Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 ianuarie 2024 – document

59.902 vizualizări
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ
Foto: captura Edusal
Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui document ajuns în școli. Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Modificările aduse la versiunea 2.41 constau în:

  • Actualizări ale grilei de salarizare pentru perioada 01.01.2024 – 31.05.2024 conform OUG 128 din 28 decembrie 2023.

Atenție: Pentru aplicarea modificărilor ale grilelor de salarizare recomandăm ca luna ianuarie 2024 să fie inițializată cu versiunea 2.40.2 și apoi să se instaleze versiunea 2.41. În caz contrar, la luna ianuarie 2024 trebuie reselectată funcția de execuție / conducere pentru fiecare salariat pentru a se aplica actualizările asupra grilei de salarizare.

Notă: Aplicarea automată a modificărilor nu absolvă ordonatorii de credite de obligația verificării conformității grilelor de salarizare actualizate ale personalului”, se arată în informarea primită de școli.

Tot în document apare că „în cazul constatării unei neconformități în valorile salariilor de bază sau în cazul în care NU se păstrează sporurile la aceeași valoare cu cea din decembrie 2023, se va reselecta funcția și/sau treapta de vechime în învățământ pentru actualizarea valorilor.”

Informații de context

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul va fi crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
Marcel Ciolacu: Din 2024, la costul standard pentru cheltuielile salariale, creșterea este de 38% / Ligia Deca și premierul anunțau creșteri de 50% ale salariilor cadrelor didactice în 2024, față de mai 2023
OFICIAL Noile grile salariale 2024 pentru profesori și angajații din școli au intrat în vigoare și se aplică de la 1 ianuarie

21 comments
  1. Marire de salariu a fost de 38 lei brut – 22 lei net la didactic auxiliar – laborant, este corect? S-a vehiculat o marire de salariu de 8%, s-a luat în calcul altceva, nu acest procent? La toți cei din categoria didactic auxiliar marirea a fost în medie de 150 lei net cel puțin. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  2. Ce mărire de 8%?Un contabil sef cu vechime de 30 ani,cu studii superioare are salariul mai mic decat un învățător cu aceeasi vechime.De ce?Pentru ca nimeni nu spune ca noi nu beneficiem de nici un spor.Pe cand didacticii au 10% dirigenție,10% spor de stres,intre 5 si 12% spor de rural si multi dintre ei 25% gradații de merit.Nu,nu invidiez pe nimeni.Dar s-a facut dreptate doar pentru ei.Pentru noi,nu.Pe guvernanți sunt suparata pentru ca sunt rupți de realitate.Si pe domnii sindicaliști.Mi se pare oribila diferenta de salarii dintre economiști si directori.Unii dintre ei puși pe criterii politice habar nu au de nimic.Nu stiu nici ce-i acela un buget si nici ce eforturi facem noi ca totul sa mearga bine.

  3. Tot personalul ar trebui sa fie plătiți pe criterii de performanta, diferențierea sa se facă în funcție de studii, și calitatea muncii prestate. Un profesor de sport nu trebuie sa aibă același salariu cu unul de matematica.Un profesor de matematica cu elevi olimpici nu poate avea același salariu cu un un profesor fără rezultate. Aceasta este valabil și la personalul nedidactic unde sunt oameni pricepuți ș nepriceputi.i

  4. Noi personalul nedidactic ce să mai zicem? Am rămas la salariu din 2018 ce a mai crescut cite ceva! Pătură care duce greul tot înjosit!

  5. Măriți salariile profesorilor dar muncitorii ce fac ei nu mai trăiesc. Liderii caută sa li se mărească lor turta ca prostii nu mai trebuie sa trăiască. Dintre muncitori mai sunt care au și facultate dar nu au avut pile sa între un sistem.

  6. Ceea ce nu înțeleg, nu sunt salariile de mizerie pe care le primim datorită faptului că suntem reprezentați de…cum să le spun…ci este această minune de program informatic!!! Adică, noi trebuie să verificăm? Pardon, să verifice cine este plătit pentru asta ! Când vom fi plătiți că și informaticieni, clar de asta ne vom ocupa! Asta este bomboana de pe colivă! Chiar așa de multă nesimțire, nu am mai văzut! Nu doriți să facem și partea de programare ?? Chiar ați întrecut limita !

