Pentru că numărul de elevi ai Liceului Ioan Petruș din Otopeni, județul Ilfov, este peste capacitatea școlii, conducerea a decis ca elevii să învețe în 3 schimburi, însă părinții sunt nemulțumiți de această situație și au trimis o solicitare Primăriei Otopeni în care cer să găsească spații în care elevii să învețe după un program normal. „Sunt elevi de 10 ani care termină orele și la ora 19:50, fapt inacceptabil din punct de vedere al siguranței fizice și din punct de vedere psihologic”, se arată în sesizarea înaintată primăriei. Inspectoratul și directoarea școlii spun că „doar la clasele primare s-a redus programul cu câte 5 minute pe oră, pentru că altă soluție nu există pentru ca toți elevii să încapă în clase, dar calitatea educației nu este afectată”.
- Părinții au inițiat și o petiție online pentru a semnala situația și a cere primăriei să găsească soluții.
- „A fost un boom de populație școlară în ultimii ani, în Otopeni. Practic, pentru a funcționa cu un program normal, ar mai fi nevoie de alte 2 școli, nu doar de clădiri”, spune directoarea Liceului „Ioan Petruș”.
- Inspector în cadrul ISJ Ilfov, Rada Dumitru cunoaște situația și spune că nu există alte soluții pentru a putea face față numărului mare de elevi înscriși la Liceul din Otopeni.
La Liceul „Ioan Petruș” din Otopeni învață 2.823 de elevi de la clasele pregătitoare la a XII-a, dintre care aproape jumătate sunt în clasele primare (1.399 de elevi), potrivit site-ului liceului. În toate clădirile și spațiile școlare disponibile sunt 29 de săli de clasă. Asta înseamnă circa 97 de elevi, în medie, pentru fiecare sală de clasă a liceului.
În prezent în 15 săli de clasă din cele 29 elevii învață și în 3 schimburi, iar orele la clasele primare s-au scurtat cu 5 minute, la fel și pauzele, acuză mai mulți părinți care au scris o petiție online și au adresat problema în scris și Consiliului Local Otopeni, cerând soluții. Părinții spun că nu s-a luat în discuție sesizarea lor.
Potrivit Regulamentului de organizare a unităților de învățământ (ROFUIP 2022), articolul 11, “(3) Învăţământul primar funcţionează, de regulă, în programul de dimineaţă. Pentru unităţile de învăţământ care funcţionează în cel puţin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
(4) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8,00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14,00.
(5) În învăţământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră şi o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare şi la clasa I, activităţile de predare-învăţare-evaluare acoperă 30 – 35 de minute, restul de timp fiind destinat activităţilor liber alese, recreative”.
Care sunt nemulțumirile părinților, potrivit petiției
Părinții care au semnat petiția și care au participat la ședința Consiliului Local din 19 septembrie pentru a prezenta solicitarea și nemulțumirile, invocă articolul 20 din Legea Educației, prin care „autoritățile administrației publice locale asigură, în condițiile legii, buna desfășurare a învățământului preuniversitar în localitățile în care acestea își exercită autoritatea” și cer primăriei să aloce spații elevilor pentru a învăța. Ei reclamă că „este afectată calitatea predării conform programei școlare, însușirea informațiilor predate de cadrele didactice elevilor din cadrul liceului prin reducerea forțată a timpului alocat și ora. Sunt multe clase în care numărul elevilor este între 30 și 36 de elevi.
Prin reducerea timpului alocat unei ore de curs va fi îngreunată evaluarea elevilor și a cunoștințelor acumulate. Capacitatea scăzută elevilor de a se concentra și de-aia mai asimila informațiile predate după 18:00. Acest lucru va reduce cunoștințele acumulate în timpul orelor de curs ducând pe termen lung și mediu la rezultate școlare mai slabe la clasă, cât și la eventuale examen.
Timpul alocat pauzelor între orele de curs este foarte scurt și nu asigură un timp minim necesar pentru asigurarea unor nevoi primare mai ales pentru clasele gimnaziale, mâncarea sau mersul până la toaletă, cât și a celor secundare nevoie de socializare de conectare recreere”, se mai arată în petiție.
Potrivit ROFUIP, articolul 11, alin. (4) „Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8,00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14,00″. Alineatul (5) spune: “În învăţământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră şi o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare şi la clasa I, activităţile de predare-învăţare-evaluare acoperă 30 – 35 de minute, restul de timp fiind destinat activităţilor liber alese, recreative”.
Directoarea Liceului, „Ioan Petruș” din Otopeni, Hera Viorica, spune că „se învață în 3 schimburi, parțial. Este relativ termenul, practic pe al doilea schimb intră și copiii de clasa V-a. Orele s-au scurtat doar pentru învățământul primar cu cinci minute la clasele I-IV și au 40 de minute, nu 45 de minute, așa cum prevedere ROFUIP, dar nu aveam altă soluție. Dar la gimnaziu și liceu, orele și pauzele sunt întregi”, explică directoarea Liceului.
