Aproape 430 de mii de angajaţi în domeniul construcţiilor nu au primit niciun leu la Pilonul II de pensii în anul 2019. Analist: Pensiile lor vor fi mai mici, pentru că banii nu merg nici la Pilonul I

12.635 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
În anul 2019, de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 114/2018, adică luna ianuarie 2019 şi până în luna octombrie 2019, pentru 429.865 de persoane nu a mai fost virată nicio contribuţie la Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat, potrivit unui răspuns oficial al Casei Naţionale de Pensii la solicitarea jurnaliştilor Edupedu.ro. Şi asta pentru că angajaţii din construţii beneficiază de aşa-zise “facilităţi fiscale”. Este vorba despre arhitecți, ingineri și muncitori din domeniul construcțiilor. Pentru aceştia “pensia va fi mai mică, pentru că banii respectivi nu sunt viraţi nici în Pilonul I”, susţine economistul Cristian Popa, membru în boardul CFA România.

Am solicitat Casei Naţionale de Pensii “numarul actual lunar al persoanelor lucrătoare în domeniul construcţiilor pentru care CNPP nu a mai virat contribuţia la Pilonul II de pensii potrivit prevederilor OUG 114/2018”.

În răspunsul primit instituţia menţionează că în perioada ianuarie-octombrie 2019 pentru 429.865 de asiguraţi nu s-au făcut viramente la Pilonul II, pentru că “au beneficiat de facilităţi fiscale pentru activităţi în domeniul construcţiilor conform OUG 114/2018”.

Contribuția la Pilonul II de pensii este în prezent de 3,75% din salariul brut (CAS e 25% din brut), sumă care este trimisă la Pilonul II de către Casa Națională de Pensii, după calcularea și virarea contribuției lunare de către angajator. Procentul a rămas neschimbat pentru anul viitor, potrivit Legii bugetului pe anul 2020.

Pentru angajaţii în construcţii contribuţia CAS este acum de 21,25%, ei fiind “scutiţi” de cota pentru Pilonul II.

Efectul acestor “facilităţi” – pensii mai mici, susţin analiştii

“Banii au fost luaţi dintr-un buzunar, mutaţi în celălalt buzunar şi au impresia că le-a crescut salariul. Ei nu vor avea Pilonul II. Suma respectivă s-a dus în salariul lunar, dar nu a ajuns la pensie nimic. La 65 de ani pensia lor va fi mai mică, pentru că acum au impresia că li s-au dat nişte bani, dar li s-au dat tot din buzunarul lor, din Pilonul II. Contribuţiile care mergeau la Pilonul Ii merg în salariu şi nu mai merg la Pilonul I. Pensia lor va fi mai mică”, susţine Cristian Popa, membru CFA România.

În acelaşi timp, Cristian Păun, profesor universitar ASE a explicat că foştii guvernanţi ar fi avut în plan să scoată treptat anumite categorii de contributori, ca să “distrugă” sistemul Pilon II. “De ce au făcut asta? Ei au vândut-o ca pe o relaxare fiscală, mă refer la guvernanţi, dar pe fond a fost a cincea lovitură dată sistemului de pensii obligatorii administrate privat, pentru că ei ce au zis, “hai să începem să scoatem din Pilonul II, treptat, câteva categorii de contributori şi după ce scoatem vreo 3-4-5 categorii din astea de contributori, reducând suma care se administrează în sistemul privat de pensii, distrugem sistemul şi aşa”. Deci l-au distrus prin capitalizare, prin acele cerinţe minime de capital, l-au distrus prin plafonarea comisioanelor, exact prin ce s-a discutat aici şi asta a fost a cincea metodă. Au început să scoată nişte categorii de acolo, din Pilonul II, nu le-au trecut pe Pilonul I, le-au scos definitiv şi asta nu cred că e ok”, a explicat economistul.

Contribuţia medie lunară era în luna august 2019, potrivit datelor publice de pe site-ul cnpp.ro de 21 de euro. Pentru cei din domeniul construcţiilor, cărora nu li s-au virat aceste sume timp de 12 luni, contribuţiile lunare nevirate pentru întreg anul 2019 ar putea fi estimate la 108.325.980 euro.

Teoretic banii acumulaţi în perioada în care au contribuit la Pilonul II (până la 1 ianuarie 2019) rămân în contul persoanelor și sumele care s-au acumulat pot fi scoase la ieșirea la pensie.

Reamintim că Edupedu.ro a scris încă din data de 5 ianuarie 2019 în Ordonanța de Urgență 114 din 2018, pe lângă o serie de ”beneficii” adoptate de Guvern pentru sectorul construcțiilor, apare și sistarea contribuției la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. Potrivit textului publicat în Monitorul Oficial nr 1.116 din 29.12.2018, pentru salariații din construcții cota contribuției de asigurări sociale (CAS) este mai mică cu 3,75 puncte procentuale față de cea de 25% cât este pentru restul salariaților. Această reducere este ”oferită” de fapt din sistarea contribuției la fondul de pensii administrat privat, după cum reiese din textul ordonanței.

Pentru constructori, producători, arhitecți, ingineri și consultanți tehnici au fost introduse în Codul Fiscal prevederi speciale pentru următorii 10 ani, potrivit publicației Arena Construcțiilor. Facilitățile fiscale sunt valabile pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv.

FOTO: pixabay.com


3 comments
  1. Opinia cum ca respectivii salariati vor avea pensia mai mica este in principiu eronata si arata o neintelegere a scopului pentru care a fost creat pilonul 2. Pilonul 2 nu are drept scop de a o oferi o pensie suplimentara pensiei din pilonul 1 ci de a asigura plata unei parti din pensie din fonduri private si degrevarea in acest mod a fondului de pensii public. Asa dupa cum se stie, contributia virata in pilonul 2 determina o ajustare in minus a punctului de pensie calculat in pilonul 1. In cazul in care nu se face niciun virament in pilonul 2, asa cum se intampla pentru angajatii din constructii, nu se aplica nicio penalizare la calculul pensiei din pilonul 1, deci acestia nu pierd nimic. Este posibil sa piarda randamentul pe care l-ar fi castigat eventual pentru contributiile virate in pilonul 2 dar, din informatiile de pana acum, aceste sume nu sunt semnificative.

  2. Din punctul meu de vedere as fi preferat sa pot ridica banii. La cum creste varsta de pensionare acum si la ce mancam din magaz8ne nu mai apuc sa ma bucur de banii aia sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum arată improvizația Ministerului Educației pentru fundamentarea legislativă a examenelor din 2025 în România: instituția și-a bazat proiectele de ordine pentru organizarea BAC și Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, plus admiterea, pe prevederi neaplicabile din legea actuală a educației și pe ordine de ministru date în baza unor legi abrogate

Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională la clasa a VIII-a din anul 2025 ar urma să se desfășoare în iunie-iulie 2025, la fel și admiterea la liceu. Potrivit proiectelor de…
Vezi articolul

Competențele digitale ale elevilor și profesorilor, dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a face față pericolelor online să devină priorități pentru sistemele europene de educație – Consiliul UE

Dezvoltarea alfabetizării digitale și media, gândirea critică și competențele de rezolvare a problemelor sunt esențiale și ar trebui să constituie o prioritate pentru sistemele de educație, potrivit concluziilor adoptate de…
Vezi articolul

BREAKING Testele pentru elevi pot fi făcute la domiciliu, anunță Ministerul Sănătății, care pasează decizia finală la Ministerul Educației. UPDATE Cîmpeanu: Vom anunța după ce vom analiza materialul primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății

„Legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”, drept urmare „decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului…
Vezi articolul