Aproape 49.000 de note de la Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, au fost greșite și modificate după contestații, potrivit comunicatului de presă al Ministerul Educației de după anunțarea rezultatelor finale. Instituția anunță că nu publică deocamdată, pe fiecare disciplină, câte note au fost mărite și câte au scăzut.
Din 51.373 de note contestate, 48.896 au fost modificate. În procente, 95,1% din note au fost greșite și recorectate la contestații și doar 5% din note au rămas ca cele inițiale.
Notele inițiale pot fi interpretate drept greșite, atât timp cât cele de după contestații sunt considerate drept finale de Ministerul Educației și nu pot fi reevaluate din nou.
„Au fost depuse 51.373 de contestații (54.632 – în sesiunea similară a anului trecut, 49.115 contestații – în anul 2022, respectiv 55.980 de contestații – în anul 2021).
Din acest total, 21.770 de contestații au vizat note la proba E)a) [Limba și literatura română – N. Red.], 592 de contestații la proba E)b) [Limba maternă – N. Red.], 14.694 de contestații la proba E)c) [Matematică/Istorie – N. Red.] și 14.317 contestații la proba E)d) [Proba la alegere – N. Red.]. După parcurgerea procedurii de reevaluare, pentru 48.896 de lucrări notele inițiale au fost modificate (în plus sau minus, conform metodologiei)”, anunță Ministerul Educației.
Ministerul Educației anunță că nu publică deocamdată câte note au fost mărite și câte au scăzut. „Detalierea diferențelor între evaluarea inițială și evaluarea în urma contestațiilor, pe probe, va fi făcută publică după ce va fi finalizată analiza acestora”, scrie în comunicatul instituției.
- 11.621 de note la Limba română au fost modificate cu 0,5 puncte cel mult. Cu o diferență de 0,5 – 1 punct au fost modificate, în plus sau în minus, alte 7.066 de note, iar cu 1 – 1,5 puncte au fost modificate 2.209 de note.
- 9.347 de note la proba obligatorie, Matematică sau Istorie, au fost modificate cu 0,5 puncte maximum. Cu o diferență între 0,5 și 1 punct au fost modificate 3.566 de lucrări, conform datelor ME.
- 10.349 de note la proba la alegere au fost schimbate cu până la 0,5 puncte. Tot aici, 2.597 de note au fost modificate în plus sau în minus cu 0,5 – 1 punct. 394 de lucrări au fost notate după contestații cu 1 – 1,5 puncte mai mult sau mai puțin.
Două lucrări cu diferențe de 3,55 și 5,4 puncte. Cauza: erori la încărcarea în platformă (ME)
„În cazul a două lucrări (una la Limba și literatura română și una la Matematică) au fost identificate erori umane la încărcarea acestora, iar în etapa de contestații lucrările au fost reîncărcate și evaluate”, mai scrie ME în comunicat.
„Pentru aceste lucrări, diferența între nota afișată inițial și cea finală este de 5,4p, respectiv 3,55p. Menționăm că aceste diferențe nu sunt cauzate de erori în procesul de evaluare”, continuă ME.
DOCUMENT DESCARCĂ Dosarul de presă – BAC 2024 iunie-iulie, rezultate finale:
Context. Edupedu.ro a scris de joi, 11 iulie, că sunt în jur de 51.000 de contestații depuse la sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024. Numărul de note contestate este mai mic decât anul trecut cu 3.259. La sesiunea de vară BAC 2023 au fost depuse 54.632 de contestații.
De asemenea, numărul de contestații de la Bacalaureat 2024 este similar cu cel din 2022 și în creștere în ultimii 4 ani.
Numărul mai scăzut de contestații față de cel de anul trecut vine în contextul în care atât elevii, cât și profesorii au reclamat că subiectele din acest an nu au avut un nivel mare de dificultate.
- Ce spun elevii despre subiectele de la Bacalaureat Matematică 2024: Au fost mai ușoare decât ne așteptam, fără capcane. La istorie: Am găsit ușor în texte ce aveam de găsit.
Profesorul Marius Perianu, coordonator al lotului de elevi olimpici juniori, a spus pentru Edupedu.ro, la rezolvarea subiectelor de Matematică – Mate-Info, că au fost „subiecte în general accesibile, fără «asperități». Ar trebui să se obțină rezultate mai bune decât în anii precedenți”.
Și profesorul Mădălin Ghiuler care a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele de la Mate-info și de la Tehnologic a spus că subiectele „au fost accesibile. Nivelul este cu mult sub nivelul testelor anterioare”.
