Aproape 49.000 de note de la Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, au fost greșite și modificate după contestații, potrivit comunicatului de presă al Ministerul Educației de după anunțarea rezultatelor finale. Instituția anunță că nu publică deocamdată, pe fiecare disciplină, câte note au fost mărite și câte au scăzut.
Din 51.373 de note contestate, 48.896 au fost modificate. În procente, 95,1% din note au fost greșite și recorectate la contestații și doar 5% din note au rămas ca cele inițiale.
Notele inițiale pot fi interpretate drept greșite, atât timp cât cele de după contestații sunt considerate drept finale de Ministerul Educației și nu pot fi reevaluate din nou.
„Au fost depuse 51.373 de contestații (54.632 – în sesiunea similară a anului trecut, 49.115 contestații – în anul 2022, respectiv 55.980 de contestații – în anul 2021).
Din acest total, 21.770 de contestații au vizat note la proba E)a) [Limba și literatura română – N. Red.], 592 de contestații la proba E)b) [Limba maternă – N. Red.], 14.694 de contestații la proba E)c) [Matematică/Istorie – N. Red.] și 14.317 contestații la proba E)d) [Proba la alegere – N. Red.]. După parcurgerea procedurii de reevaluare, pentru 48.896 de lucrări notele inițiale au fost modificate (în plus sau minus, conform metodologiei)”, anunță Ministerul Educației.
Ministerul Educației anunță că nu publică deocamdată câte note au fost mărite și câte au scăzut. „Detalierea diferențelor între evaluarea inițială și evaluarea în urma contestațiilor, pe probe, va fi făcută publică după ce va fi finalizată analiza acestora”, scrie în comunicatul instituției.
- 11.621 de note la Limba română au fost modificate cu 0,5 puncte cel mult. Cu o diferență de 0,5 – 1 punct au fost modificate, în plus sau în minus, alte 7.066 de note, iar cu 1 – 1,5 puncte au fost modificate 2.209 de note.
- 9.347 de note la proba obligatorie, Matematică sau Istorie, au fost modificate cu 0,5 puncte maximum. Cu o diferență între 0,5 și 1 punct au fost modificate 3.566 de lucrări, conform datelor ME.
- 10.349 de note la proba la alegere au fost schimbate cu până la 0,5 puncte. Tot aici, 2.597 de note au fost modificate în plus sau în minus cu 0,5 – 1 punct. 394 de lucrări au fost notate după contestații cu 1 – 1,5 puncte mai mult sau mai puțin.
Două lucrări cu diferențe de 3,55 și 5,4 puncte. Cauza: erori la încărcarea în platformă (ME)
„În cazul a două lucrări (una la Limba și literatura română și una la Matematică) au fost identificate erori umane la încărcarea acestora, iar în etapa de contestații lucrările au fost reîncărcate și evaluate”, mai scrie ME în comunicat.
„Pentru aceste lucrări, diferența între nota afișată inițial și cea finală este de 5,4p, respectiv 3,55p. Menționăm că aceste diferențe nu sunt cauzate de erori în procesul de evaluare”, continuă ME.
DOCUMENT DESCARCĂ Dosarul de presă – BAC 2024 iunie-iulie, rezultate finale:
Context. Edupedu.ro a scris de joi, 11 iulie, că sunt în jur de 51.000 de contestații depuse la sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024. Numărul de note contestate este mai mic decât anul trecut cu 3.259. La sesiunea de vară BAC 2023 au fost depuse 54.632 de contestații.
De asemenea, numărul de contestații de la Bacalaureat 2024 este similar cu cel din 2022 și în creștere în ultimii 4 ani.
Numărul mai scăzut de contestații față de cel de anul trecut vine în contextul în care atât elevii, cât și profesorii au reclamat că subiectele din acest an nu au avut un nivel mare de dificultate.
- Ce spun elevii despre subiectele de la Bacalaureat Matematică 2024: Au fost mai ușoare decât ne așteptam, fără capcane. La istorie: Am găsit ușor în texte ce aveam de găsit.
Profesorul Marius Perianu, coordonator al lotului de elevi olimpici juniori, a spus pentru Edupedu.ro, la rezolvarea subiectelor de Matematică – Mate-Info, că au fost „subiecte în general accesibile, fără «asperități». Ar trebui să se obțină rezultate mai bune decât în anii precedenți”.
Și profesorul Mădălin Ghiuler care a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele de la Mate-info și de la Tehnologic a spus că subiectele „au fost accesibile. Nivelul este cu mult sub nivelul testelor anterioare”.
Amintim că Edupedu.ro a relatat în exclusivitate că, potrivit unor surse din Ministerul Educației și din inspectorate județene, la solicitarea indirectă a ministrului PNL Ligia Deca, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția-cheie din Minister care concepe toate subiectele de examene – profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate, iar experților care au conceput subiectele li s-ar fi transmis de către directorul Marian Șuță să le arate subiectele, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5 „pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare“. Ligia Deca și Marian Șuță neagă acuzațiile.
Rezultatele de la examene arată că Bacalaureatul 2024 a înregistrat cea mai mare rată de promovare din ultimii 14 ani, iar calculat defalcat pe elevii care provin din rural, același examen de la final de liceu întoarce vara aceasta cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani la Bacalaureat pentru elevii care provin de la sat (sursa și detalii)
Foto: © Potatushkina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.