Despre nemulțumirea părinților legată de începerea orelor prea devreme (n. red. mulți părinți locuiesc în sate sau localități de lângă Otopeni și fac naveta), directoarea spune că „orele încep de la 7 dimineața până la 7 seara, nu se mai iese la ora 20:00, au fost niște probleme în prima săptămână. Nu începem la clasa primară înainte de ora 8 decât cu un sfert de oră, adică la 7:45, cu acordul relativ al părinților”.
Directoarea Liceului Ioan Petruș spune totuși că nici profesorii nu sunt mulțumiți de faptul că trebuie să treacă prea repede prin materie la clasele primare: „Sunt constrânsă de niște limite de spațiu care nu depind de mine. Avem mulți elevi în clase, de la 24 până la 36 de copii. Nu pot să le refuz dreptul la educație. A fost o explozie de populație școlară incredibilă în ultimii ani. Ei vin cu viză de flotant și eu nu am cum să verific legea, pune domiciliu stabil sau reședința în Otopeni, eu nu sunt în măsură să le verific reședința. Dacă îmi prezintă reședința au și ei dreptul la educație”, explică Viorica Hera.
Întrebată dacă a anunțat autoritățile locale despre situația creată din cauza unui număr prea mare de elevi, directoarea Liceului spune că „în scris nu am făcut nici o sesizare, dar am spus verbal cu numeroase ocazii. Avem reprezentant al primarului în Consiliul de administrație, avem consilieri locali în Consiliul de administrație. Știu că există un proiect deja aprobat, mai trebuie niște semnături pentru finalizare, pentru a avea un nou corp în perimetrul existent al liceului. Din toamna asta ar trebui să înceapă construcția unui corp nou. Din moment ce există în bugetul local fonduri pentru construirea unui nou corp, nu am mai făcut cerere scrisă, pentru că se știe situația. Dar, practic, pentru a funcționa cu un program normal, ar mai fi nevoie de alte 2 școli, nu doar de clădiri”, spune directoarea Liceului “Ioan Petruș”.
Și părinții care au semnalat situația privind supraaglomerarea claselor confirmă că primăria le-a promis că abia în această toamnă vor începe construcția unui nou corp de clădire a liceului. Însă nu au început lucrări până în prezent, mai spun ei.
Părinții sunt nemulțumiți și de faptul că, la 3 săptămâni de la începerea școlii, li se schimbă săptămânal programul elevilor. Directoarea Liceului spune că a fost doar o situație temporară din cauza unui profesor care a plecat din școală. „Din cauză că a plecat un profesor a trebuit să schimbăm orarul după o săptămână. E foarte greu să faci orar pentru atâtea clase. A trebuit să împart orele. În octombrie se va schimba din nou, pentru că pleacă o profesoară în concediu de maternitate. O să vedem dacă vine altcineva în locul ei, nu se va modifica orarul. Dacă nu, iar împărțim orele. O să rămânem și fără resursă umană, pentru că ne pleacă profesori care merg la școli mai liniștite. Mulți fac naveta de la București”, spune directoarea.
Inspector în cadrul ISJ Ilfov, Rada Dumitru cunoaște situația și spune că nu există alte soluții pentru a putea face față numărului mare de elevi înscriși la Liceul din Otopeni.
„Ne-am străduit, adică respectiv unitatea de învățământ s-a străduit, să nu fie afectată calitatea predării respectiv a învățării, și veți vedea că liceul “Ioan Petruș” este instituția cu cele mai bune rezultate la examenele naționale la admitere anul trecut. Nu există colegiu în București în care să nu fi fost admiși inclusiv elevii de la Petruș. Sunt mai multe modificări pe program, mai mult pe pauze se insistă. Sunt de acord că este dificil, știm rolul pauzelor, dar constrânși de o realitate, insuficiența spațiilor, nu au avut altă soluție, cu toată bunăvoința.
Nu există alte soluții. În ceea ce privește afectarea procesului de predare și învățare vreau să vă spun că se iau toate măsurile astfel încât să nu fie afectată calitatea învățării și nu putem vorbi despre rezultate proaste pentru că de câțiva ani se confruntă cu lipsa spațiului această unitate de învățământ, iar rezultatele poziționează liceul în topul unităților de învățământ. Pentru noi lucrul acesta înseamnă că s-au luat toate măsurile astfel încât să se dea maxim ceea ce se poate da copiilor și procesul de educație să nu fie afectat”, spune inspectorul județean Dumitru Rada.
Informații de context
O inițiativă cetățenească prin care se cere construirea unei noi școli a fost pe ordinea de zi a Consiliului Local în data de 25 mai anul acesta: un proiect de hotărâre privind aprobarea notei conceptuale pentru Școala Verde cu clasele P-VIII, din cartierul Odăi, însă proiectul nu s-a discutat.
