Rezultate finale Evaluarea Națională 2020
Foto: INQUAM Photos – Bogdan Dănescu
Ministerul Educației demarează implementarea proiectului „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar – STANDEV”, anunță instituția într-un comunicat. Semnarea contractului de finanțare între Ministerul Educației (prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – CNPEE) și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost anunțată, pe surse, în urmă cu 10 zile, de Edupedu.ro.

Standardele curriculare și standardele de evaluare eu drept scop evaluarea unitară a elevilor, indiferent de școala pe care o urmează, doar prin raportare la programa școlară. Profesorii ar trebui să știe în urma acestui demers pentru ce anume trebuie să dea o anumită notă și vor ști in ce masura competențele urmarite de programă sunt dezvoltate la copil și în clasă.

Proiectul ar urma să fie implementat până la finalul lunii decembrie 2023, se mai arată în comunicat. Dar nu este nicăieri menționat faptul că va fi elaborată o platformă de evaluare, așa cum a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu în mai multe declarații publice, și cum anunța și instituția pe care o conduce în comunicatul din 11 iunie.

„Prin intermediul acestui proiect se va asigura o evaluare unitară în sistemul de învățământ preuniversitar la nivel național atât pentru evaluările curente și sumative, cât și pentru examenele și concursurile naționale din învățământul preuniversitar, în contextul programului România Educată, parte a procesului global de digitalizare a sistemelor de educație.

Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, este de 57.925.588,84 lei”, anunță instituția.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea calității serviciilor educaționale în sistemul de învățământ preuniversitar prin elaborarea, implementarea, monitorizarea, evaluarea și revizuirea unui sistem național coerent și fiabil de standarde curriculare de învățare și de standarde de evaluare, construit pe bază de soluții digitale/de tip TIC, până în 2023.

Elaborarea standardelor curriculare de învățare și a standardelor de evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar, inclusiv evaluarea externă digitală, vizează creșterea calității în educație, asigurarea aceluiași nivel de educație de bază pentru toți, comparabilitatea nivelurilor de performanță ale școlilor din diferite medii educaționale ale țării, precum și comparabilitatea cu rezultatele evaluărilor internaționale de tipul PISA, PIRLS, TIMSS etc”, scrie în comunicatul ministerului. 

”Grupul-țintă vizat de proiect este compus din cadre didactice din învățământul primar și gimnazial, experți în dezvoltare curriculară, experți în evaluare, inspectori școlari, membri ai consiliilor consultative pe discipline din inspectoratele școlare, metodiști CCD/ISJ și elevi.

Printre rezultatele urmărite se regăsesc: 

  • crearea unei baze de date cu itemi, template teste, bază de date cu rezultate psihometrice;
  • curbe caracteristice, platformă desfășurare evaluare etc. (25.200 de itemi elaborați și pilotați, 116 teste elaborate și pilotate);
  • formarea de experți pentru standardele de curriculum și cele de evaluare din CNPEE, Ministerul Educației, universități și alte unități de învățământ;
  • formarea de experți în testare și în evaluarea digitală standardizată;
  • programe de formare pentru elaborarea de itemi pentru fiecare disciplină;
  • 1.260 de seturi de standarde curriculare de învățare și de evaluare; 
  • elaborarea unui ghid privind utilizarea standardelor curriculare de învățare și a standardelor de evaluare pentru învățământul primar și gimnazial;
  • pilotarea standardelor;
  • formarea a 4.600 de cadre didactice;
  • elaborarea unui plan-cadru al evaluărilor naționale.

Pentru întreg personalul didactic din învățământul preuniversitar, standardele curriculare de învățare și standardele de evaluare reprezintă o resursă importantă care orientează acțiunile educative în scopul sprijinirii și stimulării învățării, dezvoltării normale și depline a elevilor. 

În cel mai larg sens, standardele reprezintă un set de afirmații măsurabile, care reflectă așteptările privind ceea ce ar trebui să știe și să poată să facă elevii, din perspectiva competențelor specifice, pentru fiecare disciplină, în cadrul fiecărei etape de formare/dezvoltare a competențelor generale”.


4 comments
  1. >>bază de date cu rezultate psihometrice
    Cum o fi asta? Ce are psihometria cu tarlaua traktoristului? Sa-i verifice cineva alcoolemia :)).

    >>57.925.588,84 lei.
    Cata precizie, lol.

    E destul de vaga gargara din comunicatul de presa. In principiu, cei mai buni profi din tara asta ar trebui sa alimenteze permanent baza de date cu itemi. Ar mai trebui sa existe niste profi judecatori care sa stabileasca dificultatea si importanta fiecarui item. Cu acest input sistemul teleghidat ar trebui sa creeze teste standardizate si/sau echivalente sau ce o produce el. Nu e foarte clar ca va produce teste standardizate si/sau echivalente.

    Nici nu ar trebui sa produca (doar) teste standardizate pentru ca astea nu pot masura nici pe departe performanta unui elev, nu pot masura gandirea critica, nici team spirit, nici creativitatea etc.

  2. Si iata ca Brio primeste fonduri sa “salveze” educatia romaneasca. Sper ca cei din minister vor avea intelepciunea accepte mai multe companii de tehnologii educationale in consortiul castigator si sa nu dea totul pe mana celor cativa ”experti” de la Brio.

    1. Nu pare să fie licitație. Dacă citim rezultatele pe care le urmăresc, ne dăm seama că vor să angajeze oameni din sistem să facă ceva asemănător Brio.

  3. Domnule Cîmpeanu, vă rog să părăsiți funcția de ministru având în vedere faptul că pregătirea voastră în domeniu lipsește cu desăvârșire. Dumneavoastra, ținând cont că ați urmat o facultate de agronomie, nu aveți ce căuta în Ministerul Educației!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Modificări la Rezidențiat 2023: Ministerul Sănătății se răzgândește și revine la pragul de 60% răspunsuri corecte pentru alegerea unui post, ca în anii anteriori, după ce anul acesta a aprobat pentru prima dată pragul de 65%

Pragul de răspunsuri corecte la examenul de rezidențiat care permite intrarea în stagiul de rezidențiat revine la 60% pentru sesiunea din acest an, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.…
Vezi articolul
Cursurile Universității Politehnica

Ședințele de repartizare pe post a profesorilor din județul Arad, organizate online. Inspector școlar: Pot intra de oriunde, din vacanță, nu trebuie să mai vină la inspectorat de mai multe ori, sute de kilometri, până își fac o normă

Profesorii care au participat la ședințele de repartizare pe posturi sau catedre în județul Arad anul acesta s-au conectat pe o platformă online de întâlniri, ceea ce a scutit timp…
Vezi articolul