Aproape 140 de elevi români, premiați la un concurs privat de proiectare spațială din SUA, vor primi câte 2.800 de lei, în medie, din partea Ministerului Educației, după solicitarea expresă a premierului Ciolacu

1.479 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Premii de circa 2.800 de lei în medie pentru fiecare din cei 138 de elevi premiați la un concurs privat de proiectare spațială, organizat de Societatea Națională Spațială (NSS) din SUA, după ce ministerul Educației ar fi alocat peste 388.000 de lei pentru premierea elevilor. Decizia vine după solicitarea expresă a premierului Marcel Ciolacu ca acești tineri să fie premiați.

Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, biroul de presă al Guvernului a transmis că Ministerul Educației a centralizat lista elevilor cărora li se acordă aceste stimulente financiare.

Premierea elevilor vine după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrei Ligia Deca emiterea unui ordin de ministru, în aprilie, pentru ca elevii „să se poată încadra ca și ceilalți copii care aduc premii din străinătate”.

Ordinul dat Ligiei Deca atunci, în aprilie, a venit după ce la o gală la care a fost prezent Marcel Ciolacu cu o zi înainte, pe 24 aprilie, un profesor a ridicat problema elevilor participanți și care au obținut premii la un concurs prezentat drept al NASA. Concursul este al unei societăți spațiale din SUA, la care NASA nu mai are implicare din 2018.

Cu alte cuvinte, elevii care au participat la concursul privat de bună voie, nerecunoscut de Ministerul Educației potrivit listelor concursurilor școlare, au fost premiați la solicitarea expresă a premierului Marcel Ciolacu.

Nu este clar ce prevede ordinul de ministru și ce încadrare au premiile obținute de copii la concursul internațional pentru care au trimis propunerile de proiecte spațiale și la care s-au înscris plătind o taxă de 15 dolari.

Potrivit unui calcul Edupedu.ro, un elev ar urma să primească câte 2.815 lei pentru premiul obținut. În același timp, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/ concursurile internaționale sunt, începând de anul trecut:

  • 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim)
  • 15.000 lei – premiul I/medalie de aur
  • 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint
  • 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz
  • 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Iată răspunsul transmis de Guvern la solicitarea Edupedu.ro:

„Vă transmitem răspunsul dat de Ministerul Educației, la solicitarea nr.77/25.04.2024:

« Prin ordinul de ministru nr. 4.494/24.05.2024, Ministerul Educației a aprobat acordarea de stimulente financiare elevilor care au obținut premiile I, II și III  la Concursul internațional anual de proiecte Așezări spațiale (Space Settlement Contest), organizat de către Societatea Națională Spațială Gerard K. O’Neill (NSS) și desfășurat la Los Angeles (Statele Unite ale Americii).

Lista elevilor cărora li se acordă stimulente financiare a fost centralizată în baza informațiilor transmise Ministerului Educației de către unitățile de învățământ din care provin cei 138 de elevi premiați. Fondul de premiere alocat de Ministerul Educației este de 388.575 lei. 

Premiile vor fi acordate prin intermediul inspectoratelor școlare județene, cărora Ministerul Educației le va transfera sumele aferente în următoarele zile »”.

Rezultatele elevilor pot fi consultate în documentul de mai jos (sursa):

Amintim confuzia la nivel înalt făcută de premierul Marcel Ciolacu în urmă cu o săptămână. Prim-ministrul a spus că ministra Educației, Ligia Deca, a găsit soluția pentru premierea elevilor cu distincții „la concursurile NASA”.

Elevii despre care a vorbit Ciolacu nu au participat la niciun concurs al Agenției Spațiale Americane – NASA, ci la un concurs de proiectare spațială al unei asociații spațiale din SUA (NSS).

Context. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrei Educației încă de pe 25 aprilie ca elevii care au luat premii la un concurs internațional în SUA „să se poată încadra ca și ceilalți copii care aduc premii din străinătate”.

Ciolacu a declarat atunci că ministra Educației, Ligia Deca, va da un ordin de ministru pentru acest lucru. Competiția respectivă a fost în trecut derulată de Agenția Spațială Americană, iar din 2018 NASA nu mai are nicio implicare în acest concurs, conform site-ului competiției.

  • Pe site-ul Ministerului Educației nu există încă ordinul de ministru pe care l-a menționat premierul Ciolacu.

Declarația acestuia venea în contextul în care mai mulți elevi români au primit 50 de premii din cele 125 acordate la nivel internațional la concursul internațional National Space Society (NSS) Space Settlement Contest 2024, conform rezultatelor publicate de organizatori. 29.000 de elevi din 28 de țări au participat cu 5.200 de proiecte, după cum scriu aceștia.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. sunt atat de multe concursuri private… de ce se da doar la unul? bani se pare ca sunt… de ce se face discriminare?

  2. Ar trebui sa fim mandri de acesti copii si sa-i promovam.
    A fost un concurs international.
    În acest an, la acest concurs au participat mai mult de 29.000 de elevi, din 28 de țări precum Canada, Statele Unite ale Americii, India, Romania, Marea Britanie, Turcia, Kakhstan etc. Elevii au participat în echipe sau individual.
    Toate agentiile de stiri i-au laudat.
    Un exemplu:

    https://stirileprotv.ro/video/o-echipa-de-elevi-din-bucuresti-a-castigat-premiul-cel-mare-la-o-competitie-de-stiinta-organizata-in-los-angeles/62452771/

    Au muncit foarte mult pentru acest rezultat.
    Perseverenți, maturi, având cunoştinţe solide de fizică, chimie, matematică, biologie, sociologie, economie și informatică, îmbinând creativitatea cu rigoarea ştiinţifică, elevii au realizat proiecte complexe, care au fost recompensate de cercetătorii de la Național Space Society cu distincții. Au fost înscrise în concurs 5200 de proiecte.
    O zi frumoasa! Si sa ne sustinem copiii!

  3. concurs privat ?!
    concursuri inventate pentru dosar de plecat pe la univ de mana a șaptea.
    nu înțeleg ce obligații are statul român în această chestiune …

    1. Este vorba despre un concurs international la care au participat peste 29.000 de elevi din 28 de tari ale lumii (un numar imens de participanti, competitia fiind una foarte stransa). Copiii acestia au depus o munca titanica, aducand glorie Romaniei prin premiile obtinute. Faptul ca sunt rasplatiti pentru munca lor nu ar trebui sa fie un motiv de indignare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Domestos în campania "Domestos susține igiena în școli"

Elevii revin la școală, dar pentru sănătatea și educația lor, dacă știi că acolo unde merg să învețe nu sunt toalete, ori acestea ar trebui modernizate, înscrie-le școala în campania “Dreptul la toalete”

Revenirea la cursuri în format fizic s-a întâmplat. Era dorită de majoritatea profesorilor, elevilor și părinților, potrivit celor mai recente sondaje de opinie publicate de IRES. Autoritățile au refăcut seturile…
Vezi articolul

UPDATE Dezbaterea “părinte 1 și părinte 2” în formularele de înscriere la școală în Franța. Ministrul francez al Educației: Nu cred că trebuie să dispară termenii “tată” și “mamă”. Vom lucra la formularea corectă

UPDATE “Nu cred că trebuie să dispară termenii “tată” și “mamă”. Vom lucra la formularea corectă”, a declarat luni, 18 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, relatează FranceTVinfo.fr. Declarația oficialului…
Vezi articolul

Legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, ce prevede programe pentru prevenirea “contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, cu acordul părinților – promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea ce prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate,…
Vezi articolul