Părinții spun că există în plan construirea unor clase provizorii din containere pe terenurile alocate viitoarelor școli în Otopenii de Jos și Odăi. Termen de finalizare – primăvara anului 2023, dar pe site-ul instituției nu apare nici un astfel de proiect de hotărâre aprobat în anul 2022.
Disputele politice dintre consilierii locali par să blocheze situația. Majoritari în consiliul local sunt membri PNL, iar cei de la USR acuză că nu li s-a permis să numească membri în consiliul de administrație al Liceului.
Părinții care au semnalat situația supraaglomerării în liceu, în data de 19 septembrie, spun că nu a fost luată în discuție sesizarea lor, lucru confirmat și de consilierul USR Gianina Lazanu, pe Facebook. „S-a terminat ședința Consiliului Local de astăzi. Ședință la care au participat și reprezentanți ai părinților, nemulțumiți de situația de la școală, de faptul că nu există spații suficiente, iar copiii învață până la 8 seara, în 3 schimburi. Din păcate, nu au fost identificate soluții concrete de către reprezentanții primăriei.
Și tot din păcate, nu există buget de investiții alocat pentru 2022, pentru suplimentarea spațiilor pentru școală, doar promisiuni, fără termene de realizare”.
În luna februarie, Consiliul Local a aprobat cifra de școlarizare. Din documentul de mai jos reiese că singura unitate de învățământ de stat primar-liceu din Otopeni este Liceul Ioan Petruș.
În 2016, învățau 2002 elevi la Liceul Ioan Petruș, indică site-ul primăriei, iar anul acesta sunt înregistrați 2.823, ceea ce înseamnă că în ultimii 6 ani, populația copiilor cu vârste școlare a crescut cu 821 de copii.
Primarul orașului Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe, a fost reţinut în urmă cu o săptămână de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Petiția înaintată de părinți Consiliului Local Otopeni:
4 comments
Intrebati pe domnii de la PNL si pe Dl. Iohannis daca asa arata ‘Romania educata’. Cum o impune primarul PNL care conduce de 26 ani Otopeniul impreuna cu majoritatea PNL din Consiliul Local Otopeni. Redirectionand banii de la scoli catre orice altceva. Rusine!
Rușine e pentru oamenii ăia care îi tot votează (sau care absentează de la vot).Nu primarului. Cât timp el este tot votat de ce ar face altceva?
Ceea ce nu se precizeaza in articol este durata utimei ore de curs, de 20 de minute, la clasele primare. Inspectoratul scolar recunoaste implicit ca a aprobat si acest interval, dar in acelasi timp, afirma ca nu este afectata calitatea actului de predare… De asemenea, reprezentantul inspectoratului afirma ca se stie de cativa ani situatia supraaglomerarii, insa nu au intreprins niciun demers in acest sens, sa notifice si/sau sa oblige autoritatile locale/institutia de invatamant sa amenajeze spatii corespunzatoare pentru copii. Concluzia? Un dezinteres total atat al inspectoratului, al conducerii institutiei de invatamant cat si al administratiei locale, cunoscute fiind, relatiile politice la acest nivel. Cei mai afectati sunt, din pacate copiii, care nu mai inteleg nimic din tot ceea ce se intampla: nu apuca sa aprofundeze la clasa ceea ce li se preda (cu toata dedicarea unora din cadrele didactice), nu inteleg modificarea, cel mult saptamanala a programului si a orarului. Iar parintii care sunt pusi pe drumuri sa duca acei copii de 7-9 ani la ora 10/11 la scoala si pe care ii iau in intervalul 12.30-14.30 de la scoala! Respectul autoritatilor fata de cetatean este sublim, dar lipseste cu desavarsire!
suntem în clasa a 4 a…..36 de elevi în clasa ? cum credeți ca se desfășoară ora de curs ? va spun eu:Groaznic …….este al doilea am in care ne pune sa cumparam manualele spunând ca nu sunt suficiente sau nu are scoala !!!! se spune ca este gratuit învățământul!!! dacă noi părinții cumparam de la manuale, laptop,imprimanta, proiector ,hârtie igienică, dezinfectant,șervețele nazale cum mai este gratuita scoala?eu ca parinte am învățat 12 ani în acest liceu și niciodată nu ne-a cerut imprimanta sa cumparam ( ni s-a spus ca imprimanta din cancelarie nu are tuș și daia trebuie sa cumparam) …..vreau sa se facă ceva cu aceste probleme din școală!!!!parca suntem în vestul sălbatic….nimeni nu ia nicio măsură!!!! sunt copii care vin din comuna Pantelimon sub pretextul ca au părinții locul de munca în Otopeni subit nu mai sunt locuri în scoala ,sunt copii veniți din saftica,corbeanca (oare prin ce mijloace)