Aproape 500 de credite pentru studenți, date în 2022, anunță Gabriela Firea, care spune că au fost făcute modificări în programele Student Invest și Family Start: Vor putea aplica pentru credite și medicii rezidenți / Se va putea cumpăra orice tip de autoturism, nu doar cu 7 locuri

1.625 de vizualizări
Foto: © Ekachai Lohacamonchai | Dreamstime.com
„Vor crește sumele acordate în programele de creditare Student Invest și Family Start și vârsta solicitanților, extindem categoriilor persoanelor eligibile cu medicii rezidenți, acordăm posibilitatea achiziției oricărui tip de autoturism, nu doar cu 7 locuri”, a anunțat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, pe pagina de Facebook.

Până la sfârșitul lui decembrie au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii în programele Student Invest și Family Start. În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 30 de milioane de lei”, precizează Gabriela Firea.

În programul Student Invest vor avea posibilitatea să se înscrie și medicii rezidenți, pe lângă studenți, masteranzi sau doctoranzi”, spune Gabriela Firea. Se propune modificarea vârstei până la maximum 45 de ani. În prezent, creditul poate fi accesat doar de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani împliniți, care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației.

Una dintre noutățile din programul Family Start ar fi introducerea unor criterii care le vor permite familiilor monoparentale și asistenților maternali să poată accesa aceste credite.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) propune „majorarea sumelor care pot fi accesate, maximum 75.000 de lei în programul Student Invest și până la 150.000 de lei, la Family Start și o ajustare a pragului de venituri pentru familii. Vor exista modificări majore și asupra cheltuielilor eligibile. Astfel, banii vor putea fi folosiți și pentru achiziția unor mașini second hand, pentru renovarea sau dotarea cu panouri fotovoltaice a unei locuințe, dar chiar și pentru electrocasnice noi”.

Despre programele Student Invest și Family Start

„În programul național Student Invest, tinerii cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei. Banii pot fi cheltuiți pentru taxe de studii, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești etc.

Prin programul Family Start, tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei, educația copiilor, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc. Pentru ambele programe, perioada maximă de rambursare este 10 ani, dublă față de orice alt credit de nevoi personale pe piață acum”, potrivit paginii oficiale a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Guvernul României a adoptat OUG 95/2022 privind programele guvernamentale „Student Invest” si „Family Start”, prin care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) detaliază condițiile de accesare, cheltuielile eligibile și condițiile în care pot fi accesate aceste credite.

Programele sunt derulate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul Fondului Român de Contragarantare, în calitate de garantor, prin rețeaua băncilor partenere.

Cheltuieli eligibile în programul Student Invest
  • „Taxe de studii, inclusiv licența, master, doctorat;
  • Plata cărților, rechizitelor;
  • Costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
  • Taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
  • Achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, aplicații informatice de specialitate;
  • Plata chiriei, in limita a maximum 300 euro/luna, la cursul BNR din ziua plății;
  • Plata locurilor de cazare în căminele studențești;
  • Parte/avans din achiziția unei locuințe;
  • Cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, in baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
  • Decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele ”școala după școala”, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica si programare, artă și alte cursuri de dezvoltare personală;
  • Costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
  • Investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei.

În cazul în care beneficiarul creditului nu plătește la scadență ratele de capital aferente creditului, sumele plătite de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentând dobânzi și comisioane, precum și sumele garantate de Fondul de garantare și plătite de Ministerul Finanțelor, se recuperează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta”, potrivit Fondului Român de Contragarantare.

Foto: © Ekachai Lohacamonchai | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum începe școala în ultimul dintre landurile germane, Baden-Württemberg: părinții trebuie să declare că din câte știu elevii nu au Covid-19 și nu au intrat în contact cu bolnavi / Masca – obligatorie tot timpul pentru profesori, parțial pentru elevi

Elevii din landul german Baden-Württemberg trebuie să vină, de luni, la școală cu o declarație din partea părinților, care certifică faptul că, din câte știu, nu prezintă simptome de Covid-19…
Vezi articolul

Lotul olimpic național de matematică va fi selectat în cadrul Olimpiadei “Gazeta Matematică”, cu primele etape în februarie – anunță Societatea de Științe Matematice, după ce Ministerul a suspendat competițiile școlare

Olimpiada de matematică va fi organizată anul acesta de Societatea de Științe Matematice și se va numi “Olimpiada Națională Gazeta Matematică”, anunță organizația condusă de matematicianul Radu Gologan. “Ultima etapă,…
Vezi articolul