În anul 2019, de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 114/2018, adică luna ianuarie 2019 şi până în luna octombrie 2019, pentru 429.865 de persoane nu a mai fost virată nicio contribuţie la Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat, potrivit unui răspuns oficial al Casei Naţionale de Pensii la solicitarea jurnaliştilor Edupedu.ro. Şi asta pentru că angajaţii din construţii beneficiază de aşa-zise “facilităţi fiscale”. Este vorba despre arhitecți, ingineri și muncitori din domeniul construcțiilor. Pentru aceştia “pensia va fi mai mică, pentru că banii respectivi nu sunt viraţi nici în Pilonul I”, susţine economistul Cristian Popa, membru în boardul CFA România.
Am solicitat Casei Naţionale de Pensii “numarul actual lunar al persoanelor lucrătoare în domeniul construcţiilor pentru care CNPP nu a mai virat contribuţia la Pilonul II de pensii potrivit prevederilor OUG 114/2018”.
În răspunsul primit instituţia menţionează că în perioada ianuarie-octombrie 2019 pentru 429.865 de asiguraţi nu s-au făcut viramente la Pilonul II, pentru că “au beneficiat de facilităţi fiscale pentru activităţi în domeniul construcţiilor conform OUG 114/2018”.
Contribuția la Pilonul II de pensii este în prezent de 3,75% din salariul brut (CAS e 25% din brut), sumă care este trimisă la Pilonul II de către Casa Națională de Pensii, după calcularea și virarea contribuției lunare de către angajator. Procentul a rămas neschimbat pentru anul viitor, potrivit Legii bugetului pe anul 2020.
Pentru angajaţii în construcţii contribuţia CAS este acum de 21,25%, ei fiind “scutiţi” de cota pentru Pilonul II.
Efectul acestor “facilităţi” – pensii mai mici, susţin analiştii
“Banii au fost luaţi dintr-un buzunar, mutaţi în celălalt buzunar şi au impresia că le-a crescut salariul. Ei nu vor avea Pilonul II. Suma respectivă s-a dus în salariul lunar, dar nu a ajuns la pensie nimic. La 65 de ani pensia lor va fi mai mică, pentru că acum au impresia că li s-au dat nişte bani, dar li s-au dat tot din buzunarul lor, din Pilonul II. Contribuţiile care mergeau la Pilonul Ii merg în salariu şi nu mai merg la Pilonul I. Pensia lor va fi mai mică”, susţine Cristian Popa, membru CFA România.
În acelaşi timp, Cristian Păun, profesor universitar ASE a explicat că foştii guvernanţi ar fi avut în plan să scoată treptat anumite categorii de contributori, ca să “distrugă” sistemul Pilon II. “De ce au făcut asta? Ei au vândut-o ca pe o relaxare fiscală, mă refer la guvernanţi, dar pe fond a fost a cincea lovitură dată sistemului de pensii obligatorii administrate privat, pentru că ei ce au zis, “hai să începem să scoatem din Pilonul II, treptat, câteva categorii de contributori şi după ce scoatem vreo 3-4-5 categorii din astea de contributori, reducând suma care se administrează în sistemul privat de pensii, distrugem sistemul şi aşa”. Deci l-au distrus prin capitalizare, prin acele cerinţe minime de capital, l-au distrus prin plafonarea comisioanelor, exact prin ce s-a discutat aici şi asta a fost a cincea metodă. Au început să scoată nişte categorii de acolo, din Pilonul II, nu le-au trecut pe Pilonul I, le-au scos definitiv şi asta nu cred că e ok”, a explicat economistul.
Contribuţia medie lunară era în luna august 2019, potrivit datelor publice de pe site-ul cnpp.ro de 21 de euro. Pentru cei din domeniul construcţiilor, cărora nu li s-au virat aceste sume timp de 12 luni, contribuţiile lunare nevirate pentru întreg anul 2019 ar putea fi estimate la 108.325.980 euro.
Teoretic banii acumulaţi în perioada în care au contribuit la Pilonul II (până la 1 ianuarie 2019) rămân în contul persoanelor și sumele care s-au acumulat pot fi scoase la ieșirea la pensie.
Reamintim că Edupedu.ro a scris încă din data de 5 ianuarie 2019 în Ordonanța de Urgență 114 din 2018, pe lângă o serie de ”beneficii” adoptate de Guvern pentru sectorul construcțiilor, apare și sistarea contribuției la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. Potrivit textului publicat în Monitorul Oficial nr 1.116 din 29.12.2018, pentru salariații din construcții cota contribuției de asigurări sociale (CAS) este mai mică cu 3,75 puncte procentuale față de cea de 25% cât este pentru restul salariaților. Această reducere este ”oferită” de fapt din sistarea contribuției la fondul de pensii administrat privat, după cum reiese din textul ordonanței.
Pentru constructori, producători, arhitecți, ingineri și consultanți tehnici au fost introduse în Codul Fiscal prevederi speciale pentru următorii 10 ani, potrivit publicației Arena Construcțiilor. Facilitățile fiscale sunt valabile pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv.
FOTO: pixabay.com