Aproape 5.000 de doctoranzi la studii cu frecvență primesc burse de 3.200 de lei pe lună. Modul de acordare a acestora, după schimbarea Legii – explicat de secretarul de stat Gigel Paraschiv / Ministerul a solicitat 46 de milioane de lei de la Fondul de rezervă bugetară pentru a putea să acopere bursele de studii doctorale până la sfârșitul anului

8.653 de vizualizări
Gigel Paraschiv / Foto: INQUAM Photos – George Călin
Bursele studenților doctoranzi sunt cuprinse, conform noii Legi a învățământului superior, în granturile studiilor de doctorat, granturi care, pe vechea lege a educației, nu includeau aceste sume. Ce înseamnă această schimbare și cum sunt alocați banii de burse pentru studenții doctoranzi a explicat pentru Edupedu.ro Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta a precizat, totodată, că pentru a putea fi acoperite bursele pentru doctoranzi în ultimele 3 luni din anul curent, ministerul solicită, printr-un proiect de hotărâre de guvern, circa 46 de milioane de lei de la Fondul  de rezervă bugetară al Guvernului. 

Potrivit lui Gigel Paraschiv, în România sunt, acum, 4.800 de studenți doctoranzi cu frecvență și cu bursă. La un cuantum al burselor doctorale de 3.200 de lei / lună / student, conform unui ordin recent adoptat, fondul de burse pentru ultimele trei luni din 2023 este de aproape 46.100.000 lei, precizează oficialul. El spune că, pentru a asigura aceste resurse, sumele au fost incluse într-o cerere inițiată de Ministerul Educației, printr-o hotărâre de guvern, de suplimentare a fondurilor necesare cheltuielilor din sistemul de învățământ din Fondul de rezervă bugetară.

  • Edupedu.ro a semnalat, joi, că Ministerul Educației a pus în transparență un proiect de hotărâre de guvern ce prevede alocarea a peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului, pentru a putea acoperi salariile personalului din învățământ pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni. În cadrul acestui pachet, o serie de cheltuieli vizează bursele studenților (nu doar ale studenților doctoranzi), suma totală solicitată fiind de 180 de milioane de lei.
Cum sunt alocate bursele pentru studenții doctoranzi în acest an

Noua Lege a învățământului superior prevede includerea burselor pentru studenții doctoranzi la studii cu frecvență în granturile doctorale:

  • “Art. 63 (5) Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale la forma cu frecvență redusă.”

Până acum, bursele erau acordate separat de granturi. De exemplu, potrivit metodologiei stabilite pentru anul 2023, de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), grantul anual pentru doctoranzi cuprindea: salarizarea conducătorului de doctorat, a membrilor comisiei de îndrumare, programul de pregătire bazat pe studii avansate, programul de pregătire suplimentar, fonduri pentru cercetare, regia școlii doctorale. 

Acum, grantul doctoral cuprinde și bursa. Ce înseamnă aceasta?

Potrivit lui Gigel Paraschiv:  

  1. Pentru studenții-doctoranzi admiși la studii începând cu anul 2020-2021, la forma de învățământ cu frecvență, pe locuri cu bursă, se menține statutul de bursier de la înmatricularea în anul I, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și ale ordinelor de ministru prin care numărul de locuri – granturi de studii (anul I) finanțate de la bugetul de stat pentru studii universitare de doctorat a fost repartizat instituțiilor de învățământ superior de stat astfel:
  • locuri cu bursă pentru forma de învățământ cu frecvență;
  • locuri fără bursă pentru formele de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă.

1.2 Pentru anul universitar 2023-2024, Ministerul Educației a repartizat instituțiilor de învățământ superior de stat numărul de locuri – granturi de studii (anul I) finanțate de la bugetul de stat pentru studii universitare de doctorat, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

– 1.600 de locuri cu bursă pentru forma de învățământ cu frecvență;

– 1.652 de locuri fără bursă pentru formele de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare la data repartizării locurilor – granturilor de studii universitare de doctorat (anul I) finanțate de la bugetul de stat pentru anul universitar 2023-2024, instituțiile de învățământ superior de stat au organizat admitere pentru:

– locuri cu bursă pentru forma de învățământ cu frecvență;

– locuri fără bursă pentru formele de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă.

  1. Începând cu luna octombrie 2023, pe tot parcursul anului universitar 2023-2024, studenții-doctoranzi înmatriculați la studii la forma de învățământ cu frecvență pe locuri cu bursă primesc bursa de doctorat în valoare de 3.200 lei, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educației nr. 6494/2023 din 10 octombrie 2023 privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior de stat, în anul universitar 2023 – 2024.”
Citește și:
OFICIAL Cuantumurile burselor pentru studenți în anul universitar 2023 – 2024: 900 de lei pentru bursa socială, 3.200 de lei pentru bursa de doctorat, indiferent de anul de studii
Ministerul Educației cere peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului pentru a putea acoperi salariile personalului din învățământ pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni – proiect de hotărâre de guvern

7 comments
  1. acei 5000 fac cercetare adica sunt cei mai buni din seria lor. universitațile au nevoie de ei ca de aer altfel se rostogolesc la vale . restul ,marea majoritate sant de umplutura . cercetare de calitate se face in tara , matale nu prea esti dus pe la scoala .. afara la max plank de exemplu , tot cu strani fac cercetare , cu indieni , vietnamezi , bulgari , romani . du te la o scoala doctorala la nemți și vezi nume și fețe , ai sa ramai uimit cum mai arata acum rasa ariana , ca numai blonzi cu ochi albastrii nu gasesti.