Amintim că Edupedu.ro a relatat în exclusivitate că, potrivit unor surse din Ministerul Educației și din inspectorate județene, la solicitarea indirectă a ministrului PNL Ligia Deca, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – instituția-cheie din Minister care concepe toate subiectele de examene – profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate, iar experților care au conceput subiectele li s-ar fi transmis de către directorul Marian Șuță să le arate subiectele, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5 „pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare“. Ligia Deca și Marian Șuță neagă acuzațiile.
Rezultatele de la examene arată că Bacalaureatul 2024 a înregistrat cea mai mare rată de promovare din ultimii 14 ani, iar calculat defalcat pe elevii care provin din rural, același examen de la final de liceu întoarce vara aceasta cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani la Bacalaureat pentru elevii care provin de la sat (sursa și detalii)
Foto: © Potatushkina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
17 comments
O corectură se poate considera greșită NUMAI dacă există o diferență de 0,5 puncte între cele două note. Când, în timpul corecturii, diferența este sub 0,5 ca medie a corectorilor, adică sub 1 punct între cei doi corectori, nu se consideră că vreunul a greșit ci se afișează nota. NUMAI la o diferență de minim 1 punct între corectori se apelează la recorectură. Deci orice diferență sub 0,5 se consideră a fi normală, pentru că nu ai DOAR teste grilă, unde corectura este obiectivă, ci și subiecte cu o marjă de subiectivism. La ORICE materie.
Acum, că orice diferență, chiar și de 0,1 puncte după contestație duce la modificarea notei, asta nu face ca vechea notă sau nota cea nouă să fie greșită.
Sinceră să fiu nu mă așteptam la un titlu atât de rău intenționat și fals din partea Edupedu.
lepre de profesori,nu ai pe cine trage la răspundere,sunt protejați,pot corecta cum le vine ….depinde cum se simt,s au creat cu nevestele ,au băut seara ,mahmuri,nefericite,etc,de asta nu pot elevii să vadă cine corectează,și borderourile,in plus mai fac și mișto de elevi prin scoli,și jumate dintre ei nu trec de examenele lor,asta este
Dacă așa vorbești și acasă de față cu copiii, normal că nu învață nimic – de ce ar învăța de la niște ”lepre”?
Tu singur ai planificat mentalitatea copilului, așa că nu te mai mira dacă nu a luat note mari.
Este strigător la cer! Nimeni nu se gândește la acei copii care, fiind siguri pe ceea ce au scris, și în urma verificarii baremelor, constatand ca notele obținute sunt în minus au depus contestație. Rezultatul final, ducând la o notare și mai proasta și nu cu 0,05-01 ci ma refer la diferențe cuprinse între 0.5-1,15. Cum își găsesc dreptatea acești copii!?
Notarea e bună doar dacă e nota mare… Mare ți-e grădina…
Cu așa părinți, nu mă mai miră de ce unii elevi sunt complet iresponsabili.
👍
este evident ca sunt gresite din moment ce ultima nota ramane valabila. o mare parte din greseli se datoreaza scanatii , aceasta aberatie vazuta de minister ca digitalizare. in lumea reala,bazata pe competivitate si concurenta, digitalizare e cu totul altceva.
NU rămâne “ultima” notă, citiți procedura.
De ce au fost “greșite”? De unde aveți siguranța că nu erau corecte și că nu s-a “greșit” la contestații?
dar de ce ziceți că voi nu greșiți!?sunteți Dumnezei!??
”Greșite” pe naiba. Edupedu, calmați-vă. Orice modificare, oricât de mică, duce la o schimbare a notei (evident). Dar asta nu înseamnă că sunt ”greșite” notele – sau dacă ar fi, CARE sunt greșite? Primul set sau cel de la recorectare?
Ia nu vă mai dați cu fundul de pământ – ca în celălalt articol, cu ”doar” 59 de medii de 10, cele mai puține de nu știu când. Ce importanță are că sunt mai multe sau mai puține note de 10, ce e asta, olimpiadă? Dacă erau prea multe, au fost prea ușoare subiectele, dacă nu erau nici una, de ce nu sunt note de 10… Niciodată nu sunteți mulțumiți.
👍
Doar când ești disperat după click-uri poți scrie în titlu că notele de dinainte de contestații au fost greșite (iar cele de după contestații sunt corecte)!
Exact!!!! Asa mari diferente de opinie la proba de lb.romana …0,5 puncte inseamna ffff.mult.schimba media finala f.mult.
Daca exista un barem de ce tb sa fie atatea diferente la corectare.
Nivelul educational din Romania – 0000000000.
Toate notele de 10 sunt luate pe meditatii!!!!!!
Propun un experiment: să se recorecteze cele 48896 de lucrări a căror evaluare a fost “greșită”, să vedem cât de corectă a fost reevaluarea de la contestații… Cred că 95,1% dintre acestea au fost reevaluate “greșit”…
👍👍👍👍
Subscriu!