Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. Pot fi vizualizate zilele de concediu de odihnă neefectuate de plată la acest moment 

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ

Foto: captura Edusal

Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată, potrivit unui document ajuns în școli. A fost implementată funcționalitatea de vizualizare a zilelor de concediu neefectuate de plată la acest moment (la luna de calcul), conform respectării alin (5) al art. III din O.U.G. nr. 156/2024.

Iată ce prevede alin (5) al art. III din O.U.G. nr. 156/2024: „În anul 2025, pentru personalul din instituțiile și autoritățile publice, […], indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu beneficiază la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu de compensarea în bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025.” 

Potrivit documentului ajuns în școli, „pentru plata zilelor de CO neefectuate se vor lua în calcul Zilele de CO neefectuate la data de 31.12.2024 din care se vor scade zilele de CO efectuate în anul curent până la data desfacerii contractului de muncă (efectuarea zilelor de concediu se face în ordinea vechimii lor). 

Modificările aduse la versiunea 2.45.3 constau în: 

ATENȚIE! 

1. Instalarea vs. 2.45.3 se va face NUMAI după inițializarea lui martie 

2. Statele de plată aferente lunii martie 2025 se vor genera doar după instalarea versiunii 2.45.3 

Dacă au fost deja generate, se va proceda la generarea lor cu opțiunea a doua de ”Generează stat de plată nou”. 

Astfel, pentru plata zilelor de CO neefectuate se vor lua în calcul Zilele de CO neefectuate la data de 31.12.2024 din care se vor scade zilele de CO efectuate în anul curent până la data desfacerii contractului de muncă (efectuarea zilelor de concediu se face în ordinea vechimii lor). 

Astfel, în vederea aplicării art. 67 alin (1) din ordinul 15MS/2018/1311CNAS/2017, atunci când aceste certificate medicale nu au avizul 

Casei teritoriale de pensii/Direcției de sănătate publică, calculul si plata indemnizațiilor se face cu aplicarea OUG 158/2005, se pot muta manual zilele din secțiunea ”Conform legii 346” pe linia ”Conform ord 158”. 

Astfel, la trimiterea statului de plată, utilizatorul va fi atenționat dacă sunt angajați pentru care nu se respectă prevederile art. XXVI din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, precum și ale alin (2) al art. 1 din O.M.E. nr. 4441/2024 privind acordarea indemnizației de hrană personalului din sistemul de învățământ de stat, în vederea remedierii”, se arată în document.

Informații de context

Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, profesorii beneficiază de concediu de odihnă, anual, cu plată, în perioada vacanțelor școlare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare. 

Regulile pentru acordarea concediului de odihnă pentru personalul din învățământul de stat, care se aplică de pe 1 septembrie 2025, au fost stabilite prin ordinul de ministru 7.930/2024, publicat în Monitorul Oficial (MO) înainte de Anul Nou. Cu toate acestea, câteva articole au intrat în vigoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Articolul 2 – „(1) Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 septembrie 2025, cu excepția prevederilor art. 3 alin. (2)art. 4 și art. 14 alin. (2) din normele metodologice prevăzute la art. 1, care intră în vigoare de la data publicării prezentului ordin”, potrivit ordinului nr. 7.930/2024.

Când poate fi programat concediul profesorilor, conform ordinului de mai sus

Articolul 3 – „(1) Personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, de regulă, în perioada vacanțelor școlare.

(2) Prin excepție de la perioada prevăzută la alin. (1), poate fi programat în concediu de odihnă și în alte perioade ale anului școlar, în funcție de specificul activităților:

a) personalul didactic de predare încadrat în învățământul postliceal la clasele din domeniul sănătate și asistență pedagogică;

b) personalul didactic de predare din cluburile sportive școlare, conform calendarului competițional;

c) personalul didactic de predare din casele corpului didactic.”

Profesorii care însoțesc copiii în tabere

Articolul 4 – „(1) Personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar care însoțește copiii în tabere sau la altfel de activități care se organizează în perioada vacanțelor școlare se află în activitate, dar nu mai mult de 16 zile calendaristice.

(2) Nevăzătorii și alte cadre didactice cu handicap din învățământul preuniversitar beneficiază, după caz, și de un concediu de odihnă suplimentar, conform contractului colectiv de muncă aplicabil.”

Concediul pentru directorii de școli și pentru inspectori

Articolul 14 – (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), personalul de conducere din casele corpului didactic, precum și personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual, care poate fi programat atât în perioada vacanțelor școlare, cât și în alte perioade ale anului școlar, în funcție de specificul activităților, fără afectarea obligației de predare.

Citește și:
OFICIAL Noile reguli de acordare a concediului de odihnă, de 62 de zile pentru profesorii din școli și de 40 de zile pentru cei din universități, care se aplică din toamna lui 2025
Exit mobile version