    1. Amice, nu prea te duce mintea si dai cu bata-n balta. Subsemnatul Carcotasul – ca banuiesc ca la mine te referi – sunt foarte dus pe la scoala si am facut cercetare, ani de zile, atat la Max-Planck, cat si in alte universitati din Europa si SUA; asadar, stiu cum stau lucrurile. Da, figurile pe care le vezi in acele locuri mentionate de matale nu sunt “de rasa ariana” (ce-o fi insemnand asta pt. d-ta ? impartirea pe rase, ariana si -ne-ariana, este un concept nazist…daca nu stiai), dar acei, multi doctoranzi si doctori nu dirijaza ei cercetarea, ci executa cele cerute de adevaratii conducatori ai proiectelor, care sunt profesori de renume si cu calitati dovedite de a produce si publica articole in reviste de top mondial, impingand inaite cunoasterea stiintifica. Desigur, daca dintre palmashii “ne-arieni” (sic!) rasare vreunul genial, este racolat imediat pt o functie de profesro si conducator de proiecte (asta mai ales in SUA, in Europa mai putin sau deloc, fiindca in universitatile europene isi pregatesc, minutios, din timp, “arieni (sic!) de-ai lor” in vederea numirii ca profesori si doar cu rare exceptii se admit, in universitatile europene, straini de natiunea respectiva drept profesori in universitati, numai in cazuri exceptionale… si bine fac !). Avand in vedere nivelul profesional si stiintific modest al majoritatii conducatorilor de doctorat actuali din Romania, nu exista nici-o speranta sa se promoveze mari valori profesionale, ca doctori, in cercetarea din viitor. Putini profesori corespund in Romania nivelului de valoare corespunzator cerintelor din Europa si SUA pt a conduce doctoranzi, iar acesti putini profesori ar trebui sa poata conduce, poate, cate 50-100 de doctoranzi din cei 5.000 avuti in vedere de minister pt a-i scoate buni cercetatori…ceea ce este imposibil si impotriva bunului simtz si a dreptei masuri. De aceea, proiectul actual prevazut pt. 5000 de doctoranzi nu are nici-o sansa de reusita (cu cateva, putine, exceptii, cum am amintit deja) si cheltuiala prevazuta in aceste conditii este sortita “aruncarii pe apa Sambetei”…din pacate. Un proiect de acest fel ar putea fi demarat abia dupa popularea universitatilor romanesti cu profesionisti de marca, profesori, formati in conditii de severa supraveghere doctorala la universitati straine de top, ASA CUM SE PROCEDA IN PERIOADA INTERBELICA in Romania…si ce bune rezultate s-au obtinut pe aceasta cale ! Dar aceasta buna traditie s-a pierdut, iar astazi se promoveaza confuzii la care si d-ta aderi, cerzandu-te indreptatit sa incerci a injosi pe altii. Eu raman la opinia exprimata in prima mea postare si stiu bine ce spun…chiar daca un destept ca d-ta ma trimite la scoala. Ar fi de dorit ca dumneata sa te luminezi asupra adevaratei situatii si perspective de viitor si abia apoi sa vorbesti despre acest subiect.

    1. Ei, bine, in lumea civilizata s-a gasit act si de cojocul acestei nedorite situatii. Daca veti face efortul necesar, veti afla cum.

  2. Chiar are nevoie Romania de 5.000 de doctori in diverse domenii, ca sa faca o astfel de cheltuiala ? La ce vor lucra cohortele de viitori doctori in ceva, pregatirea lor nefiind la top-level mondial de vreme ce invatamantul universitar romanesc e asa cum e, momentan si inca mult timp de-aici inainte ? Chiar nu intelege guvernul ca doctoratul nu este doar un breloc de atarnat la legatura de chei, ci trebuie sa fie o forta a progresului in economie, administratie, invatamant etc ? In ce fel procesul de selectie pt admiterea la doctorat poate garanta calitatea necesara a viitorilor doctoranzi asa fel incat ei sa ofere o perspectia larga ca vor deveni profeionisti de elita ? Poate cativa, da, merita sa facem aceasta cheltuiala pt a-i ridica la nivelul de doctori in specialitatea lor, dar asta nu prea se poate face in uniuversitatile romanesti decat la foarte putine specialitati, teoretice, cum ar fi matematica, filologia romaneasca si, eventual, istoria; in rest, o pregatire de inalta nclasa se poate face doar in strainatate ! Nu cumva acest buget pentru doctoranzi este o forma subtila de sifonare a banului public inspre bzunarele unei pletore de conducatori de doctorat din tara care sunt lacomi de “performante” (alias conducere de doctoranzi) strict numerice, dar fara posibilitatea de atingere a calitatilor profesionale inalte ? Cred ca de asta e vorba, fiindca astfel de “conducatori de doctorat” privilegiati din condei pot aduce multe voturi favorabile celor care i-au “pus in paine” pe bani publici. Constat ca dezmatul in materie de acordare de doctorate in Romania s-a mutat pe alt nivel…ca, deh, bugetul (bazat mai ales pe imprumuturi externe impovaratoare) suporta… inca.

    1. da , boss. cercetarea se face cu doctoranzii cei mai buni , nu cu babalâcii care fac un doctorat pentru foncție. cercetarea e in stransa legatura cu cotația univ. adica Rank , adica, clasament. nu ai cercetare , nu ai nivel confirmat. pentru cine are cap. ptr cine nu are , vai de picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri după negocierile cu sindicatele că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu…
Vezi articolul