Calendarele olimpiadelor și concursurilor școlare au fost modificate de Ministerul Educației printr-o erată publicată pe 9 februarie, la aproape două săptămâni de când planificările au fost anunțată inițial. Printre schimbări sunt mai multe faze județene, perioade de desfășurare a etapelor naționale și orașele în care ar fi trebuit să se organizeze acestea.
Sunt 19 poziții din calendarele publicate de Ministerul Educației pe 29 ianuarie care suferă schimbări sau completări, potrivit eratei care revine asupra calendarelor olimpiadelor naționale școlare și peste calendarele concursurilor școlare naționale atât finanțate, cât și nefinanțate de Ministerul Educației.
- Modificările nu au fost anunțate către jurnaliștii acreditați la Ministerul Educației sau în vreun comunicat public. Erata a fost publicată la secțiunea de pe site-ul instituției pentru olimpiade și concursuri, la aproape două săptămâni de la publicarea calendarelor inițiale, cu o întârziere contestată de profesori, elevi și părinți în școli și pe rețelele sociale.
- Anul trecut, de asemenea, o primă erată de modificare a calendarului competițiilor școlare venea la două săptămâni de la anunțarea planificărilor inițiale.
Potrivit eratei, care poate fi consultată și descărcată mai jos din articol, o modificare este la Olimpiada Națională de Fizică (ONF) a cărei fază județeană se ține cu o săptămână mai devreme decât era programat inițial: pe 2 martie, în loc de 9 martie. Regulamentul actualizat și programele și pentru ONF 2024 pot fi consultate aici.
Olimpiada Națională de Limba și Literatura română (OLLR) va avea etapa națională pentru gimnaziu la Slatina (județul Olt) în locul orașului Bacău. Perioada rămâne 17-21 aprilie, prevede erata. Elevii (V-XII) cu predare în limba maghiară care participă la o secțiune a OLLR vor merge tot la Arad, dar cu câteva zile mai devreme: 11-14 aprilie în loc de 18-21 aprilie. Elevii de liceu participanți la OLLR nu sunt afectați de modificări: vor merge tot la Suceava și în aceleași zile de 24-28 aprilie.
Olimpiada Națională de Limbi clasice (ONLC) va avea etapa județeană cu 5 zile mai târziu, pe 22 martie, în loc de 17 martie. Cu o săptămână se avansează și data județenei de limbă rusă maternă – pe 23 martie, în loc de 16 martie, conform eratei. Faza pe județ pentru participanții la olimpiada de limbă ucraineană maternă va fi pe 24 martie, duminică, față de 22 martie stabilit în prima variantă a calendarului.
În ceea ce privește concursurile școlare, concursul de biologie „George Emil Palade” va avea etaa județeană cu o lună mai devreme decât stabilise Ministerul Educației inițial – pe 6 martie în loc de 6 aprilie, menționează erata, care completează și data pentru etapa județeană a concursului de chimie „Petru Poni” – 13 aprilie.
FOTO DOCUMENT DESCARCĂ Erata din 9 februarie pentru concursurile și olimpiadele școlare 2024:
Context. Ministerul Educației a anunțat calendarele pentru olimpiadele naționale și concursurile școlare 2024 pe 29 ianuarie. Primele etape care au avut loc sau urmează să aibă loc sunt cele locale, de regulă, în prima parte a lunii februarie.
Până acum, au fost publicate mai multe regulamente – fizică și chimie, franceză și limbi romanice, pentru matematică, pedagogie și OLAV (liceu) și astronomie-astrofizică, creativitate științifică, științe socio-umane și câteva concursuri de biologie. Edupedu.ro va publica regulamentele actualizate ale olimpiadelor școlare 2024 pe măsură ce sunt anunțate de Ministerul Educației.
Regulamentul Olimpiadei Naționale de Limba Engleză (ONLE) a fost republicat recent de Ministerul Educației, după ce profesorii au contestat noile prevederi dintr-o variantă inițială care limita numărul de elevi care pot trece de etapa pe școală a ONLE.
- Vezi aici subiectele și răspunsurile de la etapa locală din peste 15 județe pentru Olimpiada Națională de Matematică, publicate de Societatea de Științe Matematice (12.02.2024).
Printre noutățile semnalate de Edupedu.ro în ceea ce privește olimpiadele școlare 2024 este și faptul că elevii de clasa a VII-a pot participa la Olimpiada Națională de Chimie (ONC) 2024, după cum prevede regulamentul actualizat al olimpiadei, publicat de Ministerul Educației, împreună cu programele pentru competiția școlară.
Clasele de gimnaziu pot participa din nou la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, arată varianta calendarului publicată de Ministerul Educației, după ce Edupedu.ro a semnalat că în varianta în lucru a ME nu apăreau decât clasele IX-XII. Vom reveni cu regulamentul specific pentru OLAV V-VIII când va fi publicat.
Amintim că peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie.
3 comments
În cazul olimpiadelor de engleza si informatica pentru clasa a IX – a, data susținerii etapei județene este 16 martie la ambele.
Cum poate sa participe un elev calificat la ambele olimpiade?
În cazul olimpiadei de fizică, aceste modificări afectează vacanța copiilor din cele 14 județele care au ales intervalul 26 martie-3 februarie. Calendarul vacanțelor este cunoscut dinaintea publicării eratei. Părinții au așteptat până la sfârșitul lunii ianuarie pentru a-și putea programa activitățile în funcție de olimpiadele pentru care s-au pregătit copiii, iar acum, surpriză, olimpiada este mutată în vacanță. Probabil decizia a fost luată în urma unui amplu studiu de impact: 14 județe, 20-30 olimpici, sigur stau și învață, nu sunt plecați…impact minim.
Predictibilitate, ca întotdeauna, caracterizând învățământul românesc.
Regulamentele permit organizarea olimpiadei în vacanță?
Tipic romanesc!