  7. Deci să recapitulăm: niște oameni au făcut grevă, li s-a tăiat din salariu pentru perioada respectivă iar acum se măresc salariile consistent rectorilor (?!?) și inspectorilor… Chiar că poporul ăsta merită “aur”…

  8. Nu mai spuneți așa ceva, nu dezinformați, secretar șefii și contabili sefii nu au primit măriri consistente. Numai directorii. Sunt secretar șef SSD, si primesc salariu mult mai mic decât colegele pe funcții de execuție. Și așa este de 6-7 ani. Și diferența este una consistență, de 850 lei de la 1 ianuarie. În unitate eu am cel mai mic salariu, muncesc la fel de mult ca colegele.

  9. Am trecut astazi pe la contabilitatea scolii si am rugat sa imi spuna cat voi primi salariul in februarie. Surpriza, marirea este sub 10 % (peste 20 ani vechime, grad 1) cu toate ca de la guvern se anuntase o marime de 13,3 %.
    Singurii care vor primii masiri consistente sunt directorii, inspectorii, secretarii sefi, contabilii sefi, etc.
    Hai la greva cea mare, neamule! Unii fac greva si altii iau maririle!
    Sa traiasca sindicatele! Jos palaria! Am infrant!

    1. Nu mai spuneți așa ceva, nu dezinformați, secretar șefii și contabili sefii nu au primit măriri consistente. Numai directorii. Sunt secretar șef SSD, si primesc salariu mult mai mic decât colegele pe funcții de execuție. Și așa este de 6-7 ani. Și diferența este una consistență, de 850 lei de la 1 ianuarie. În unitate eu am cel mai mic salariu, muncesc la fel de mult ca colegele.

    2. Bună seara! Din păcate secretarii șefi și contabilii șefi primesc o mărire de 8% la fel ca și personalul didactic. Directorii/directorii adjuncți au primit o mărire de 36%, unii nu prea merita aceasta mărire pentru cât muncesc …….

      1. Asa și trebuie ,partidul da bani celui care face mumos!Profesorii greviști nu primesc zăhărelul!Vin alegerile și directorii de școală sunt iarăși baza!Sa trăiți bine!!

  10. Măriți salariile fără a stabili criterii de performanță!?
    Zero promovabilitate la bacalaureat și le dați majorări?
    Bă nebunilor de guvernați țara opriți-vă să plătiți chiulul și incompetența.

    1. Și ce zici de un liceu tehnologic care înscrie 1 (un) elev la BAC, elevul promovează examenul, iar promovabilitate pe unitate este de 100%?

    2. Buna seara! Ar trebui sa înceapă cu tăierea salariilor din Parlament! Au salarii colosale și facilitați nenumărate, pentru ce?!

  11. Inspectoratele ar trebui desfiintate cel putin inspectorii de specialitate!!
    Oricum plimba hartii.Ar trebui sa fie platiti cumva ore suplimentare 2-3 pe zi.

  12. Inspectorii erau ultimii care aveau nevoie de mariri de salarii. Dacă știam ca fac greva pentru a li se mari salariile acestor angati din suprastructura nu ma deranjam sa am salariul tăiat la jumătate 2 luni. Rușine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Pregătirile Guvernului pentru deschiderea școlii: analize de risc în derulare în fiecare unitate, 72,5% dintre școlile cu laboratoare au conexiune la internet, iar Ministerul Sănătății nu a finalizat Ghidul cu reguli sanitare / Plus: Ministerul va încheia protocol cu Google România și Microsoft România pentru softuri educaționale gratuite în școli

Ministerul Sănătății nu a finalizat nici până în acest moment Ghidul cu reguli sanitare în funcție de care primarii și directorii de școli trebuie să deschidă instituțiile de învățământ peste…
Vezi articolul

Elevii și copiii de grădiniță intră în vacanță peste o săptămână, la finalul primului modul. Al doilea modul începe pe 31 octombrie / Structura completă a anului școlar 2022-2023

Elevii și copiii de grădiniță sunt în vacanță în perioada 22 octombrie – 30 octombrie, potrivit structurii anului școlar 2022-2023. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de…
Vezi articolul