Aproape 190 de inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc sporuri de 50% mai mari din salariu, pentru că figurează în proiecte PNRR, în timp ce personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect

18.343 de vizualizări
Concursul de directori la București
Foto: Pexels.com
Inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc salarii cu până la 50% mai mari, pentru că sunt implicați gestionarea investițiilor și/sau reformelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după cum scrie pressone.ro. Sunt în jur de 300 de angajați. Dintre aceștia, 188 au creșteri de până la 50%. De menționat este că echipa de management de proiect din cadrul școlilor nu este remunerată, după cum a semnalat Edupedu.ro încă din luna martie 2022.

Pressone.ro a solicitat în octombrie 2023 Ministerului Educației informații despre numărul de inspectori desemnați în fiecare județ pentru a superviza modul de desfășurare al PNRAS. În septembrie 2023, inspectorii școlari au primit salariile cu un spor cuprins între 20% și 50%.

Conform sursei citate, județele Caraș-Severin, Iași, Ilfov și Gorj au implicat 14 și 13, respectiv 12 și 11 inspectori și contabili în divizia PNRAS. În instrucțiunea Ministerul Educației erau menționate cel mult 7 posturi. Iată ce prevede instrucțiunea:

Art. 1 – „(1) Inspectoratele Școlare Județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București nominalizează, prin decizie, personalul implicat în gestionarea investițiilor și/sau reformelor finanțate prin P.N.R.R., în limita a maxim 7 posturi, în funcție de volumul și complexitatea activităților, cu modificarea corespunzătoare a fișei postului.

(2) În funcție de specificul activităților din cadrul proiectelor, inspectorul școlar general poate actualiza periodic, prin decizie, personalul nominalizat la alin. (1), cu încadrarea numărul maxim de șapte posturi.”

Potrivit pressone.ro, în județul Caraș-Severin, cel care are cea mai mare divizie de inspectori și angajați desemnați în comisia PNRAS, în total 14 persoane, sunt 33 de școli care au primit finanțare în etapa întâi și alte 15 școli care au primit finanțare în etapa a doua. Din februarie 2023, inspectorul școlar general este Ion Lucian Miclău, fost inspector de istorie și membru PSD. 

Conform răspunsului primit de pressone.ro, nu este făcută o defalcare în privința inspectorilor, pentru a vedea câți inspectori școlari generali au primit sporul de până la 50%.

„În Instrucțiunea Ministerului nu era vorba de 7 persoane, ci de 7 posturi. Putem să mergem prin rotație în limita celor 7 posturi. De exemplu, avem 4 inspectori care merg în permanență (la școli, n.red.), adică coordonatorul și încă 3 și restul persoanelor, dăm prin rotație o dată la 3 luni (sic!). Există această posibilitate. Au aceeași responsabilitate, dar își rotesc școlile”, a spus Lucian Miclău pentru pressone.ro.

  • Salariul de bază brut al unui inspector școlar este de 9.170 de lei, iar un inspector școlar general are un salariu de bază de 10.583 de lei pe luna, în timp ce un inspector școlar general adjunct 9.978. La aceste sume se calculează sporurile de pana la 50% pentru PNRR.

Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației alocă 276.000 de lei fiecărui inspectorat școlar/ISMB pentru plata a cel mult 7 persoane desemnate în gestionarea investițiilor și/sau reformelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unei instrucțiuni trimise către inspectoratele școlare.

Pentru anul 2023, suma alocată pentru fiecare inspectorat școlar este de 276.000 de lei: „Pentru anul 2023, bugetul alocat pentru aplicarea majorării salariului de bază prevăzută la art.16 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul ISJ/ISMB implicat în gestionare a investițiilor și/sau reformelor finanțate prin P.N.R.R., conform alin. (1), este în valoare de 276.000 lei pentru fiecare ISJ/ISMB”.

Edupedu.ro a scris încă din septembrie 2022 că inspectoratele școlare vor putea verifica unde și cum se duc banii alocați școlilor din proiectele reformei „PNRR România educată”. De asemenea, vor putea contracta proiecte pe care tot le vor monitoriza, potrivit unui ordin de ministru obținut de Edupedu.ro.

Conform Raportului privind starea învățământului preuniversitar 2022, toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate prin detașare, fără concurs.

„Detașările” respective sunt făcute de ministrul Educației, prin ordin de ministru, deci sunt detașări politice. Reamintim că aproape toți inspectorii școlari generali sunt membri de partid, de la PSD, PNL sau UDMR, potrivit unei analize Edupedu.ro. Politizarea inspectoratelor este și mai în profunzime decât nivelul inspectorilor șefi – reamintim cazul inspectoarei Onorica, de la ISJ Maramureș care a mulțumit, ca într-un discurs de Oscar, organizației „PSD Maramureș, doamnei secretar de stat Antoaneta Bolchis, doamnei subprefect Crina Fiorela Chilat și domnului inspector școlar general Pop Mihai”. Toți aceștia sunt oameni politici, numirea fiind eminamente una politică.

