74.8% dintre tinerii români care au absolvit forme de învățământ secundar sau terțiar în ultimii 3 ani au intrat pe piața muncii în anul 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, România se situează la finalul clasamentului format din statele Uniunii Europene, cu aproape 10 puncte procentuale sub media înregistrată – 83.5%.
România are una dintre cele mai mici rate de angajare ale proaspeților absolvenți de învățământ secundar și superior la nivel european, arată statisticile Eurostat. Doar 74.8% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani, care au absolvit una dintre formele de învățământ menționate în ultimii 3 ani, s-au angajat anul trecut.
Media statelor UE este de 83.5%, în creștere cu 1.1% față de anul 2022.
După România urmează Grecia, cu un procent de 72.3%, și Italia, cu 67.5%.
22 dintre cele 26 de țări membre UE înregistrează rate de angajare ale adulților cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani de peste 80%, potrivit statisticilor, care pot fi consultate mai jos.
Pe primele locuri se află Malta (95.8%), Olanda (93.2%) și Germania (91.5%).
Alte 16 state au procente peste media UE. Printre ele se numără Austria (89%), Irlanda (88.7%), Norvegia (88,2%), Ungaria și Suedia (87.9%), Belgia (86.4%), Polonia (85.8%), Cehia și Slovenia (85.4%).
Sub media de 83.5% se poziționează 9 țări, printre care: Portugalia (82.4%), Cipru (80.6%), Franța (80.1%), Lituania (80%), Spania (78.7%) și Croația (78.2%).
În ceea ce privește categoriile de tineri care se integrează pe piața muncii, absolvenții de studii de licență și/sau masterat au un succes mai mare decât cei care au finalizat studii secundare.
În România, aproape 60% dintre tinerii care au absolvit liceul s-au angajat. Un procent asemănător se înregistrează și în rândul celor care au fost înscriși în învățământul tehnologic, în timp ce procentul absolvenților din învățământul universitar care au locuri de muncă se apropie de 90%.
Singurele țări europene în care procentul absolvenților din învățământul tehnologic care au locuri de muncă îl întrece pe cel al absolvenților de studii universitare sunt Danemarca, Islanda și Norvegia.
De remarcat este și faptul că cele mai mici rate de angajare sunt, în majoritatea țărilor, în rândul tinerilor care au finalizat studiile în cadrul liceelor teoretice.
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.