Tot anul trecut inspectorul școlar general din Botoșani spunea că l-a susținut să ajungă inspector șef pe județ „Partidul Național Liberal în frunte cu domnul președinte Șoptică”

De menționat este că profesorii care implementează în fiecare școală proiectul gigant de reducere a abandonului școlar, în valoare de 543 mil euro, nu sunt plătiți pentru managementul de proiect, conform răspunsului dat de Ministerul Educației.

Echipa de proiect poate fi remunerată? 

Răspuns: Cheltuielile cu managementul proiectului nu sunt eligibile. În cazul în care Comisia Europeană revine asupra normelor de finanțare PNRR, bugetul poate fi ajustat în consecință.”

Din echipa de management din fiecare școală fac parte: directorul – manager de proiect, responsabilul de achiziții și contabilul școlii, care în multe școli este și responsabil de achiziții.

Citește și:
DOCUMENT Șapte persoane din fiecare inspectorat școlar vor primi majorări de salarii de 276.000 de lei pe an, pentru că au fost desemnate să gestioneze și proiecte din PNRR, potrivit Ministerului Educației / Personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect
EXCLUSIV Inspectorii școlari generali numiți politic, din pixul ministrului Cîmpeanu, vor putea decide la ce școli merg banii din PNRR, vor putea semna contracte și tot ei se vor verifica și vor monitoriza derularea proiectelor – document
DOCUMENT Profesorii care implementează în fiecare școală proiectul gigant de reducere a abandonului școlar, în valoare de 543 mil euro, nu sunt plătiți pentru managementul de proiect

7 comments
  1. CINE E VINOVAT?PROSTUL CARE MUNCESTE …..
    Trebuie să fim uniți, cum să nu fii plătit pentru atât de multă munca și mai ales cât de mare responsabilitate este să dirijezi și să urmăreşti niște sume uriase de bani, să dai cu subsemnatul pentru fiecare leuț,să nu poți dormi noaptea cã nu îți ieși calculul exact,dar exact, cum scrie în proiecte….am pățit o singură dată să nu fie o facture émis corect și m-am enorm peste cap,mi-am dat capul de pereți și am stat în 10 uşi-pe banii de benzină ai mei și pe timpul meu,care pentru toți este cel mai valoros-ca să corectez prostia unor incompetenti și tot à dat cu minus 1 leu pe care cine l-a plătit?!ați ghicit,tot eu.
    Și câte bãtãi de cap și la Comisia de Burse Sociale,care nu stiu ce caută în școli, ce doar nu o fi profesorul de chimie expert în domeniul juridic sau social…Tot o comique neplãitã.Adicã la sfârșit de lunã să iei aceiași bani ca al tãu coleg care doar a venit la ore…..

    Nu mai acceptați, oameni buni,munca neplatitã,de ce toți profesorii trebuie să fie plãtiți la fel?! Comisiile grele trebuie plătit,dacă nu,sã își facã ministerul și inspectoratele cu ai lor mari specialişti cu multe sproruri plãtiți!

  2. “Dragi” inspectori, cititi cu atentie!
    NIMENI NU VĂ SUPORTĂ! Si dacă aveți vreun lingău prin vreo școală, nici acela nu vă suportă!

    1. Dragi inspectori, stati sa va dau o veste si mai mare…aaaa…stati sa ma gandesc…cum sa zic…aaa…deci…hmmm…NOI, PROFESORII, VA URAM CU DESAVARSIRE pentru tupeul, nesimtirea si despotismul de care dati dovada fara nicio acoperire ” telectuala” decat carnetul de partid. Voua nu va este rusine, niste fetisoare de 25-28 de ani sa veniti in inspectii la profesori cu 30 ani vechime care au sters mucii la mii ca voi si sa emiteti aberatii si pretentii doar pt ca aveti “spate” ?

  3. evident…parca nu știm asta?! sunt obosiți in inspectorate de cate proiecte au …gras plătite,evident! Veșnic aceiași pe liste,nimeni n are loc de ei!

  4. Normal, in Romania lucrului bine facut… Cine munceste o face voluntar, cine a lins clante pe ici, pe colo, are sporuri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toți profesorii evaluatori la Evaluarea Națională 2024 vor fi „instruiți” la o zi după probe, înainte să înceapă corectarea lucrărilor – adresă a Ministerului Educației

Toți profesorii evaluatori la Evaluarea Națională 2024 vor fi „formați” cum să corecteze lucrările elevilor și cum să le noteze în aplicația de corectare digitalizată, potrivit unei adrese a Ministerului…
Vezi articolul